Hyvin varustelluista puutarhaliikkeistä voit löytää pullot, joissa lukee Jaakontaika tai Carbon Kick Booster. Molemmat ovat kotimaisia innovaatioita, joita puutarhaneuvos Matti Hannula kehitti 90-luvulla. Chiliharrastajille nämä energiasuihkeet ovat olleet tuttuja jo pitkään, mutta viherkasviharrastajille ja puutarhaihmisille tuotteet ovat vielä monesti tuntemattomia. Mitä nämä aineet ovat, miten ja miksi niitä käytetään ja kuinka ne vaikuttavat kasveihin?
Jaakontaika lupaa lisätä kasvien kasvua jopa 100% verrokkiin verrattuna. Lisäksi se lupaa nopeampaa kasvua ja parempia satoja. Carbon Kick Booster tehostaa Jaakontaian vaikutuksia ja suojaa tuholaisilta, kuten vihannespunkeilta. Pitävätkö lupaukset sitten paikkansa? Päätin testata tuotteet ja ostin käyttövalmista Jaakontaikaa Viherlandiasta parisen viikkoa takaperin ja lisäksi hain Tampereen Pavunvarresta Jaakontaika-tiivistettä sekä pullon Carbon Kick Boosteria, jota lisäsin Jaakontaian sekaan 0,5% tilavuudesta (5 ml /l). Ötökkähäätöön Carbon Kick Boosteria pitää laittaa liuokseen 2%. En ole itse kokeillut aineiden tehoa ötökkähäädössä, joten en osaa sanoa sen tehosta. Käyttöohjeen mukaan ennaltaehkäisevästi käytettynä riittää 0,5%:n liuos.
Jaakontaika sisältää alkoholeja, triakontanolia, ureaa, rautakelaattia ja aminohappoja. Seoksen alkoholi vähentää kasvin valohengitystä, jolloin kasvilla säästyy energiaa kasvuun. Alkoholin sisältämä hiili tehostaa kasvin yhteyttämistä. Tuotteen aminohapot suojelevat kasvia ja sen juuria alkoholin vaikutuksilta. Molemmat aineet annetaan aina ulkoisesti, ei koskaan kasteluveden joukossa. Triakontanoli lisää myös kasvin yhteyttämistä ja juurien kasvua, mikä näkyy lisääntyneenä kasvuna maanpäällisissä osissa. Triakontanolia esiintyy luontaisesti useiden kasvien lehtien pinnoilla. Ureassa on ravinteita, joita kasvi tarvitsee kasvuunsa. Jaakontaika -käsittelyn jälkeen kasvi kaipaa kuitenkin lisäravinteita kasteluveden kautta, jotta kasvi jaksaa ottaa Jaakontaian aineista täyden hyödyn irti. Jaakontaika ja Carbon Kick Booster ovat myrkyttömiä ja käyvät myös luomuviljelyyn. Tuote on elintarviketurvallisuusviraston hyväksymä.
Carbon Kick Booster sisältää 90% raffinoitua rypsiöljyä. Lisäksi siinä on triakontanolia ja emulgaattoreita. Yhdessä Jaakontaian kanssa aine muodostaa kasvin lehtien pinnalle kalvon, joka parantaa yhteyttämistä, mutta suojaa kasvia härmältä ja tuholaisilta. Paras suoja tulee kuulemma vihannespunkkeja vastaan, mutta aine saattaa vaikuttaa myös ripsiäisten ja jauhiaisten leviämiseen. Jaakontaikaa ja Carbon Kick Boosteria voi käyttää niin sisä- kuin ulkokasveillekin.
Käsittely tehdään kasveille 5-7:n päivän välein. Mikäli halutaan suojautua ötököiltä, lehdet pitää sumutella ylä- ja alapinnoiltaan. Jos haluaa lisää kasvuvoimaa, kannattaa suihkuttaa vain lehtien yläpinnat. Tuotteen sisältämän alkoholin vuoksi, sitä ei kannata suihkuttaa ohutlehtisiin kasveihin tai kukintoihin. Alkoholi saattaa aiheuttaa niihin vaurioita. Omista kasveistani orkidean kukinnot, värinokkonen ja kirjolehti eivät tykänneet liuoksesta, mutta kaikille muille se tuntui sopivan. Myös pistokkaille ainetta kannattaa kokeilla varovasti. Pistokkaiden juuret pitää suojata aineelta siinä olevien alkoholien takia. Suihkutus tehdään valoisaan aikaan ja valoisana päivänä, jotta kasvi saa parantuneesta yhteyttämisestä ilon irti. Ainakin peikonlehden pistokkaita olen aineella sumutellut ilman ongelmia.
Carbon Kick Boosteria voi käyttää myös ilman Jaakontaikaa tai toisin päin. Yhdessä kuitenkin saadaan molemmista täydet tehot käyttöön. Ruiskutin ensimmäiset kaksi kertaa pelkkää Jaakontaikaa kaikkiin kasveihini lehtien yläpinnoille. Pullo hupeni yllättävän nopeasti yli 80:n kasvin suihkuttelussa. Harmittelin ensin, etten ostanut heti tiivistettä. Valmiin liuoksen kanssa tuli kuitenkin erinomainen suihkepullo, joten suosittelen ostamaan sen ensin ja sitten vasta tiivistettä. Tiivisteestä tulee 5 pullollista valmista liuosta. Puolen litran Carbon Kick Booster kestääkin sitten todella pitkään, koska sitä laitetaan liuokseen niin vähän. Litra valmista Jaakontaika-liuosta maksaa ostopaikasta riippuen 16-20 euroa. Litra tiivistettä maksaa hiukan yli 20 euroa, joten sen käyttö tulee paljon halvemmaksi. Carbon Kick Booster maksoi 23 euroa Pavunvarressa Tampereella, ja pullosta tulee sata litraa valmista liuosta.
Olen käyttänyt liuoksia viiden päivän välein ja voin heti sanoa, että vaikutus on silminnähtävissä. Kasvien lehdet nousivat heti pystympään ja kasvupyrähdykset lähtivät käyntiin joka käyttökerralla. Erityisesti aineesta hyötyivät laikkuvehkat, kultaköynnökset, viirivehka, varjofiikus, peikonlehti, neulavehka ja aarnipeikko. Mehikasveissa ja kaktuksissa en nähnyt vastaavaa kasvupyrähdystä, toki ne nyt ovat muutenkin hidaskasvuisia. Näiden parin viikon aikana, joina olen ainetta käyttänyt, on tullut selväksi, että Jaakontaika ja Carbon Kick Booster toimivat ja saavat kasvit kasvamaan paremmin.
Hei! Miten suihkutat sitä? Kun carbon jättää kaikille pinnoille mihin osuu jäljet mitä tosi hankala saada pois?
Juu, sain ikkunat aika pahaan kuntoon, kun sumutin amppeleihin. Mulla on muovinen lihalaatikko, johon nostan kasvin sumutettavaksi. Isot kasvit sumutan paikoillaan, saatan suojata pintoja silloin vanhalla pyyhkeellä/ lakanalla.
Sopiiko CarbonKick booster Kiinanruusuille,?
Olen antanut kiinanruusullekin. En sumuttelisi silloin kuin kukkii, saattaa tehdä kukinnoille jotain hallaa.
Oletko käyttänyt näitä samettipintaisille philoille? Ja ottaako lehdet nokkiinsa kun ovat kasvivalojen alla, onko ns.liian vahva valo?
Aina kannattaa sumutella, kun valot eivät ole päällä. Olen antanut Micansille ja Melalle ainakin ihan onnistuneesti.
Osaatko sanoa että miten toimii jo kasvin lehdissä olevan härmän poistoon? Tässä puhutaan vain ennaltaehkäisystä. Enkä ole oikein löytänyt kunnon ohjeita mistään.
3 rkl soodaa ja 3 rkl mäntysuopaa litraan vettä ja tällä sumuttelet lehdet muutaman päivänä peräkkäin ja pyyhi lehdet pyyhkeellä. Pahiten vahingoittuneet lehdet kannattaa poistaa.
Minulle suositeltiin ettei näitä kahta pidä sekoittaa vaan käyttää erillisenä suihkeena. Carbon kickiä vaan jos epäilee tai kasvissa on esim punkkeja.
Joo voi laittaa erikseenkin, mutta myös yhdessä. Jotkin kasvit voivat ottaa Carbon kickistä nokkiinsa, siksi varmaankin neuvottu käyttämään erikseen ja vain tarvittaessa.