Huonekasvit

Kookos, mullaton vaihtoehto

Kookoskuitu on kookoksen kuoresta tehtyä, kasveille tarkoitettua kasvupohjaa. Kuitua on eri karkeuksia ja yleensä kookoshake- nimellä myyty kookos on liian karkeaa kasvupohjaksi ja on tarkoitettu terraarioon eläinten kuivikkeeksi. Kannattaakin valita kookoskuitu- nimikkeellä myytävää tavaraa, kuten esimerkiksi Bioproffa ja Bio Nova Coco Brick.

Kookos myydään kätevästi puristettuina briketteinä. Kun brikettiä liottaa vedessä, se turpoaa kastuessaan muhevaksi kasvupohjaksi. Kokonaisesta briketistä tulee turvotettuna 7-10 litraa kookoskuitua. Briketistä saa kätevästi paloja esimerkiksi sahalla, mikäli ei halua turvottaa koko palikkaa kerralla. Puristetun kookoksen kantaminen kotiin on paljon helpompaa, kuin isojen multasäkkien raahaaminen.

Yhden briketin liottamiseen menee useampi litra vettä. Itse laitan ensin briketin pystyyn ämpäriin ja lasken ämpäriin noin litran vettä. Annan briketin imeä vedet ja käännän sen sen jälkeen toisin päin. Kaadan ämpäriin vettä litra kerrallaan ja kääntelen brikettiä ja kuorin sen pinnalta kookosta sitä mukaa, kun se turpoaa. Kuituun ei saisi jäädä isoja klönttejä tai kuivia kohtia.

Kookoskuitu pidättää paljon vettä. Siksi sen sekaan kannattaa laittaa jotain vettäpäästävää ainesta, jotta kasvupohja ei ole pelkkää kookosvelliä. Esimerkiksi kevytsora tai perliitti tekee kasvupohjasta ilmavampaa ja niitä laitetaan sekaan noin kolmasosa/ puolet, riippuen kasvupohjaan laitettavasta kasvista. Mitä kuivemmasta kasvi tykkää, sitä enemmän laitetaan kevytsoraa tai perliittiä.

Toisin kuin uudessa mullassa, kookoksessa ei ole ravinteita. Kasveja pitääkin lannoittaa kasvupohjan vaihdon jälkeen, heti kun kasvi näyttää kotiutuneen uuteen kasvupohjaansa. Alkuun voi lannoittaa miedolla merilevällä ja siirtyä pikkuhiljaa lannoitteen käyttöön. Itselläni käytössä on Puutarhan Kesä, joka sopii mielestäni hyvin kookoskasvatukseen. Kookokselle on olemassa myös omia lannoitteitaan. Tällainen on muun muassa Cannan Coco- lannoite.

Kookosta ei myöskään tarvitse vaihtaa joka kevät, vaan vanhan kasvupohjan voi hyödyntää, kun kasvin siirtää isompaan ruukkuun. Uudelleenkäyttöä ennen kookoksen voi desinfioida uunissa. 150°c ja 30 minuuttia on sopivat asteet ja aika. Näin kasvupohjasta kuolevat muun muassa kaikki mahdolliset tuholaiset. Kasvupohjan kierrättäminen on ekologista ja edullista, joten vanha kasvupohja kannattaa uudelleenkäyttää. Uunittaminen ei ole pakollista, mikäli sinua laiskottaa, eikä kasveissa ole ollut tuholaisia.

Kasvupohjaseos, jossa on 1/3 kookosta, 1/3 perliittiä ja 1/6 kaarnaa ja 1/6 hydrosoraa.

Kookoskuitu sotkee paikkoja paljon vähemmän kuin multa, mikä tekee sen käsittelystä helppoa. Laiskoille on tarjolla kookoskuitua, jossa on valmiiksi seassa perliittiä. Wilma Coco Lite 11 sopii suoraan viherkasveille normaaliviljelyssä ja Wilma Coco Lite 22 pitää sisällään enemmän perliittiä ja sopii vesiviljelyyn ja kuivasta kasvupohjasta pitäville kasveille. Wilma kookosta myy esimerkiksi Vplux Oy.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *