Huonekasvit

Kaarnaa kasvupohjaan

Männyn kaarna, jota myydään eri muodoissaan puutarhakaupoissa, on männyn rungosta kerättyä kuoren ulointa osaa, jossa on ilmavaa korkkisolua. Kaarna kerätään kaadettujen puiden rungoista ja kannoista. Nuorella puulla kaarna on ohuempaa kuin vanhalla puulla. Kaarna suojaa puuta tuholaisilta, taudeilta ja myös esimerkiksi metsäpaloilta.

Kaarnaa on tarjolla monen kokoista. Terra bark valmistaa pieniyksikköistä JBL Terra Bark kaarnaa, jossa raekoko on 2-10mm. Tätä myyvät useimmat akvaario- ja terraariokaupat. 20 litraa maksaa paikasta riippuen 20-22€. Saksan Amazonista löysin saman säkin hintaan 11,99€.

Kekkilän orkideamulta on suurempaa kaarnan palaa, jonka seassa on myös hieman sammalta. Sammalen saa halutessaan kerättyä melko helposti pois kaarnan seasta. Orkideat voi istuttaa pelkkään orkideamultaan ja sitä voi lisäksi käyttää kookospohjaisissa mullattomissa sekoituksissa.

Orkidealle käy pelkkä Kekkilän orkideamulta. Kastelu kannattaa tehdä upottamalla kasvupohja veteen puoleksi tunniksi, niin kaarna ehtii imeä vettä.

Kuorikate nimellä myydään isokokoista kaarnaa. Sen käyttö kasvupohjassa huonekasveilla on hankalaa, sillä se pitää pieniä oksasaksilla, mikä on raskasta, tylsää ja vaarallista sormille. Kuorikate käy nimensä mukaisesti puutarhaan katteeksi vaikka pensaiden alle.

Pienirakeista Terra Barkin kaarnaa käytetään mullattomaan palmumixiin, johon tulee kaarnan lisäksi lecasora(mursketta) ja seramista. Aineksia laitetaan sekoitukseen yhtä paljon kutakin. Kuivasta pitäville voi laittaa enemmän lecasoraa tai kaarnaa, kun taas kosteammasta pitäville enemmän vettä pidättävää seramista.

Alocasiat tuntuvat pitävän melko karkeasta, vettä pidättämättömästä kasvupohjasta. Siksi laitankin niille enemmän kaarnaa kasvupohjaan kuin esimerkiksi köynnösvehkoille.

Isompaa Kekkilän orkideamultaa ei voi käyttää palmumixiin, sillä isot kaarnanpalat erottuvat muusta kasvupohjasta ajan kuluessa. Orkideamulta pitääkin pilkkoa oksasaksilla pienemmäksi, mikäli haluat käyttää sitä palmumixissä. Ns. aroidmixissä, johon tulee kookosta, kaarnaa ja perliittiä ja/tai lecasoraa, voi käyttää tätä isompaa kaarnanpalaa. Aroidmixiin voi käyttää myös pienirakeista Terra Barkia.

Köynnösvehkoille laitan kaarnaa noin viidesosan verran kasvupohjan kokonaismäärästä.

Kaarna on hieman hapan tuote, sillä sen ph on noin 5,9. Toisin sanoen se happamoittaa hieman kasvualustaa, johon sitä lisätään. Siksi hieman happamassa viihtyvät huonekasvit, kuten vehkat, kannattaa istuttaa alustaan, jossa on mukana kaarnaa.

Kaarna tekee kasvupohjasta ilmavamman ja vettäpäästävämmän, toisin sanoen liikakastelun mahdollisuus pienenee ja kasvupohja pysyy kuohkeana. Kaarna imee itseensä huonosti vettä, joten kasvupohja ei mene kastelusta läpimäräksi, kun siinä on kaarnaa.

Kaarna sisältää esimerkiksi magnesiumia, kalsiumia, sinkkiä ja mangaania. Se maatuu hitaasti ajan kanssa vapauttaen ravinteita kasvupohjaan. Kaarnan sisältämät öljyt ovat antibakteerisia ja saattavat torjua esimerkiksi sienitauteja.

Kaarnan keruu luonnosta vaatii maanomistajan luvan. Valtion metsiin keruuluvan saa metsähallitukselta. Kaarnaa ei luvankaan kanssa saa kerätä suoraan elävän puun rungosta, vaan se pitää kerätä kannoista tai kaatuneista puista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *