Huonekasvit

Huonekasvin lisääminen siemenistä

Kaikkia kukkivia huonekasveja voi lisätä siemenistä. Teoriassa todella useat huonekasvit voivat kukkia, mutta toisilla se on vain huonekasvina erittäin harvinaista. Itselläni usein kukkineita kasveja ovat olleet alocasiat, laikkuvehkat, begoniat, kolmiokäenkaali, maaorkideat, tuntomimosa, muorinkukat ja tietenkin rönsylilja. Rönsyliljaa on helpoin lisätä rönsyistä ja begoniaa pistokkaista, mutta tuntomimosalla, alocasioilla, värinokkosilla tai muorinkukilla olisi hauska kokeilla siementen tuottamista ja kenties myös eri lajikkeiden risteyttämistä. Muita usein kukkivia kasveja ovat esimerkiksi kiinanruusu, kahvi, kliivia, viirivehka, maijat, anopinkielet, juorut, soihtuköynnös, saintpaulia ja monet monet muut.

Kukkiva laikkuvehka

Jotta kukkaan alkaisi muodostua siemeniä, sen täytyy pölyttyä. Koska sisätiloissa on pölyttäjähyönteisiä hyvin vähän, pitää kukat pölyttää käsin. Kukat voi pölyttää esimerkiksi pumpulipuikolla, jota pyöritellään kevyestii kukasta kukkaan aina kun uusia kukkia syntyy. Mitä useammin pölytystä tekee, sitä varmemmin kukkaan muodostuu myös siemeniä.

Reilu vuoden ikäinen sitruuna, joka on istutettu siemenestä.

Siemeniä on todella monen kokoisia ja mallisia kasvista riippuen. Toiset ovat hedelmälihan tai kuoren sisällä. Siemen kannattaa keräämisen jälkeen puhdistaa mahdollisesta hedelmälihasta puhtaaksi. Esimerkiksi sitruunan siemen homehtuu herkästi, mikäli sitä ei puhdista kunnolla.

Siemenet kerätään kypsinä. Yleensä kypsä siemen irtoaa helposti. Toki voi ostaa siemeniä myös jostain siemenkaupasta. Yleensä siemenet ovat edullisia verrattuina kasvien hintoihin. Itse olen kasvattanut siemenstä sitruunoita, maapähkinöitä, värinokkosia ja tuntomimosaa. Monista syötävistä kasveista löytyy siemeniä, joista voi kasvattaa huonekasvin. Suosituimpana kenties avokado.

Keräämisen jälkeen siemenet kannattaa kylmäsäilyttää esimerkiksi jääkaapissa (0-5°C) ainakin 1-2 kuukautta. Siemenet voi esimerkiksi laittaa kevyesti kostutettuun hiekkaan kylmäsäilytyksen ajaksi. Itse olen laittanut kuivatut siemenet minigrip pussiin ihan paljaana ja pussit jääkaapin kylminpään paikkaan muutamiksi viikoksi. Kaupasta ostetut siemenet ovat pääsääntöisesti valmiiksi kylmäkäsiteltyjä.

Kookos

Yleensä sääntönä on, mitä isompi siemen, sitä syvemmälle se kylvetään. Poikkeuksen tekevät oikein isot siemenet kuten esimerkiksi kookos ja avokado, jotka istutetaan kasvupohjan pinnalle. Aina kannattaa yrittää etsiä jokaiselle kasville omat kylvöohjeensa.

Siementen kylvön jälkeen kasvupohja pidetään kosteana. Kylvöastian voi myös kelmuttaa, jotta kosteus ei haihdu kasvupohjasta. Paras aika kylvöön on kevät, sillä yleensä kylvetyt siemenet tarvitsevat valoa. Paahteeseen kylvöastiaa ei kuitenkaan kannata laittaa. Toki voi käyttää keinovaloakin, kunhan se ei ole liian lähellä kasvupohjaa. Valon ja veden lisäksi siemenet tarvitsevat lämpöä itääkseen. Esimerkiksi lämpömatto kylvöastian alla auttaa usein kasvuun lähdössä.

Kukkiva rönsylilja

Kun kasvit ovat lähteneet kasvuun, siemenet koulitaan. Toisin sanoen ne kaivetaan varovasti ylös kasvupohjasta yksitellen ja istutetaan omiin ruukkuihinsa. Isot siemenet voi toki kylvää yksitellen omiin ruukkuihinsa jo valmiiksi, niin säästyy koulimiselta. Pieniä siemeniä voi olla vaikea kylvää yksitellen, mutta toki sitäkin voi kokeilla.

Aivan pienenä kasveja ei tarvitse lannoittaa ja kun aloitat lannoituksen, anna lannoitetta noin kolmasosa annostuksella esimerkiksi joka kolmannella kastelulla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *