Tämä Thaimaasta kotoisin oleva erikoisuus on maailmalla ja meilläkin yksi nopeimmin trendaavista viherkasveista tällä hetkellä ja on erittäin haluttu. Se myydään yleensä isoa perunaa muistuttavana mukulana ilman juuria ja varsia/lehtiä. Mukula istutetaan kasvupohjaan niin, että noin puolet mukulasta jää pinnan yläpuolelle. Ajan kanssa mukula kasvattaa ohuita mutta tukevia varsia, joihin muodostuu pyöreitä lehtiä joilla on valkeat lehtisuonet. Lehdet ovat syntyessään hyvin pieniä ja suurenevat ajan kanssa.
Ruukku pussitetaan istutuksen jälkeen kirkkaaseen muovipussiin, jotta mukulan ympärillä olisi kostea ilmasto. Muovipussi pitää avata päivittäin tuulettumaan. Itse sumuttelin pussin sisällön kevyesti kerran päivässä. Ruukku asetetaan valoisaan ja lämpimään paikkaan, jolloin kasvun pitäisi alkaa 2-5:n viikon sisällä.
Mikäli kasvua ei ala kuulua, saattaa mukula olla väärinpäin. Näin kävi itselleni. 😀 Mukulan nystyräpuoli tulee ylöspäin ja mahdollisesti hieman karvainen puoli alaspäin. Joskus näitä on lähes mahdotonta tunnistaa toisistaan, jolloin mukula saattaa mennä väärin päin. Omani ei ollut asiasta moksiskaan vaan alkoi heti kasvaa, kun käänsin perunan toisin päin.
Kun mukula on lähtenyt kasvuun, se tarvitsee paljon valoa. Kuuma keskipäivän aurinko kuitenkaan ei ole Stephania Erectan mieleen. Mikäli valo tulee sivusta, kasvia kannattaa hieman käännellä aika-ajoin, jos haluaa, ettei se kasva toispuoleiseksi. Toisaalta toispuoleisesti kasvavana kasvi saattaa näyttää jopa hauskemmalta. Liian pimeässä kasvi kasvattaa pitkää vartta ja pieniä lehtiä. Mikäli näin käy, voi varren leikata poikki alhaalta ja kasvin laittaa valoisampaan paikkaan.
Kasvupohjaksi voi laittaa kaktusmultaa. Omalleni laitoin kookos-perliittiä ja koristeeksi pinnalle pieniä simpukoita ja pikkukiviä. Kastella kannattaa altakasteluna tai kaataen vettä vain ruukun reunoille. Mukulan päälle ei saisi kaataa vettä, ettei mukula ala mädäntyä. Kasvi sietää paremmin pientä kuivuutta kuin märkyyttä. Pintamulta saakin kuivua kasteluiden välissä keväällä ja kesällä. Syksyllä ja talvella kastellaan harvoin, esimerkiksi kerran kuussa.
Mietoa lannoitetta olen antanut joka toisella kastelulla siitä asti, kun oksat lähtivät kasvamaan. Kasvi tarvitsee rautaa, joten kannattaa antaa lannoitetta, jossa on sitä. Omalleni annan Puutarhan Kesää jonka sisällysluettelosta rauta löytyy.

Talvella kasvi yleensä menee lepotilaan, kun valon määrä vähenee. Se kuolettaa lehtensä ja vartensa. Tällöin mukula kannattaa nostaa pois ruukusta ja antaa sen kuivua ilmavassa ja hämärässä paikassa. Keväällä maaliskuussa mukula istutetaan uudestaan ruukkuun samalla lailla kuin edelliskerrallakin.
Lepokauden jälkeen kasvi saattaa kukkia keltaisin ja pienin kukin. Koko kasvi on myrkyllinen.
Edit 8.10.2021 Ikäväkseni luin Stephania Erectasta tehdy tutkimuksen, jossa selvisi, että lähes kaikki Stephaniat on ryöstökeräilty Thaimaassa luonnosta. Toisin sanoen en suosittele tämän kasvin hankintaa.