Huonekasvit Kukkakaupat

Esittelyssä trendikäs pylvästyräkki (Euphorbia trigona)

Tämä 70-luvulta tuttu ja Eteläisestä Afrikasta kotoisin oleva pylvästyräkki on nyt haluttu huonekasvi. Omani löysin Plantagenista. Kasvi tunnetaan myös nimellä cowboy-kaktus. Ulkonäöstään huolimatta tyräkki ei ole kaktus vaan mehikasvi. Se kestää hyvin lämpöä, joten sen voi sijoittaa vaikka patterin lähelle. Kasvi on melko helppohoitoinen, kunhan muistaa muutaman asian.

Kasvualustan pitää olla ilmava, jotta tyräkin juuret eivät mätäne. Huonoilla juurilla kasvi ei pysy pystyssä, eikä tietenkään saa kunnolla ravinteita. Kasvi varastoi itseensä vettä, joten kasvualustan annetaan kunnolla kuivahtaa kasteluiden välissä ja sitä kastellaan kerralla reilusti. Talvella kastelua vähennetään rajusti. Omallani on hydrosora/ hiekka/ multaseos noin 1:1:1 suhteessa. Päälle laitoin koristeeksi kerroksen imeytysraetta. Tavallinen kaktusmultakin käy, jos ei halua hifistellä. Tyräkki viihtyy myös pelkässä imeytysrakeessa tai seramiksessa.

Pylvästyräkki kasvaa nopeasti ja se voi aurinkoisella paikalla kasvaa yli parin metrin pituiseksi. Tästä syystä kasvi on syytä latvoa silloin tällöin. Kasvin voi surutta katkaista, jolloin se alkaa tehdä sivuversoja, kasvaa tuuheammaksi ja tukevammaksi. Pieniä sivuversoja kannattaa osin poistaa, jotta oksat eivät hankaa toisiaan. Kasvin latvomiseen kannattaa käyttää puhdasta terävää veistä. Leikkauskohta erittää valkoista nestettä, joka saattaa aiheittaa iho-oireita. Kylmän veden suihkuttaminen leikkauskohtaan saa vuodon tyrehtymään. Korkea kasvi kannattaa tukea tukikepillä, jos se on yhtään hutera.

Leikattuja pistokkaita kannattaa kuivata muutama päivä ja laittaa ne sitten kosteaan imeytysrakeeseen töröttämään. Juurrutuksen voi tehdä myös taimimullassa, mutta itse tykkään seramiksesta juurrutushommissa. Myös perliitissä juurtuminen on ollut tyräkillä ripeää. Koska tyräkki kasvaa nopeasti, sille kannattaa valita painava saviruukku, jotta kasvi ei kaadu.

Tyräkkini on kaikkien sääntöjen vastaisesti istutettu umpinaiseen ruukkuun. Laitathan omasi reijälliseen istutusruukkuun, jotta vesi ei jää ruukkuun seisomaan.

Edit 23.1.2021 Alkutalvesta siirsin pylvästyräkin pohjareijälliseen saviruukkuun, jossa se pysyy paremmin pystyssä. Saviruukku myös hengittää, joten liikakastelun vaara vähentyi. Kasvupohjaksi laitoin kookos-perliitti-hydrosora-seoksen. Tyräkki on kasvanut ostamisen jälkeen parisenkymmentä senttiä korkeutta ja haarautunut latvomisen jäljiltä runsaasti.

Edit 5.4.2022 Siirsin pylvästyräkin reilu puolisen vuotta sitten Wurth imeytysrakeeseen ja hieman isompaan saviruukkuun. Kasvi ei olisi juurien takia tarvinnut isompaa ruukkua, mutta se oli kasvanut korkeutta ja alkoi huojua pienemmän ruukun kanssa. Nyt kasvi pysyy hyvin pystyssä. Kasvi on hienosti haaroittunut jo matalalta, joten se kasvaa nyt tukevaksi. Kasvi on itäikkunalla ja sai talvella keinovaloa. Liian pimeässä kasvi kasvaa honteloksi ja on silloin herkempi kaatuilemaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *