Huonekasvit

Esittelyssä violetti samettilehti (Gynura aurantiaca)

Nopeakasvuinen samettilehti on vanha viherkasvi, jota on viljelty jo 200 vuotta huonekasvina. Luontaisesti se kasvaa Etelä-Aasiassa. Sillä on vihreät lehdet, joissa kasvaa violetteja hentoisia karvoja. Karvojen takia kasvi ei pidä sumuttelusta, sillä kosteus jää muhimaan karvoihin ja kasvi voi alkaa mädäntyä. Korkeasta ilmankosteudesta samettilehti kuitenkin nauttii, joten talvella se hyötyy ilmankostuttimesta, mutta sietää kuulemma yllättävän hyvin kuivaakin huoneilmaa.

Kasvi on herkkä liikakastelulle. Sille pitääkin laittaa vettäpäästävä kasvupohja ja pohjareijällinen ruukku. Hengittävä saviruukku on hyvä vaihtoehto, jos kastelet helposti liikaa. Myöskään liian isoon ruukkuun kasvia ei kannata laittaa, sillä silloin kasvupohja kuivuu hitaammin. Uuteen ruukkuun kasvia pitää vaihtaa harvoin. Janoisena kasvi riiputtaa lehtiään ja nuupahtaa.

Käytän Bionovan kookosta.

Mikäli käytät multaa, kannattaa sekaan laittaa puolet kevytsoraa. Omani on mullattomassa kasvupohjassa, jossa on kookosta, kaarnaa, hydrosoraa ja perliittiä. Lannoittaa voi keväällä ja kesällä joka kastelulla, talvella kerran kuussa. Mikäli kasvi ei ole lampun alla talvella, pitää kastelua vähentää talveksi. Kastelun jälkeen alusvadille valuva vesi kannattaa kaataa pois hetki kastelun jälkeen. Kasvupohjan pitää päästää kevyesti kuivumaan kasteluiden välissä.

Kookospohjaisissa sekoituksissa käytän kaarnana Kekkilän orkideamultaa. Siinä on seassa hieman sammalta, mutta se ei haittaa.

Kasville sopiva lämpötila on 16-21°c. Liian kuumassa kasvi nuupahtaa. Sitä ei kannatakaan kesällä pitää eteläikkunalla. Liika aurinko haalistuttaa violetin värin, samoin kuin liika pimeyskin. Vanhemmiten kasvi myöskin alkaa vihertää. Se kannattaakin leikata alas vähintään parin vuoden välein. Leikkaamisesta syntyneet pistokkaat voi juurruttaa vedessä. Niiden pitäisi juurtua melko nopeasti.

Vanhemmiten kasvi voi kukkia oranssein kukin. Kukat kuitenkin haisevat omalaatuiselta, joten ne voi nyppiä pois, kun ne alkavat haista. Kukat vievät myös kasvilta elinvoimaa, joten niiden poisnyppiminen on siinäkin mielessä järkevää. Kasvin voi antaa kukkiakin, mikäli tuoksu ei haittaa. Itse en ole päässyt koskaan vielä haistelemaan kukkien tuoksua.

(2) Kommentit

  1. Tiina Kautiainen says:

    Hei! Ostin muhkean samettilehden 30.4. Kiitos, sain täältä hyvät ohjeet kasteluun. Minulla ollut tapana kastella liikaa ja näin on kuollut moni kukka vuosien varrella. Kukkaharrastus kestänyt 70-luvulta lapsuudesta asti ja kun bongasin samettilehden kukkakaupan ikkunasta, muistui heti mieleen äidin samanmoinen kukka. Kotona n.20 kasvia, ihan peruskamaa: juoru, anopin miekka, viirivehka ( kukkii! ), aralia, peikonlehti ja ja saint Paulia. Inkivääriä kasvatan myös. Ihanaa kevättä ja kasvun iloa! T. Tiina,. Viheriähkö peukalo

    1. Hanna says:

      Hienoa, jos musta on ollut apua!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *