Huonekasvit Puutarha

Kanelia kasveille!

Muutaman kerran olen netissä törmännyt juttuihin kanelin hyödyistä kasvinkasvatuksessa. Päätinkin hieman tutustua aiheeseen ja selvittää mihin kaikkeen kanelia voi viherkasvien hoidossa ja puutarhassa käyttää. Mikäli monia nettisivuja on uskominen, vähän kaikkeenhan se näyttäisi soveltuvan. Kanelin todellisesta tehosta minulla ei juurikaan ole tietoa, mutta tässä kasattuna käyttökohteita, mikäli haluat itse kokeilla.

Kaneli on vahvan makuinen ja hajuinen. Sen sanotaankin karkoittavan jyrsijöitä. Kun kanelia levittää pieninä kasoina jyrsijöiden kulkureiteille, niiden pitäisi valita toinen reitti. Näin voi suojata esimerkiksi kasvimaan myyriltä. Myös myyrän koloihin voi kanelia laittaa, niin myyrä saattaa muuttaa muualle. Itse en ole tehoa kokeillut jyrsijöihin. Jos olet joskus laittanut jauhettua kanelia pelkiltään suuhun, siihen meinaa tukehtua. Tästä syystä uskon, että jyrsijät saattavat kanelia kartella, jotta eivät saa hengenahdistusta. Voimakkaan hajuinen jauhe varmasti myös tarttuu käpälöihin, mikä ei varmaankaan jyrsijää innosta kasoissa kävelemään.

Myöskään etanat ja kotilot eivät kuulemma pidä kanelista. Sitä kannattaakin ripotella kasvimaan tai kukkapenkin reunoille, jotta nilviäiset etsivät toisen ruokapaikan. Käsittely pitää uusia parin viikon välein ja sateen jälkeen.

Hyönteiset eivät myöskään pidä kanelista. Terassin ympärille ripoteltu kaneli väitetysti häätää hyttyset. Myös muurahaiset karttavat kanelia. Tämän olen itsekin todennut, sillä levitin etupihan kiveyksen rakoihin kanelia ja siellä pyörivät muurahaiset hävisivät päivässä. Sanotaan myös, että kaneliveden suihkuttelu häätäisi ei-toivotut tuhohyönteiset kasvista. Myös mullan pintaan voi ripotella kanelia tuholaisten ennaltaehkäisyyn.

Lannoitteenakin kanelin pitäisi olla tehokas. Kaneli on yksi maailman antioksidanttirikkaimmista kasveista, ja sillä on korkeat ravintoarvot. Tässä valossa voisikin uskoa, että se mullan pintaan ripoteltuna lisää muun muassa kasvupohjan kivennäispitoisuutta. Sirottelin kanelia muutamalle kasvilleni. Mitään ihmepiristymistä se ei aiheuttanut, mutta ei siitä mitään haittaakaan kasveille ollut. Ja mikä kivointa, kodissa tuoksui hitusen kanelille sen levittämisen jälkeen.

Jos mullan pintaan alkaa kehittyä jostain syystä hometta tai sieniä, voi niiden päälle ripoteltu kaneli hävittää ne. Tätä en ole testannut, mutta luultavasti kaneli toimii, sillä sen sisältämää kanelialdehydiä käytetään hyvällä menestyksellä maataloudessa sienten kasvunestoaineena. Kaneliveden sumuttelu esimerkiksi sienitaudin runnoman kasvin lehdille, saattaa estää sienitaudin leviämisen. Litraan vettä pitää laittaa ruokalusikallinen kanelia ja antaa seoksen muhia 12 tuntia. Sen jälkeen vesi siivilöidään ja sillä sumutellaan kasvit viikon välein.

Kaneli on todistetusti antibakteerinen, joten sitä todennäköisesti kannattaa hyödyntää pistokkaiden juurruttamisessa. Sen lisäksi, että se antaa ehkä ravinteita pistokkaalle ja väitetysti edistää juurten kasvua, se myös huolehtii, ettei pistokas tai sen juuret ala niin helposti mädäntyä. Yksinkertaisesti tökkää pistokas kaneliin ennen kasvupohjaan laittamista tai liota sitä kaksi tuntia yllä mainitussa nesteessä ennen istuttamista. Itse kokeilin keltapunalehden pistokkailla kanelin vaikutusta juurtumiseen. Laitoin yhden pistokkaan pelkkään veteen ja toisen veteen, jossa oli kanelitanko. Kanelissa oleva pistokas kasvatti huomattavasti paremmat juuret, kuin pelkässä vedessä ollut pistokas.

Pelkässä vedessä ollut pistokas.
Kanelitangon kanssa juurtunut pistokas.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *