Huonekasvit

Huonekasvien hyödyt ihmiselle

Aina välillä joku ihmettelee, miksi minulla on niin paljon kasveja. Ihmiset myös luulevat, että iso määrä kasveja vie paljon aikaani. Näin ei oikeastaan ole, sillä loppujen lopuksi kasvit pärjäävät melko vähällä huomiolla. Kastelen kasvit noin kerran viikossa, annan lannoitetta ja poistan huonokuntoiset lehdet. Oikeastaan ainoa työläs hoitotoimenpide on kasvien ötökkätarkastus noin joka toinen päivä. Käyn silloin läpi kaikkien kasvien lehdet ja varret. Aikaa siihen menee noin 20 minuuttia, joten sekään ei mikään mahdoton projekti ole.

Alle olen koonnut kaikki viherkasvien hyödyt, joilla on hyvä pommittaa ihmettelijöitä, jotka kenties hieman jopa arvostelevat kasvien keräämistä. 😀

Fyysinen kunto pysyy parempana, kun kasveja hoitaa. Hoidon lomassa tulee tehtyä muun muassa kyykkyjä, kumarruksia, venytyksiä sekä varvistuksia ja ainakin itsellä myös kävelyä tulee isossa talossa paljon, kun kasveja kastelee ja tarkastelee.

Kasvit puhdistavat huoneilmaa. NASA on tutkinut aihetta ja selvittänyt, että kasvit kykenevät poistamaan huoneilmasta muun muassa tolueenia, asetoni, formaldehydejä ja bentseeniä ja parantavat näin huonoa ilmanlaatua. Epäpuhtauksia tulee asunnon ilmaan muun muassa kalustelakoista ja -liimoista, maaleista ja kankaista ja niiden käsittelyaineista.

Kasvit lisäävät huoneiston happipitoisuutta. Yleensä kasvit yhteyttävät päivällä, mutta osa kasveista, kuten anopinkieli vapauttavat happea öisin. Näitä yöyhteyttäjiä kannattaa sijoittaa makuuhuoneeseen, sillä muut kasvit saattavat yöllä pimeässä jopa vähentää happipitoisuutta ympärillään hengittämällä. Kasvit kuitenkin aina tuottavat päivisin enemmän happea, mitä kuluttavat yön aikana. Runsashappinen ilma pitää ihmisen virkeänä.

Vihreällä värillä sanotaan olevan rentouttavia vaikutuksia. Itse voisin ainakin allekirjoittaa tämän väitteen, mielestäni vihreä eri sävyineen on erittäin miellyttävä väri. Kasvit ovat ainakin minusta kauniita ja pelkästään niiden katselusta tulee hyvälle mielelle. Kasveja hoitaessa voi myös heittää kaikki ongelmat hetkeksi narikkaan ja kasveilla on rauhoittava vaikutus.

Toiset huonekasvit myös tuoksuvat ja kukkiva kasvi voi erittää ympärilleen voimakastakin tuoksua. Itseäni tuoksut lähinnä ärsyttävät, mutta monet ihmiset nauttivat niistä.

Kasvit kosteuttavat huoneilmaa ja samoin ruukuissa oleva kostea multa haihduttaa vettä huoneilmaan. Varsinkin talvella huoneilma on ajoittain erittäin kuivaa, mikä voi aiheuttaa iho- ja hengitysoireita. Mikäli huoneilma on todella kuivaa, kannattaa hommata ilmankostutin. Hankkimalla ilmankostuttimen lyöt kaksi kärpästä yhdellä iskulla; kasvit ja ihmiset voivat kaikki paremmin.

Tutkimukset osoittavat, että käsien kastaminen multaan päivittäin lisää suolistomme hyvien mikrobien määrää, mikä taas nostaa ihmisen vastustuskykyä. Hyvän vastustuskyvyn merkitys on korostunut näin Korona-aikana, sillä elimistö kestää paremmin haitallisia bakteereita ja viruksia, kun vastustuskyky on korkea.

Onnistumiset kasvien kanssa tuovat mielihyvää. Uusi aukeava lehti voi olla erittäin innostavaa seurattavaa ja pistokkaaseen ilmaantuvat juuret saavat itsetunnon nousemaan ja mielen hyväksi. Epäonnistumisiinkin kannattaa suhtautua myötämielisesti, sillä epäonnistuminen on aina mahdollisuus oppia jotain uutta. Kun olet hoitanut kasvia jotenkin väärin, voit korjata toimiasi ja saada jopa lähes kuolleen kasvin elpymään. Kasvin pelastaminen kuoleman porteilta saa aikaan paljon hyvänolon tunteita.

Kasvit lisäävät yhteisöllisyyttä. Ne ovat hyvä puheenaihe ja loistava lahja. (Ainakin minun mielestäni 😀 ) Saan lähes päivittäin joltain ihmiseltä kysymyksiä kasvien hoidosta ja niihin on ainakin vielä ollut mukava vastailla. Samoin olen aktiivinen Facebookin kasviryhmissä ja jaan mielelläni tietojani toisille harrastajille. Lisäksi vaihtelen, ostan ja myyn kasveja Facebookissa, WhatsAppissa ja kirpputoritapahtumissa ja tutustun samalla muihin harrastajiin.

Kasvit ovat siitä mukava artikkeli, että niiden arvo nousee iän mukana. Pienenä pistokkaana hankittu kasvi voi moninkertaistaa kokonsa ja hintansa vuoden aikana. Mikäli kasvit saa pidettyä hengissä ja kasvamaan, eivät ne ole maailman huonoin sijoitus. Se on sitten eri asia, raaskiiko tai jaksaako kasveja tai niiden pistokkaita ikinä myydä kenellekään…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *