Huonekasvit

Joulukukkien myrkyllisyys

Joulu lähestyy ja kauppoihin alkaa ilmestyä joulukukkia. Harmillisen monet joulukukat ovat kuitenkin myrkyllisiä, eikä niitä kannata viedä talouteen, jossa on lemmikkejä tai pieniä lapsia. Kauniista kukka-asetelmasta ei välttämättä tule ensimmäisenä mieleen kasvien vaarallisuus. Niinpä listasinkin joulukukat, joista voi saada eriasteisia myrkytysoireita. Myrkytystietokeskus neuvoo käyttämään hoitona syödyissä myrkytystilanteissa lääkehiiltä ja kosketusmyrkytyksissä huuhtelua runsaalla vedellä.

Lääkekaapissa kannattaa pitää lääkehiiltä.

Amarylliksen punakukkainen muoto on suosittu joulukukka. Siitä on olemassa myös pinkki ja valkokukkainen muoto. Amaryllis on myrkyllistä syötynä. Pienistä määristä ei tule oireita, mutta runsaasti syöneelle voi tulla pahoinvointia ja mahakipua. Lääkehiilen syöminen auttaa myrkytysoireisiin. Kannattaa myös juoda hieman vettä tai muuta nestettä.

Atsaleasta on jouluisin myynnissä valkoinen ja punainen versio. Sen jokainen kasvinosa on hyvin myrkyllinen. Isojen määrien syönti voi aiheuttaa pahoinvointia, vatsakipua, hengitysvaikeuksia, kouristuksia, kooman ja pahimmillaan jopa kuoleman. Lääkehiilen nauttiminen voi auttaa oireisiin, oksentaa ei saisi. Lääkäriin kannattaa olla yhteydessä.

Hyasintti tuoksuu voimakkaasti, joten tuoksu voi aiheuttaa joillekin yliherkkyysoireita kuten päänsärkyä. Se on myös lievästi myrkyllinen syötynä ja aiheuttaa runsaasti nautittuna vatsaoireita. Lääkehiilen nauttiminen auttaa oireisiin.

Jouluruusu on myrkyllinen sen sisältämän glykosidin takia. Sitä ei kannatakaan viedä kenellekään, jolla on lapsia tai lemmikkejä. Myrkytysoireita ovat oksentelu ja ripulointi, polte suussa ja vatsakivut. Veden nauttiminen ja suun huuhtominen auttavat jonkin verran. Ison määrän syöminen vaatii sairaalahoitoa.

Joulutähti ei ole ihan niin myrkyllinen kuin usein luullaan. Kasvin maitineste voi aiheuttaa kuitenkin paikallista kirvelyä käsissä ja suussa. Suun huuhtominen vedellä ja käsien huuhtominen saippuavedellä auttaa oireisiin.

Joulutähtiä on tarjolla monenlaisia. Tämä pyöreälehtinen on mielestäni hauskan näköinen.

Kieloa on taas viime vuosina taas alkanut näkymään joulukukkana varsinkin asetelmissa. Kasvi on kauttaaltaan myrkyllinen. Myrkytysoireita ovat pahoinvointi, vatsakipu sekä suun ja mahalaukun ärtyminen sekä sydänoireet. Oireet saa yleensä pois lääkehiiltä nauttimalla.

Orjanlaakerimarjat eli piikkipaatsamamarjat ovat yleisiä koristeita jouluisissa ruukkuistutuksissa. Punaiset marjat ovat kuitenkin kovinkin myrkyllisiä, eikä niitä kannata viedä ainakaan lapsiperheisiin, sillä marjat saattavat näyttää herkullisislta lapsen mielestä. Lääkehiili saattaa lieventää oireita, mutta jos orjanlaakerimarjoja on nautittu suuria määriä, kannattaa mennä lääkäriin.

Jouluisin voi myynnissä nähdä nykyään myös tulppaaneja. Niiden sipulit ovat myrkyllisiä. Lemmikkiä ei saakaan päästää kaivelemaan tulppaani-istutusta. Sipulia tarvitsee syödä kuitenkin iso määrä, jotta myrkytysoireita tulee.

Tulppaanin sipulit kannattaa säilyttää lemmikeiltä piilossa.

Mistelin valkoisia marjoja käytetään myös koristeena jouluistuksissa ja -asetelmissa. Marjat ovat erittäin myrkyllisiä ja voivat aiheuttaa hengenahdistusta, pahoinvointia, kohonnutta verenpainetta tai matalaa verenpainetta, väsymystä, kouristuksia, ripulia ja jopa sydämenpysähdyksen. Marjojen syönnin jälkeen on järkevintä ottaa yhteyttä lääkäriin. Lääkehiilen nauttiminen saattaa lieventää oireita.

Jouluasetelmissa suosittu havukasvi sypressi on myös lievästi myrkyllinen. Suurien määrien syöminen voi ärsyttää suuta ja vatsaa. Suun huuhtominen auttaa, kuten myös lääkehiilen nauttiminen.

Kausikaktukset ovat myrkyttömiä.

Entä mitä kasveja voi viedä jouluna niille, joilla on pieniä lapsia tai lemmikkejä? Hyviä vaihtoehtoja ovat ardisia, joulukaktus, mähkät, tulilatva ja ruusu. Yksi vaihtoehto on tietenkin viedä joulukukan sijasta jokin myrkytön viherkasvi joulutuliaiseksi. Muun muassa maijat ja matit, ananakset sekä muorinkukat ovat myrkyttömiä.

Punainen ananaskasvi sopii myös joululahjaksi ja on myrkytön.

Mikäli epäilet kasvimyrkytystä, soita ensin myrkytystietokeskukseen 0800147111. Lääkehiiltä kannattaa pitää aina kotona lääkekaapissa. Lääkehiili pitäisi nauttia 60:n minuutin sisällä myrkytyksestä. Aikuiselle sopiva annos on 100 grammaa. Kouluikäisen lapsen annos on noin puolet aikuisen annoksesta. Lääkehiili liotetaan nesteeseen ja neste juodaan. Lääkehiili sitoo lääkeaineita, kemikaaleja ja myrkkyjä, jotka myöhemmin poistuvat kehosta ulosteen mukana.

Myrkylliset kasvit kannattaa sijoittaa korkealle esimerkiksi amppeleihin, jolloin lapset tai lemmikit eivät pääse niihin käsiksi. Kissalle kannattaa laittaa kasvamaan ohraa, jotta se vihreän himoissaan söisi sallittua omaa heinäänsä huonekasvien sijasta.

.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *