Huonekasvit Kukkakaupat

Esittelyssä sympaattinen paavonnukkumatti

Brasilian sademetsistä kotoisin oleva Maranta erythroneura eli paavonnukkumatti löytyi Honkasen puutarhalta Tampereelta parisen viikkoa sitten. Olin jo jonkin aikaa haaveillut tästä persoonallisesta ja värikkäästä kasvista. Ihmeelliseksi kasvin tekee se, että se liikuttelee lehtiään eri asentoihin vuorokauden eri aikoina. Välillä lahdet lamoavat vaakatasossa, välillä ne roikkuvat alaspäin ja iltaisin kasvi nostaa lehtensä pystyyn kohti taivasta. Tästä syystä kasvilla on lempinimi prayer plant.

Iltaisin lehdet kääntyvät ylöspäin ”rukousasentoon”

Lehdet ovat yläpinnaltaan vihreän ja punaisen kirjavat ja alta kauniin tummanpunaiset. Kasvi kasvaa vain vähän korkeutta, mutta senkin edestä leveyttä, joten se tarvitsee paljon tilaa ympärilleen. Paavonnukkumatin voi laittaa myös amppeliin, mutta amppelia ei kannata laittaa kovin aurinkoiselle ikkunalle, sillä aurinko haalistuttaa lehtien kauniit värit.

Monien mielestä paavonnukkumatti on hankala draamailija, joka ei tykkää liikuttelusta paikasta toiseen eikä mullan vaihdoista, vaan tiputtaa lehtensä helposti. Omani kotiutui hienosti, vaikka vaihdoinkin kasvualustan heti ostopäivänä, mikä saattaa olla stressaavaa kasville. Laitoin lisäksi kasvin aluksi liian valoisalle ikkunalle ja värit haalistuivat silmissä. Tästäkään kasvi ei hermostunut, vaan on tehnyt kolme uutta lehteä kahden ensimmäisen viikon aikana.

Päivällä lehdet ovat vaakatasossa tai roikkuvat alaspäin paljastaen niiden kauniin värityksen.

Paavonnukkumatti pitää tasaisesta kosteudesta. Sitä kannattaakin kastella vähän kerrallaan mutta usein. Mullan joukkoon kannattaa laittaa esimerkiksi hydrosoraa, jotta kasvualusta pysyy kuohkeampana. Itselläni kasvi on kookos-kaarna-perliitti-hydrosora- seoksessa, jossa kookosta on reilu puolet. Myös sumuttelusta ja suihkuista kasvi pitää. Itselläni paavonnukkumatti on ilmankostuttimen vieressä ja hän tuntuu nauttivan.

Kasvista voi ottaa pistokkaita, joissa on yksi tai kaksi lehteä ja varsinivel. Juurruttaa pistokkaan voi mullassa, vedessä tai esimerkiksi imeytysrakeessa tai Seramiksessa. Pistokkaat ovat minulla ainakin juurtuneet nopeasti.

Paavonnukkumatti aloitti kukinnan kesäkuun puolessa välissä 2020. Se voi kukkia keväällä, kesällä tai jopa syksyllä. Kukinto on aika mitäänsanomaton, mutta suloinen kyllä.

(2) Kommentit

  1. Virpi says:

    Hei, mitä mieltä olet, kun sanotaan tosiaan että nämä nukkumatit pitävät tasaisesta kosteudesta, jos laittaisin oman Kerchoveanan viherkasvimultaan, johon sekoitan vermikuliittia ja tökkäisin multaan vielä kastelupallon, niin olisiko se ”hyvä” alku varmistaa tasainen kosteus kasville? Olen aloittelija kasvinhoidossa ja pelkään kuivattavani tai mädättäväni nukkumattini. Blogisi on mielenkiintoinen ja olen oppinut paljon sitä lukemalla!

    1. Hanna says:

      Hei!
      Menee aika vettäpidättäväksi kasvupohja, jos laitat multaa ja vermikuliittia. Laittaisin mullan joukkoon perliittiä tai lecasoraa vaikka kolmasosan, niin tulee hengittävämpi pohja. Matti ei tykkää, jos on kovin märkää vaikka hieman kostea kasvupohja saa olla jatkuvasti. Puutarhakaupoista ja esim Biltemasta saa kosteusmittareita, joka pistetään syvälle kasvupohjaan ja se kertoo, onko se märkä vai kuiva. Mittari on ollut mun pelastus, kun kastelen herkästi liikaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *