Voisi luulla, että aurinkoinen eteläikkuna olisi kaikkien kasvien mieleen. On kuitenkin paljon kasveja, joille eteläikkunan kesäkuumuus on aivan liikaa. Tällaisiä kasveja ovat muun muassa monet vehkat ja maijat. Yleissääntö on, että ohut- ja isolehtiset kasvit kestävät paahdetta huonommin, kuin hopea-, vaalea-, pieni-, paksu- ja nukkalehtiset sekä lehdettömät kasvit. Poikkeuksia kuitenkin on paljon. Esimerkiksi kiinanruusu on melko ohutlehtinen, mutta selviää hyvin eteläikkunalla.
Kaikki kasvit tarvitsevat totuttelua paahteeseen. Keväällä totuttelu tapahtuu ikkunalla luonnostaan, kun ilma lämpenee ja paahde kuumenee, mitä pidemmälle keväässä mennään. Jos haluat sijoittaa eteläikkunalle kasvin, joka on ollut viileämmässä paikassa aikaisemmin, pitää kasvi totuttaa paahteeseen pikkuhiljaa. Eniten aurinko lämmittää kello 12-15.
Paahdetta voi torjua parilla tapaa. Kasvit voi ensinnäkin sijoittaa kauemmaksi ikkunasta, jolloin valo siivilöityy enemmän. Myös verhon tai sälekaihtimet voi laittaa ikkunan eteen pahimman paahteen ajaksi. Kasvit voi myös sijoitella tasoille niin, että vähemmän aurinkoa kestävät kasvit ovat toisten kasvien takana varjossa.
Auringossa olevia kasveja pitää kastella paljon, muuten ne kuukahtavat. Auringon lämpö kuivattaa mullan nopeasti. Liiassa auringossa kasvi voi saada lehtiinsä valkoisia läikkiä, ja kasvi voi nuupahtaa, kellastua tai lakastua. Huomiothan, että ulkona olevat katokset ja puut sekä istutukset voivat tehdä eteläikkunastakin varjoisan.
Paahteiselle eteläikkunalle kesällä käyvät:
- Lehdettömät kaktukset
- mehiruusukkeet
- tyräkit
- itulehdet
- anopinkieli
- pullojukka
- jukkapalmut
- herttalyhty
- kärpäsloukku
- kiinanruusu
- värinokkonen
- aloe vera
- ihmeköynnös
- posliinikukka
- chilit ja tomaatit
- yrtit
- sitrukset
- samettilehti
- pelargonit
- samettikukka
- tulikruunu
- gerbera
- hopeavillakko
- rahapuu
- neilikat
- maksaruohot
- harmahtavan väriset ilmakasvit
- agaave
- tulilatva
Talvisin eteläikkuna on mitä mainioin paikka lähes kaikille kasveille. Keväällä kasvit pitää nostaa toiselle ikkunalle helmi-maaliskuun vaihteessa, mikäli ne ovat herkkiä paahteelle.