Sain ystävältä joululahjan jo eilen, enkä malttanut odottaa paketin repimistä jouluaattoon. Avasin siis paketin ja sieltä paljastui mielenkiintoinen kasvikirja ”Vanhanajan huonekasvit”. Kirjassa esitellään 60 kasvia, joita on Suomessa ja maailmalla kasvatettu huonekasveina jo pitkään. Ensimmäiseksi tarkastin, että montako näistä kirjan kasveista minulla on. Olin yllättynyt määrästä, nimittäin sain tulokseksi 16/60.
Näistä kirjassa mainituista vanhoista suosikeista minulta löytyy hienohelma, unelma, kliivia, rönsylilja, kumiviikuna, muratti, purppurajuoru, isoposliinikukka, kuningasbegonia, enkelinsiipi, kiinanruusu, huonekuusi, punalehti, peikonlehti, anopinkieli ja värinokkonen.
Kirjan on kustantanut Otava, sen on kirjoittanut Anu Ranta ja kuvat kirjaan on ottanut Heidi Gabrielsson, joka on suunnitellut myös kirjan taiton. Kuvat ovat erityisen kivoja, jokaisesta kasvista on sivun kokoinen kuva. Kuvia katsellessa heräsi halu hankkia muutamia kirjan kasveista. Ostoslistalla ovat ainakin kirjassa esitellyt kissus, tuoksuköynnös ja kärsimyspassio.
Jokaisesta kasvista on kerrottu hieman historiaa, eli missä kasvi kasvaa luonnossa ja koska sitä on alettu käyttää huonekasvina maailmalla ja meillä. Kasveille on kirjassa annettu hyvät hoito-ohjeet ja myös perimätietoa kasvien hoidosta ja käytöstä kirjasta löytyy paljon. Jäin illalla kirjaan kiinni ja luin sitä pitkälle yöhön, sillä siinä on kaikkea mielenkiintoista historiaa ja nippelitietoa.
Mitä uutta opin kirjasta? Ainakin sen, että ennen kasviharrastajat kasvattivat paljon kukkivia kasveja, jotka talvetettiin hieman viileässä tilassa ja nostettiin kesäksi ulos. Tavoitteena oli näin saada mahdollisimman runsas kukinta. Tällaisia kasveja ovat esimerkiksi verenpisara, kiinanruusu ja tuoksubelargoni. Koska asunnot olivat rahvaalla pieniä, suuret kasvit, kuten palmut ja jättipeikonlehti olivat vain rikkaiden suosiossa. Kasveja kasvatettiin myös yrteiksi ja lääkkeeksi. Tällaisia kasveja olivat esimerkiksi rohtoaloe ja kärsimyspassio.
Kirjassa sanotaan näin: ”Näiden vanhojen kasvien geneettinen perimä on suunnattoman arvokas ja meidän on pidettävä siitä huolta. Sen me voimme tehdä jakamalla vanhaa alkuperää olevia kasvejamme.” Omista kasveistani vanhaa kantaa ovat ainakin kliivia, enkelinsiipi ja kiinanruusu.
Kirjaa myy esimerkiksi hyötykasviyhdistys ja se maksaa heillä 25€.
Moi sain juurutettua yhden taimen kiinanruusustani nyt kysyn miten hoidan aarettani
Haulla kiinanruusu löydät blogista hoito-ohjeet kiinanruusulle. Paljon valoa ainakin tarvitsee ja yleensä ainakin hieman isompina kuluttavat paljon vettä.
Moi Kiinan ruusu leikattiin vuosi sitten ja multa vaihdettiin nyt kysyn laitanko isompaan ruukkuun
Moi sain iäkkäästä rouvalta punaisen puu runkoisen punaisen Kiinan ruusun hän arvioi että kiinanruusu on kohta50 vuotta vanha eli vanhaa kantaa sanon häntä kuningattareksi miten hoidan
Jos tuntuu, että ruukussa on paljon juuria, kannattaa laittaa isompaan ruukkuun. Oma kiinanruusuni on aika isossa ruukussa, niin voi kastella kerralla enemmän, eikä tarvitse kastella niin usein.