Kevytsoraa on monenlaista ja sillä on eri myyntinimiä: esimerkiksi hydrosora, lecasora, kevytsoramurske ja ruukkusora. Kaikki ovat samaa tavaraa, raekooossa ja värissä on kuitenkin vaihtelevuutta. Kevytsora valmistetaan poltetusta savesta. Itse käytän hydrosoraa sen kauniin punaruskean värin takia, mutta yhtä hyvin voi käyttää edullista lecasoraa.
Se, että kuuluuko ruukun pohjalle tehdä kevytsoralla salaoja, jakaa harrastajia hieman kahteen eri leiriin. Itse kuulun niihin, joiden mielestä siitä ei ole haittaa, jos ei ehkä hyötyäkään. Itse saatan heittää ruukun pohjalle ohuen kerroksen kevytsoraa, mutta usein jätän laittamattakin.
Jos istutat kasvin umpiruukkuun, itse laittaisin silloin pohjalle kevytsorakerroksen, jonka sekaan ylimääräinen kasteluvesi jää, eikä lilluta itse kasvupohjaa umpimäräksi. Tämä konsti ei kuitenkaan muuta sitä tosiasiaa, että liika vesi ei pääse ulos umpiruukusta. Tällöin juuret ovat hyvin alttiita juurimädälle. Suosittelen aina istuttamaan kasvin pohjareijälliseen ruukkuun.
Kevytsora on nimensä mukaisesti kevyttä. Voikin olla ideaa hyvin suuren ruukun kohdalla, laittaa kerros kevytsoraa ruukun pohjalle. Näin ruukkua on keveämpi siirrellä. Kevytsoraa voi laittaa myös kasvupohjan sekaan keventämään kantotaakkaa.
Kevytsorakerros ruukun pohjalla vähentää multatilaa ruukussa. Mikäli kevytsoraa haluaa laittaa, kannattaa se huomioida ruukun koossa ja ottaa kokoa isompi ruukku kuin olisi muuten valinnut.
Sanotaan, että juuret tarvitsevat happea. Sorakerroksen kerrotaan kuljettavan happea juurille alakautta, mikä saa juuret viihtymään paremmin. Oma kokemukseni on, että ruukun vaihdossa huomaan, että pohjalla oleva kevytsora on täynnä terveitä ja paksuja juuria. Eli juuret tuntuvat viihtyvän. Sama tilanne on kuitenkin yleensä myös niiden kasvien kohdalla, joilla ei kevytsorakerrosta ole. Juuret ovat asemoituneet ruukun alaosaan. Eli en osaa sanoa, onko tämän asian suhteen järkeä kevytsorakerrosta tehdä. Ei siitä mielestäni haittaakaan ole juurille ollut.
Sanotaan, että kevytsorakerros ruukun pohjalla saisi ylimääräisen veden valumaan ruukusta nopeammin. On kuitenkin onnistuttu kokeissa mittaamaan, että eri rakeiset kerrokset ruukussa voivat jopa hidastaa veden virtaamista. Itse en ole kokenut tätä kuitenkaan ongelmaksi kasveilla, joille olen soraa laittanut. Enkä myöskään niillä, joilla ei soraa ole. Enemmän virtaukseen vaikuttaa mielestäni ruukun reikien määrä ja koko pohjassa. Kuitenkin, koska kevytsorat ovat rakeiltaan pyöreitä, ne saattavat ruukun pohjalla pyöriä ruukun aukkoihin ja tukkia ne, jolloin veden virtaus ulos ruukusta estyy.
Altakasteluruukkujen pohjalla on usein keskellä syvennys. Tähän syvennykseen laittaisin kevytsoraa. Jos syvennyksen täyttää mullalla, pohjalla oleva vesi imeytyy tehokkaasti multaan, kastellen sen likomäräksi. Kun syvennyksessä on kevytsoraa, vesi nousee ylöspäin hitaammin.
Kevytsoraa laitetaan myös ruukun pohjalle, jotta varsinainen kasvupohja ei valu niin herkästi ulos ruukun pohjareijistä. Kevytsora toimiikin ihan hyvin esteenä. Tosin ruukun pohjalle voi laittaa esimerkiksi hyönteisverkkoa, joka myös estää kasvupohjan valumisen ulos ruukusta.
Eli kannattaako soraa laittaa ruukun pohjalle? Mielestäni kannattaa tehdä niin kuin itsestä parhaalta tuntuu! Jos kasvisi voivat hyvin ja niillä on kevytsorasalaoja, kannattaa jatkaa samaan malliin ja sama toisin päin.