Huonekasvit

Kliivian jakaminen ja siirto mullattomaan

Sain kliivian loppusyksyllä ystävältäni ja se on siitä asti ollut viileässä autotallissa valon alla lepokautta viettämässä. En ole tänä aikana kastellut kliiviaa ollenkaan. Kasvi näytti selvinneen lepokaudesta hyvin ja vaikutti terhakkaalta. Kasvi on suuri, joten päätin jakaa kasvin.

Kasvi oli istutettu multaan, joten samalla, kun jaoin kasvin, siirsin jakopalat mullattomaan kasvupohjaan. Jaoin kasvin viiteen osaan. Kliiviani on tiettävästi vanhaa kantaa, joten se saattaa olla kestävämpi kuin jalostetut uudet lajikkeet. Toivottavasti, sillä juuria katkeili aika lailla multaa juurista irrotellessa. Ennen mullattomaan siirtoa, juuret pitää puhdistaa mahdollisimman hyvin mullasta.

Kliivian juuret ovat herkempiä katkeilemaan kosteina, kuin kuivat juuret. Siksi en kastellut kasvia ennen jakohommia. Kaadoin kuivan multapaakun ison muovin päälle, joka keräsi irronneen mullan. Kun sain kasvien juurakot veitsellä irti toisistaan, laitoin kasvit vesiämpäriin imemään kosteutta pariksi tunniksi ennen istutusta.

Laitoin kliivioille melko isot pohjareijälliset ruukut. Kasvi ei tykkää muutoksista, joten nyt kasvia ei tarvitse laittaa hetkeen uuteen ruukkuun. Kasvupohjaksi laitoin mullattoman seoksen, johon laitoin reilu kolmasosan kookosta ja vajaa kaksi kolmasosaa perliittiä, kaarnaa ja kevytsoraa. Kaarnana käytin Kekkilän orkideamultaa ja kevytsorana hydrosoraa. Kookoksen tilalta olisin voinut käyttää myös viherkasvimultaa.

Istutuksen jälkeen laitoin kasvit keinovalon alle ja toivon, että kliiviat selvisivät höykytyksestä. Ensilannoitteeksi laitoin jokaiseen ruukkuun muutaman lusikallisen matokakkaa. Varsinaisen lannoituksen aloitan parin- kolmen viikon päästä, sillä kasvit pääsevät valon alle. Kastelin kasvupohjat runsaalla vedellä. Mikäli et omista kasvivaloa, kannattaa kliivian jakohommien kanssa odottaa vielä kuukausi. Sitten valoa alkaa olla kasville tarpeeksi ikkunallakin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *