Huonekasvit

Helppo huonekasvi, onko sellaista?

Millainen huonekasvi on helppo? Toki toiset kasvit ovat sopeutuvaisempia kuin toiset, mutta yleensä kasvin helppous riippuu etupäässä hoitajasta ja hoitotyylistä. Millainen kastelija olet, muistatko antaa lannoitetta ja paljonko kasvi saa valoa? Eri kasvit reagoivat eri tavalla erilaisiin olosuhteisiin.

Lähes kaikki kasvit kukoistavat, kun ne saavat tarpeeksi valoa. Eteläikkuna voi kuitenkin olla joillekin kasveille liian paahteinen paikka, ainakin ilman totuttelua. Kasvia hankkiessa kannattaakin miettiä, minne kasvi sijoitetaan kotona. Esimerkiksi valkokirjava peikonlehti ruskettaa lehtiensä valkoiset osat, kuolettaa alimpia lehtiään sekä kasvaa hyvin pienilehtiseksi, pitkäksi ja hinteläksi, mikäli valoa on liian vähän. Samassa valossa muulinkorva alkaa tehdä pitkiä rönsyjä, kultaköynnös pysyy hengissä, mutta lopettaa kasvunsa ja palmuvehka taas voi kukoistaa. Kasvit reagoivat siis vähään valoon hieman eri tavoin. Kannattaakin aina ennen kasvin ostoa miettiä millaisiin valo-olosuhteisiin kasvi menee ja valita kasvi sen mukaan. Palmuvehka on kasvi, joka voi pysyä hengissä hämmästyttävän vähällä valolla, mutta kaikki kasvit tarvitsevat valoa. Ilman valoa kasvi kuolee tai on ainakin kuolemankielissä.

Jos lannoittaminen tuntuu hankalalta muistaa, kannattaa kasviksi valita jokin hidaskasvuinen kasvi kuten kaktus. Esimerkiksi nopeakasvuinen värinokkonen tarvitsee paljon lannoitetta, muuten se kadottaa värinsä, kuivattaa ja varistelee lehtiään ja varresta kasvaa ohut sekä lötkö ja kasvi voi jopa kuolla. Monet erikoisen väriset kasvit myös tarvitsevat paljon lannoitetta, jotta lehtien värit pysyvät kirkkaina. Tällainen on esimerkiksi muulinkorva Orm Nak, jonka lehdet ovat vaaleanpuna-vihertäviä, mikäli lannoittaminen usein unohtuu. Kunnolla lannoitetun Orm Nakin lehdet ovat punaiset.

Jos olet laiska kastelija, kannattaa valita jokin kuivuutta kestävä kasvi. Yleensä tällaisia ovat paksulehtiset kasvit, kuten anopinkieli tai mehikasvit, jotka varastoivat vettä lehtiinsä. Jos olet taas innokas kastelija, kannattaa valita kasvi, joka kuluttaa paljon vettä. Tällaisia ovat muun muassa värinokkonen ja punalehti, joilla on paljon vettä haihduttavaa ohutta lehtimassaa. Myös iso kasvi kuluttaa vettä paljon, laiskan kastelijan kannattaa pysyä hieman pienemmissä kasveissa. Ruukulla voi vaikuttaa myös kasvin viihtyvyyteen verrattuna hoitointoon. Laiskan kastelijan kannattaa valita melko iso, hitaasti kuivuva muoviruukku ja innokkaan kastelijan nopeammin kuivuva, pienempi, hengittävä saviruukku.

Kun siis etsit helppoa kasvia itsellesi, mieti sen sijoittelua asunnossa suhteessa valoon. Mieti myös, oletko tappanut kasveja yleensä kuivuuteen vai liikaan veteen. Kun tiedostat omat hoitotapasi ja tutustut hieman kasvien hoito-ohjeisiin, on helppohoitoisen kasvin löytäminen paljon todennäköisempää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *