Huonekasvit

Huonekasvien lannoitus

Huonekasvit tarvitsevat lannoitusta helmikuun loppupuolelta lokakuulle, miedolla annostuksella aloittaen. Myös syksyllä voi lannoitteen annostusta pienentää, kun valo alkaa vähetä. Mitä enemmän kasvi saa valoa, sitä enemmän sitä lannoitetaan. Jos kasvi on talvella keinovalon alla ja kasvaa, voi mietoa lannoitetta antaa talvellakin. Annostusohjeita kannattaa noudattaa, sillä liikalannoitus aiheuttaa kituliasta kasvua, epämuodostuneita lehtia ja kasvi voi jopa kuolla.

Hyvä perussääntö on, että lannoitetta annetaan joka toisella kastelulla. Hidaskasvuisille kasveille lannoitetta voi antaa harvemmin. Vesi estää ravinteiden kertymistä kasvupohjaan. Näin kasvi ja juuret voivat paremmin. Joskus kasvupohjan voi huuhdella esimerkiksi kastelemalla kasvi runsaalla vedellä suihkussa.

Voit käyttää kastelulannoitteen tilalla myös ravinnepuikkoja tai raetta. Niistä ravinteet liukenevat pikkuhiljaa kasveille, eikä tarvitse muistella, pitääkö kasvia lannoittaa. Rakeet sekoitetaan kasvupohjaan ja puikko tökätään kasvupohjaan. Uusi tikku laitetaan noin puolentoista kuukauden välein kasvukaudella. Isoon ruukkuun kannattaa laittaa useampi tikku.

Jos vaihdat kasville mullat keväällä, ei kasvia tarvitse lannoittaa reiluun kuukauteen. Mullattomat kasvupohjat eivät pääsääntöisesti sisällä ravinteita. Markkinoilla on kuitenkin mullattomia tuotteita, joissa on ravinteita. Asia kannattaa tarkistaa pakkauksesta. Mullattomassa kasvupohjassa olevan kasvin uudelleenruukutuksen jälkeen, olen aloittanut lannoituksen pari viikkoa istutuksesta.

Jos kasvupohja on päässyt kovin kuivaksi, kannattaa se ensin kevyesti kastella pelkällä vedellä ja vasta sitten antaa lannoitevettä. Kuivassa kasvupohjassa lannoitevesi voi polttaa juuristoa.

Kaikissa lannoitteissa on pääravintoaineita typpeä, fosforia ja kaliumia (NPK). Yksinkertaistetusti sanottuna typpi on tärkeää kasvulle, fosfori juurille ja kalium kukinnalle. Kasvit tarvitsevat myös pienempiä määriä mikroravinteita, joita ovat muun muassa kalsium, magnesium, rikki, rauta, mangaani, kloori, kupari, boori, molybdeeni ja nikkeli. Näitä ravinteita ei välttämättä ole kaikissa lannoitteissa. Kaupasta kannattaa valita sellainen lannoite, jonka tuoteselosteesta nämäkin ravinteet löytyvät.

Itselläni on käytössä Green Caren Puutarhan Kesä-jauhe. Siitä löytyy laaja-alaisesti kaikkia tärkeitä ravinteita. Puutarhan Kesän lisäksi annan kasveille parin kuukauden välein Neko matokakkaa. Se edistää kasvua, parantaa kasvin vastustuskykyä ja lisää pieneliötoimintaa kasvupohjassa. Olen ruukun koosta riippuen laittanut 0,5-2 ruokalusikallista matokakkaa, jonka sekoitan pintakasvupohjaan. Tuote on hajutonta ja piristää kasveja ihan silmissä. Lisäksi kastelen kasvit silloin tällöin merileväliuoksella. Merilevää voi antaa myös talvella.

Orkideoille ja ilmakasveille annan orkidealannoitetta, mutta kaikki muut lannoitan Puutarhan Kesällä. Sitä voi antaa yleislannoitteena myös kaikille pihan kasveille. Muutaman kuukauden välein lorautan kasveille myös laimennettua kahvia lähinnä kasvupohjaa happamoittamaan, mutta kahvissa on myös kasveille hyödyllisiä ravinteita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *