Huonekasvit

Esittelyssä soilikki ”Pretty Turtle”

Tämä soilikin erottaa muista soilikeista lehtien värin ja kuvioinnin perusteella. Lehtien kuviot muistuttavat kilpikonnan kilpeä ja niiden pinnalla kasvaa pientä karvaa. Karvojen takia kasvi ei pidä sumuttelusta, sillä vesi voi jäädä muhimaan karvojen sekaan ja lehti mätänee. Samasta syystä kasvi kannattaa kastella aluslautasen kautta. Päältä kastellessa lehtien pinnalle saattaa jäädä vettä. Tunti kastelun jälkeen aluslautaselta kaadetaan ylimääräinen vesi pois, jotta kasvi ei joudu seisomaan liian märässä. Kasvi on herkkä liikakastelulle, varsinkin talvella. Kasvi varastoi vettä lehtiinsä, joten se kestää pientä kuivuutta hetken aikaa.

Pretty Turtle on kotoisin Keski- ja Etelä- Afrikasta ja sitä on käytetty huonekasvina jo yli sadan vuoden ajan. Kasvi kukkii yleensä kesäaikaan runsaasti ja pitkään, kunhan valoa riittää. Kasvi pitääkin runsaasta valosta, muttei välttämättä polttavasta keskipäivän auringosta. Itä- ja länsi- ikkuna onkin kasville paras paikka kesäisin. Talvella sen voi laittaa myös eteläikkunalle.

Viihtyessään kasvi on nopeakasvuinen ja tekee usein sivuversoja. Kasvi kannattaa jakaa tai laittaa se isompaan ruukkuun joka kevät. Kasvia voi lisätä myös lehtipistokkaista. Lehti puolitetaan terävällä veitsellä pituussuunnassa ja lehden puolikkaat asetellaan leikkuupuoli alaspäin suoraan kasvupohjaan. Kasvupohja pidetään kosteana, muttei liian märkänä, ettei lehti mätäne. Uusia alkuja pitäisi ilmestyä muutamassa viikossa.

Talvella kasvi viihtyy hieman viileämmässä tilassa (noin 18°C). Mikäli et voi järjestää viileää tilaa, kasvi hyötyy lisävalosta talvella. Kesällä kasvin voi viedä uloskin, kunhan pidät sen sateensuojassa ja hoidat sen sisälle, kun lämpö menee alle +5°C. Soilikki nauttii korkeasta ilmankosteudesta, joten varsinkin talvella ilmankostutin hyödyttää kasvia.

Kasvupohjaksi kannattaa laittaa jotain vettäpäästävää. Mikäli käytät multaa, valitse hiekkapitoinen kaktusmulta tai viherkasvimulta ja laita joukkoon reippaasti kevytsoraa tai perliittiä. Omani laitoin mullattomaan kookos- perliitti- kaarna- kevytsorasekoitukseen. Kastella voi, kun kasvupohja on kuivahtanut edellisen kastelun jäljiltä. Lannoittaa voi joka toisella kastelulla keväästä syksyyn ja talvella mietoa lannoitetta voi antaa kerran kuussa. Mikäli kasvilla on talvella lisävalo ja se kasvaa, voi lannoitetta antaa useamminkin.

(3) Kommentit

  1. Paula says:

    No nythän mä sotkin päässäni seramiksen ja kevytsoran. Kookosta ja seramista tuskin kannattaa yhdistää? Minulla on siis ihan ”tavallinen” soilikki. 😀

  2. Paula says:

    Sain juuri lahjaksi soilikin ja mietin mullanvaihtoa. Missä suhteessa sulla on noi ainekset kasvupohjassa? Seramista ja kookosta jo löytyisi.

    1. Hanna says:

      Noin kolmasosan laitoin kookosta, loppuja kaksi kolmasosaa. Kevytsoraa on vähiten.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *