Huonekasvit

Kasvualustan pH ja sen mittaus

Kaupallinen yhteistyö viljelytarvikkeita myyvän Vplux Oy:n kanssa

PH kertoo tuotteen happamuuden tai emäksisyyden. Mitä matalampi (0-7) pH-arvo esimerkiksi nesteessä on, sitä happamampaa se on. Mitä isompi (7-14)pH-arvo on, sitä emäksisempää neste on. PH-arvoa 7 sanotaan neutraaliksi. Puhtaan veden pH on 7, mutta usein vedessä on esimerkiksi emäksöiviä kivennäisaineita. Puhutaan myös veden pehmeydestä tai kovuudesta. Pehmeä vesi on hapanta ja kova vesi emäksistä.

Kasvien kasvualustan pH voi vaihdella useasta syystä. Käytetyn kasvualustan ainekset vaikuttavat pH-arvoon, esimerkiksi havu-rodo-mullat ovat happamia ja kaarna happamoittaa myös kasvupohjaa. Lannoitteet voivat myös vaikuttaa kasvupohjan pH-arvoon. Lisäksi kasteluveden pH vaikuttaa luonnollisesti myös kasvupohjan happamuuteen.

Kasteluveden pH-arvon saa mitattua esimerkiksi pH- tippatesterillä, joita saa esimerkiksi Vpluxilta, eivätkä ne ole kalliita. Tarkkaan mittaukseen löytyy myös vedessä toimivia elektronisia mittareita. Kasvupohjan tarkan pH:n mittaamiseen tarvitsee pH-mittarin, joita niin ikään saa Vpluxilta. Mittareita on monenlaisia, mutta elektroniset ovat tarkimpia.

Miksi sitten kasteluveden tai kasvupohjan pH on järkevää selvittää? Monet huonekasvit pitävät hieman happamasta kasvupohjasta. (PH 5,2-6,5) Jos kasveja kastellaan raanavedellä, jossa on paljon esimerkiksi kalkkia, saattaa kasvupohjan pH nousta emäksisen puolelle, eikä se ole oikein huonekasvien mieleen. Suurin osa kasveista kuitenkin selviää ja kasvaa, vaikka pH hieman heittelisikin. Mutta jos haluaa tarjota kasveille optimaaliset kasvuolosuhteet, kannattaa ainakin raanavesi silloin tällöin testata.

Sain Vpluxilta koekäyttöön Aquamasterin elektronisen pH-mittarin kasvupohjalle. Laitteessa on anturi, joka huuhdellaan puhtaalla vedellä ja kuivataan huolellisesti, upotetaan ruukkuun ja laite kertoo kasvupohjan pH:n. Anturia täytyy pitää kasvupohjassa jonkin aikaa, kunnes mittari pysähtyy oikeaan lukemaan. Anturia säilytetään säilytysnestettä sisältävässä suojaputelissa.

Ennen käyttöönottoa Aquamaster täytyy kalibroida pH 7.01- ja pH 4,01- kalibrointinesteillä. Nesteitä myöskin saa Vpluxilta. Kalibrointi ei ollut vaikeaa. Laite laitetaan ensin päälle On/Off-näppäimestä ja anturi huuhdellaan puhtaalla vedellä ja kuivataan huolellisesti. Sitten anturi upotetaan pH 7,01- kalibrointinesteeseen ja painetaan viisi sekunttia Temp-nappulaa. Tämän jälkeen anturi taas huuhdellaan ja kuivataan huolellisesti. Sitten se upotetaan pH 4,01- kalibrointinesteeseen ja taas painetaan Temp-nappulaa viisi sekuntia. Tämän jälkeen laite on käyttövalmis.

Mitä sitten tehdä, jos raanavesi on kovin emäksistä? Sadevesi on yleensä happamampaa, kuin raanavesi. Kaivovesi samoin. Itse kaatelen laimennettua kahvia kasveille silloin tällöin, mikä tuo happamuutta kasvupohjaan. Itse kasvupohjan sekaan voi sekoittaa hapanta kaarnaa. Vpluxilta löytyy myös nesteitä, joilla pH:ta saa nostettua tai laskettua.

Nyt onkin hauska päästä mittailemaan kasvupohjien pH:ta ennen ja jälkeen kahvinkaadon, mutta siitä on tulossa oma postauksensa. Nopeasti muutamaa kasvupohjaa mitattuani, aikalailla neutraalit olivat lukemat (hieman yli tai ali 7) Eli alkaa olla kahvin aika.

Alla linkit jutussa mainittujen tuotteiden luo:

https://www.vplux.fi/fi/product/t-a-ph-test-kit-tippatesteri-30ml/589648

https://www.vplux.fi/fi/product/aquamaster-soil-ph-pen-multamittari-ph/13613

https://www.vplux.fi/fi/product/ahh-ph-up/237017

https://www.vplux.fi/fi/product/terrapower-mystical-green-ph-down/14197

https://www.vplux.fi/fi/product/kalibraatio-nesteet-ph-ja-ec-pussit/171

(2) Kommentit

  1. Eve says:

    Saitko jo testilukemaa millainen määrä kahvia vaikuttaa kasvualustan pH:n selkeästi.

    1. Hanna says:

      En ole vielä kunnolla ehtinyt keskittyä kahviasiaan. Mielenkiintoista kyllä nähdä, viikonloppuna saattaisin ehtiä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *