Huonekasvit

Esittelyssä samettimaija

Sain tämän samettimaijan reilu puoli vuotta sitten jakopalana ja tiemme on ollut kivinen. Kasvi kuoletti kaikki lehtensä istutuksen jälkeen. Olin jo heittämässä juurakkoa mäjelle, kun huomasin kasvin tekevän uusia lehtiä. Vein samettimaijan kasvitelttaan lämpimään ja kosteaan toipumaan ja se innostuikin kasvamaan.

Uudet lehdet jäivät kuitenkin kovin pieniksi, sillä niillä on kokoa kämmeneni verran, vaikka lehtiin voisi tulla pituutta kymmeniä senttejä. Samettimaijan lehdet ovat tummanvihreät vaaleilla kuvioilla/ raidoilla. Niiden pinta on samettinen ja lehtien alapinta on viininpunainen. Kasvi kuuluu maranta- kasveihin ja se liikuttelee lehtiään ylös ja alas vuorokauden ajan mukaan.

Olen ilmeisesti kastellut maijaani liian epätasaisesti, joten lehdet alkoivat tehdä kelta-ruskeita reunoja. Silkkimaijaa tulisi kastella usein, mutta vähän kerrallaan. Omani on päässyt monta kertaa kuivumaan liikaa ja olen myös losmottanut sille liikaa vettä kerrallaan. Niinpä lehdet ovat kärsineen näköisiä.

Maijat eivät pidä kovin kalkkisesta vedestä. Olen joskus vuosi sitten mitannut hanavetemme kovuuden, eikä se ollut mitenkään erityisen kovaa, joten en usko, että silkkimaijani huonovointisuus johtuu siitä. Jos vesi on kovin kovaa, voi maijaa kastella sulatetulla lumella,sade- tai kaivovedellä.

Pidin maijaa kasviteltassa ja yritin kastella kasvia säännöllisemmin. Uudet lehdet olivatkin nätimpiä, joten nostin kasvin pois teltasta muiden kasvien joukkoon. Kasvin lähellä oli ilmankostutin, mutta silti lehtien kuivuminen jatkui heti teltasta poiston jälkeen. Yhtenä syynä huonovointisuuteen voi olla siis myös kuiva huoneilma.

Luonnossa kasvi kasvaa Brasiliassa, joten ei ihme, että samettimaija pitää korkeasta ilmankosteudesta ja lämmöstä. Kasvia kannattaakin sumutella ahkerasti varsinkin talvella. Suihkuistakin kasvi tykkää, kunhan kasvupohja ei ole liian vettäpidättävä. Omalleni laitoin kasvupohjaksi kookos- perliitti- kaarna- ja hydrosoraseoksen, jossa kookosta on yli puolet seoksesta ja muita aineksia alle puolet seoksesta.

Samettimaija ei piittaa suorasta auringonpaisteesta, joten sen paras paikka on itä- tai länsi-ikkuna. Omani on keinovalon alla. Talvella kasvi hyötyy lisävalosta ikkunallakin. Samettimaija saattaa kukkia vaatimattomin kukin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *