Tämä trendikäs brasilialainen vehka kasvaa melko pensasmaisesti. Löysin sen hollantilaisesta nettikaupasta. Olin jo aikaisemmin ihaillut tämän kasvin perusvihreää versiota Bauhausissa, mutta tämä kellertävä/ limenvihreä versio miellytti enemmän silmää. Sillä on liuskoittuneet, kiiltävät, kellertävät ja pitkän malliset lehdet ja hennon vaaleanpunaiset lehtiruodit. Vanhemmiten kasvin lehdet liuskoittuvat vielä paljon enemmän. Kasvin sanotaan puhdistavan hyvin huoneilmaa.
Kasvi voi kasvaa 1,5 metriä korkeaksi ja leveäksi. Ruukussa se kuitenkin jää yleensä onneksi hieman pienemmäksi. Omani on vielä pieni, eikä minulla ole mitään ajatusta, minne sen mahdutan, jos se päättää venähtää täysmittaiseksi. 😀 Kasvi kannattaa varsinkin nuorena laittaa joka kevät uuteen ruukkuun. Myöhemmin uutta ruukkua tarvitaan, kun juuret ovat täyttäneet edellisen. Ruukun vaihdon yhteydessä kasvia voi lisätä jakamalla.
Kasvi pitää kovasti valosta, mutta jotenkuten pärjää melko hämärässäkin. Kasvu tosin tyrehtyy ja lehdet voivat tippua, kun kasvi ei saa tarpeeksi valoa. Kasvi kasvaa pimeässä hontelommaksi. Suoraa keskipäivän aurinkoa kasvi ei kaipaa, joten sen paras paikka on ainakin kesällä itä- tai länsi-ikkuna. Mikäli kasvi on hämärässä, sitä pitää kastella hyvin varovaisesti, jotta sen juuret eivät mätäne. Valoisassa kasvi juo hieman enemmän , mutta liikakastelun vaara on aina olemassa.
Omaani kastelen vähän kerrallaan, mutta melko usein. Anna kasvupohjan ainakin pinnalta kuivahtaa kasteluiden välissä, talvella/ hämärässä kasvupohja voi kuivua enemmänkin. Voit kastella myös vadilta alakautta, mikä vähentää liikastelun mahdollisuutta. Älä jätä vadille vettä seisomaan yli puoleksi tunniksi.
Lannoitetta voi kasvukaudella antaa jokaisella kastelulla. Talvella lannoitusta kannattaa vähentää, ellei kasvi ole lisävalon alla. Omalleni olen antanut merilevää ja Puutarhan Kesää. Kasvi pitää hieman happamasta kasvupohjasta. Kaarna happamoittaa kasvupohjaa, mutta kasvupohjaa voi happamoittaa voi myös lorauksella kahvia tai havu- rodolannoitteella.
Liikakastelua voi välttää myös laittamalla kasvi vettäläpäisevään kasvupohjaan. Omani on kookos- kaarna- perliitti- hydrosora- sekoituksessa ja ruukun pohjalle tein salaojan hydrosoralla. Laitoin hydrosoraa myös kasvualustan pinnalle koristeeksi. Jos käytät multaa, kannattaa laittaa hiekansekaista viherkasvimultaa, johon laitat noin puolet kevytsoraa ja kevytsorasalaoja ruukun pohjalle.
Trooppisena kasvina xanadu tykkää sumuttelusta ja korkeasta ilmankosteudesta sekä lämmöstä. Kasvia voi helliä ilmankostuttimella ja talvella se hyötyy lisävalosta.