Huonekasvit

Kiinanruusun leikkaus

Minulla on yksi vanhakantainen kiinanruusu, jonka sain ystävältä pienenä kasvina joku vuosi sitten. Emokasvi ei ole koskaan minulla kukkinut, mutta siitä otetut pistokkaat ovat. Tällä on kerrotut punaiset kukat, mutta tarkempaa lajiketta ei ole tiedossa. Edellisessä asunnossa kasvi oli melko ahtaassa paikassa, joten jouduin latvomaan sitä usein. Se on ehkä syynä kukkimattomuuteen, sillä yleensä vain kasvin nuoret oksat kukkivat. Koska leikkasin kasvavat varret yhtenään poikki, ei kukkiakaan ehtinyt syntyä.

Nyt uudessa kodissa kaapin päällä kiinanruusulla on hyvin tilaa kasvaa sivulle päin. Kasville laitettiin valaisin kattoon, koska luonnonvalo kaapin päällä on vähäistä. Kiinanruusun ylin oksa hipoi melkein lamppua ja katselin kasvia pidemmän aikaa, että sitä olisi pakko lyhentää, ennen kuin oksa osuu lamppuun.

Oksa ei ihan saavuttanut lamppua, kun lamppua lähimpänä olevat lehdet alkoivat reunoilta käpristyä alaspäin. Tämä saattaa kiinanruusulla olla merkki liian lähellä olevasta lampusta tai liian paahtavasta auringosta. Nyt on maaliskuun alku ja se on oivallinen aika leikata kiinanruusua. Nostin kasvin pöydälle kaapin päältä ja mietin, kuinka sitä alkaisin kyniä.

Kiinanruusu haarautuu yleensä leikkaamisen johdosta, mikä kannattaa muistaa, kun miettii mistä kohtaa kasvin leikkaisi. Mikäli haluaa kiinanruusutaan tuuhean ja tasapainoisen, kannattaa se leikata vuosittain alkukeväästä, niin että edellisen vuoden kasvua jätetään vain 6-10 cm. Eli ihan reilulla kädellä kasvustoa voi leikata pois. Kasvi on nopea kasvamaan, mikäli saa valoa tarpeeksi.

Omani on kasvanut hieman oudon malliseksi edellisessä ahtaassa paikassaan ja on levittäytynyt voimakkaasti sivullepäin muutaman oksan voimin. Kiinanruusullani alkaa olla jo puutunut varsi. Niinpä päätin kokeilla leikata kasvia niin, että varsi paljastuisi kunnolla ja kasvi saisi puumaisia piirteitä. Aloitin poistamalla puutuneesta varren osasta kaikki lehdet ja pienet oksan alut. Näin sain varren paljaaksi. Leikkasin pois muutaman ohuemman oksan, joita kasvoi varresta. Säästin vain 5 paksuinta oksaa/vartta

Latvoin kaikki säilyttämäni oksat niin, että kasviin jäi oksien päähän jokusia lehtiä. Tavoite olisi, että viiden oksan päähän tulisi paljon lehtiä, kun kasvi jatkaa kasvamistaan ja haarautuu leikkauskohdasta. Annan uuden kasvun nyt olla rauhassa jonkin aikaa, jotta saisin kasvin kukkimaan.

Kiinanruusu jäi aika kynityn näköiseksi, mutta luulen sen kasvavan nopeasti runsaslehtiseksi. Tarkoitus olisi jatkossakin leikata varteen kasvavat lehdet ja minioksat pois, jotta varsi pysyisi paljaana ja erottuisi hyvin. Tiedä vaikka tästä innostuisi tekemään kiinanruususta bonsai-puun..

Kiinanruusu on kova juomari ja olenkin miettinyt kasvin istutusta uuteen ruukkuun, jotta kasteluväliä saisi pidemmäksi. Kastelen sitä nyt kaksi kertaa useammin kuin muita kaapin päällä olevia kasveja. Kiinanruusu kertoo janosta lehtiä voimakkaasti lerpattamalla. Kasvi toipuu kuitenkin, kunhan se saa vain vettä. Kukkivaa kiinanruusua ei kannata päästää kuivuman, sillä se saattaa tiputtaa kuivuessaan kukkiaan ja nuppujaan. Kasvilla on kasvupohjaan upotettu savinen Olla- kastelupallo, jonka olen saanut Kasvikuplalta. Täytän sen aina kastelun yhteydessä vedellä ja se luovuttaa kosteutta kasvupohjaan hitaasti. Näin olen saanut hieman venytettyä kasteluväliä. Nyt kun lehtiä on karsittu runsaalla kädellä, kasvin vedentarve vähenee ja se täytyisi nyt yrittää muistaa jatkossa, etten vaan kastele kasvia liikaa.

(3) Kommentit

  1. Olen saanut kahdesti vanhan kiinanruusun ja tappanut molemmat. Nyt on uusi kasvi tai oikeammin kasvit, sillä tehdessäni Helsingin yliopistossa graduani, katkaisin vahingossa käytävällä olleesta kiinanruususta pienen oksan ja sain juurrutettua sen. Nyt olen leikannut sitä moneen kertaan, jotta alkukasvi haarautuisi ja olisi kasvamassa monessa ruukussa, jota en pysty tappamaan sitä enää.

  2. Essi says:

    Miten olet saanut pistokkaat juurtumaan? Minulla on n. 20 v vanha kiinanruusu, josta on matkan varrella katkennut oksia ja toisaalta olen leikellyt sitä. Mutta sitten kun laitan leikatun oksan veteen juurtumaan, niin lehdet nuupahtavat ja kuivuvat parissa päivässä eikä juuria ehdi syntyä kunnes heitän ”kuolleet” oksat pois. Ideoita miten voisin saada tästä omasta kasvistani toimivia pistokkaita? 🙂 Kiitos!

    1. Hanna says:

      Olen vähentänyt lehtiä, niin, että jää yksi tai kaksi lehteä. Vesilasissa tai perliitissä olen juurruttanut. Tärkeää on kastella kiinanruusu edellisenä päivänä, niin leikatut pistokkaat ovat hyvin nesteytettyjä. Vesilasin päälle voi laittaa kirkkaan muovipussin kuminauhalla hupuksi ja kerran päivässä sumuttaa kevyesti pistokkaan pussin sisällä. Osa nuupahtaa ja osa selviää näillä konsteilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *