Huonekasvit

Juurrutus onnistuu syksylläkin

Kaupallinen yhteistyö Vplux Oy:n kanssa

Koska useimmat kasvini saavat lisävaloa talvella kasvilampuista, jatkavat ne myös kasvua ympäri vuoden. Haluan pääsääntöisesti pitää kasvini pieninä, (Silloin niitä mahtuu useampia pieneenkin tilaan) joten olen latvonut niitä pitkin syksyä. Kasvit myös usein haarautuvat, tukevoituvat ja kasvavat tuuheammiksi, kun niitä latvoo, joten siksikin skalpelli on heilunut runsaasti.

Sanotaan, että pistokkaat pitäisi ottaa keväällä ja kesällä, mutta onnistuu pistokkaiden juurrutus myös pimeäänkin aikaan, kunhan sinulla on kasvivalo sekä tarpeeksi lämpöä ja kosteutta. Jotkin kasvit saattavat ränsistyä talven aikana ja niistä kannattaa ottaa pistokkaita syksyllä. Tällaisia ovat muun muassa juorut, värinokkonen ja samettilehti. Mikäli emokasvi ruskettuu liikaa talven aikana, saa pistokkaista kasvatettua uuden kasvin.

Oma purppurajuoruni on amppelissa itäikkunalla ilman lisävaloa. Se ruskettaakin talvella osan lehdistään, kasvu on pitkää ja hintelää sekä purppuraväri haalistuu. Otin juorusta noin viikko sitten kourallisen oksia juurtumaan vesilasiin ja ne olivat istutuskunnossa muutamassa päivässä. Näistä saan amppeliin uuden kasvin, mikäli emokasvi joutuu alasleikkuuseen tai kompostoriin.

Juurrutan pistokkaat lähes aina perliitissä semihydrossa tai hydrossa. Kuivan kasvualustan ystäville olen askarrellut semihydron, jossa syvä ruukku täytetään perliitillä ja laitetaan alusastiaan, jossa on pohjalla vettä. Kapillaari-ilmiö nostaa kosteuden maltillisesti kasvin saataville. Tällaisessa semihydrossa olen juurruttanut aloe veraa, tyräkkejä, palmuvehkaa ja peikonlehteä.

Kosteammassa viihtyville pistokkaille tein semihydron, jossa yksinkertaisesti laitoin laakeaan muoviastiaan muutaman sentin perliittiä ja kaadoin astian pohjalle noin yhden sentin verran vettä. Laakeaan astiaan mahtuu paljon pistokkaita yhtä aikaa. Astia vaatii hieman seuraamista, ettei perliitti pääse kuivumaan liiaksi tai ettei vettä ole astiassa liikaa.

https://www.vplux.fi/fi/product/kasvualusta-perliitti-1l-pesty-ei-poliseva-/10912

Kaikkein helpointa, huolettominta ja nopeinta juurruttaminen on hydroviljelmässä. Itselläni on käytössä Wilma mini pöytävesiviljelmä, jonka sain koekäyttööni Vplux Oyltä. Vesiviljelmään lisäilen muutaman viikon välein vettä ja tilkan Atamin Root stimulatoria, joka on mielestäni dynamiittia ja saa juuret kasvamaan todella nopeasti. Tätä Atamin supertuotetta löytyy myös Vpluxin valikoimista. Wilma minissä on kahdeksan ruukkua, joiden alla on vesisäiliö. Pumppu pumppaa vettä säiliöstä letkuihin, jotka kuljettavat vettä taukoamatta pistokkaiden tarpeisiin. Perliitin ansiosta vesi virtaa ruukkujen läpi nopeasti, joten kasvupohja ei ole liian märkä. Ruukkujen pohjalle laitoin tiheän hyönteisverkon ja kerroksen ruukkusoraa, jotta perliitti ei valu ulos ruukuista.

https://www.vplux.fi/fi/product/vesiviljelyjarjestelma-wilma-mini-8-1-6l-+-airset/157129

Sain seitsemän ruukkua mahtumaan Wilma minin toiselle laidalle ja sain näin semihydroillekin tilaa vesiviljelmän kannen päältä. Vesiviljelmässä virtaava ja semihydroissa makaava vesi haihtuu ja nostaa näin pistokkaiden läheisyydessä ilmankosteutta, mikä saa pistokkaat viihtymään paremmin ja juurtumaan nopeammin. Olen pitänyt patteria melko isolla pienessä huoneessa, jossa pistokkaat juurtuvat, jotta lämpötila olisi korkea. Huoneessa on noin 23 astetta lämmintä. Lisäksi tilassa on 50W kylmää valoa (6500K) antava Ufo led-kattovalaisin, joka on myöskin Vpluxin valikoimista. Sininen kylmä valo stimuloi kasvien ja juurien kasvua.

https://www.vplux.fi/fi/product/kasvivalaisin-led-ufo-50w-6500k/11864

Philodendron Hastatum on tehnyt hintelää ja pienilehtistä kasvua, joten päätin leikata kasvin paloiksi. Sainkin siitä neljä pientä pistokasta, jotka juurtuivat parissa viikossa hydrossa ja sain kaikki istutettua muutama päivä sitten. Lisäksi olen syksyn aikana juurruttanut kultaköynnöksiä, herttaköynnösvehkoja ja muita köynnösvehkoja sekä neulavehkaa.

Keltapunalehdistä, enkelinsiivestä, muulinkorvista ja värinokkosista otin pistokkaita, jotta niistä tulisi tukevampia ja tuuheampia. Keltapunalehti ja värinokkonen juurtuivat muutamassa päivässä, enkelinsiivellä meni juurtumisessa kuusi päivää ja muulinkorvilla reilu viikko.

Koska pistokkaat juurtuvat supernopeasti, onkin istutushuoneen kasviteltta ja pöytä täynnä vastaistutettuja kasveja. Myös teltan (Homebox Vista) olen saanut Vplux Oy:ltä koekäyttöön ja se on oivallinen paikka säilöä vastaistutettuja kasveja, sillä teltassa on valoisaa, lämmintä ja kosteaa. Olen lahjoittanut pikkukasveja reilusti ystäville ja joitakin saanut myydyksikin muille harrastelijoille, mutta silti alkaa tuntua, että hukun kohta kasveihin… 😀

https://www.vplux.fi/fi/product/kasvatusteltta-homebox-vista/239717

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *