Huonekasvit

Kotini kasvivalot

Kesä etenee ja samalla viherkasvien saama auringonvalo pikkuhiljaa vähenee. Ongelmana on, että joillekin kasveille Suomen talven valomäärä ei riitä, vaikka kasvi kuinka olisi eteläikkunalla. Joskus kasveja myös haluaisi sijoittaa paikkoihin, joihin luonnonvalo ei varsinkaan talvella pääse. Molempiin ongelmiin vastaus löytyy kasvivaloista.

Kasvit tarvitsevat valoa minimissään 1000 luxia 10 tunnin ajan vuorokaudessa. Varjossa kasvaville kasveille riittää ihan vähän vähempikin. Kellastumat ja hontelo kasvu kertovat usein liian pimeästä kasvuympäristöstä. Kasvin saaman valon määrän tietyssä paikassa voi mitata esimerkiksi puhelimeen asennettavalla ilmaisella applikaatiolla nimeltä Luminous Meter. Applikaatio näyttää myös valon värisävyn.

Käytännössä ainoat järkevät polttimot ovat LED-tekniikkaa. Ne eivät kuumene, ovat pitkäikäisiä ja energiatehokkaita. Vaihtoehtoja on kaksi. Joko ostat sinipunaista valoa antavan kasvilampun tai sinistä valoa antavan päivänvalolampun, jonka värilämpötila on yli 4000 Kelviniä. Kukkiville kasveille sinipunavalo on parempi, mutta viherkasveille käyvät vain sinistä valoakin antavat polttimot. Mikäli valo on ikkunalla lisävalona, kasvi saa punaista valoa ikkunan läpi ja sininen valo on riittävä. Päivänvalopolttimoiden etu on niiden edullinen hinta verrattuna kasvilamppuihin. Päivänvalopolttimoita myös löytyy helposti lähes kaikista kaupoista. Myös kylmää valoa antavia raksavaloja voi käyttää, kun haluat kunnon valaistusta.

Itselläni iso osa kasveista on olohuoneen itäikkunalla. Kesällä valoa riittää, mutta talvella osa ikkunasta jää melko valottomaksi, joten olen laittanut ikkunalle roikkumaan kaksi Bauhausista ostettua köydeksi ”naamioitua” kattovalaisinta, joihin ostin Airamin 16,5W 4000K polttimot, joissa on valotehoa 2100 lumenia per lamppu. Hintaa polttimoilla oli 10€ kpl. Köysivalaisin maksoi noin 30€. Lamppujen alle on tarkoitus talvella koota kaikki variegata- kasvini, joilla on normaalia vähemmän lehtivihreää. Lamppujen huono puoli on, että ne häikäisevät silmiä, koska niissä ei ole varjostimia. Näin saavat kuitenkin amppeleissakin olevat kasvit valoa osakseen. Spottilamppu ei häikisi niin paljon, mutta valoa lankeaisi liian kapealle alueelle.

Olohuoneessa takkamme vieressä on ilmeisesti polttopuille tehty syvennys. Sijoitin syvennykseen Surya LED V-tube 90cm- taimilampun ja täytin syvennyksen tietenkin kasveilla. Tämän lampun alle auringonvalottomaan syvennykseen ei voi laittaa kasveja, joita haluan kunnolla kukittaa, sillä lampun värilämpötila on niinkin kylmä kuin 14000 Kelviniä. Väri stimuloikin kasvien kasvua tehokkasti ja kasvit näyttävät pitävän valosta kovasti. Ostin valaisimen Tampereelta Pavunvarresta ja se maksoi noin 60€. Tämä valo on erinomainen myös taimikasvatukseen. Luminous Meterin mukaan 60cm päästä lampussa oli noin 1000 luxia ja lähellä lamppua 2000 luxia.

Syvennyksen yläpuolella on taso, joka piti myös valjastaa kasvien käyttöön. Tasolle ei juurikaan tule ikkunoista valoa. Tason yläpuolella roikkui jo valmiiksi valaisin, johon ostin 3 polttimoa. Nämä Airamin 5W kasvipolttimot löytyivät Bauhausista, ja maksoivat 8€ kpl. Ne lupasivat vain 160 Lumenin valotehon, mutta yllätyksekseni polttimon lähellä valotehoa oli enemmän. Niinpä tiputin lamppuja hieman alaspäin, jotta niiden antama valo riittää paremmin. Näissä lampuissa valo näkyy silmään purppuran värisenä. Kaikki eivät väristä pidä, mutta minua väri ei häiritse. Näiden valojen alle voi hyvillä mielin laittaa myös kukkivia kasveja, koska polttimo antaa sekä sinistä että punaista valoa. Ensin ajattelin ostaa tähän tehokkaammat polttimot, koska kovin aurinkoisesta pitävälle kasville nämä lamput eivät riitä. Päädyin kuitenkin laittamaan tasolle etupäässä vehkoja ja maijoja, jotka pärjäävät hieman vähemmälläkin valolla.

Kylpyhuoneeseen ostin Nelson Gardenin 39cm pitkän 15 W led-listan, joka lupaa antaa valoa 1400 lumenia. Värisävy tässä valossa on sininen 6400K. Väristä huolimatta laikkuvehkani valon alla alkoi kukkia. Eli kukkiminenkin voi yllättää, vaikka punaisesta valosta ei olisi tietoakaan. 😀 Ledlistan pidikkeeksi ostin imukupeilla seinään kiinnitettävän telineen. Imukuppikiinnitys on toiminut hyvin lasitiilessä, lamppu on tullut alas kerran, mutta muuten pysynyt hyvin paikoillaan. Valaisin on hankittu Bauhausista ja maksoi pidikkeen kanssa alle 50€.

Karanteenihuoneeseen tarvitsin nopeasti valon, kun kasveja on siellä paljon ja pohjoisikkuna tarjoaa vain vähän valoa. Löysinkin kaapista isännän kirkasvalolaitteen, jonka värilämpö oli 6500 Kelviniä. Koska isäntä ei nyt tarvinnut valoa, valjastin sen heti kasvien käyttöön. Valotehoa lampun lähellä on useampi tuhat, mutta lumenit tippuvat nopeasti, kun lampun laittoi kauemmaksi. Tätä kirkasvalolamppua pitääkin pitää aika lähellä kasveja, jotta siitä on hyötyä. Talveksi joudun ostamaan uuden ja paremman valaisimen, jotta isäntä saa lamppunsa takaisin. Kirkasvalolaitteella oli hintaa noin 70€ ja se ostettiin Verkkokauppa.comista.

Makuuhuoneen ikkuna on kohti etelää, mutta ikkunan sälekaihtimet ovat rikki. Niinpä ne ovat aina kiinni, joten jouduin ostamaan makuuhuoneen kasveille kasvilampun. Koska minulla oli valmiina pöytälamppu, jossa on E14 kanta, ostin Airamin 470 lumenisen, 4000K polttimon. Luminous Meterin mukaan lampun lähellä on kuitenkin reilusti yli 1000 luxia. Niinpä kokeilin pärjäävätkö anopinkieli, palmuvehka Raven, muorinkukka Rain Drop, kirjotähti ja nukkaitulehti sen alla ja hyvin on sujunut. Kasveilla on uutta kasvua ja ne kurottelevat kohti valoa. Polttimo löytyi Bauhausista ja maksoi muutaman euron. Kompensoin heikkoa valoa pitämällä lamppua päällä noin 14 tuntia vuorokaudessa. Ostoslistalla on ajastimia, joilla ohjailen jatkossa ainakin osaa valoista.

Vierashuoneeseen ostettiin jalallinen lukulamppu, joka palvelee kasvivalona, kun huone ei ole vieraiden käytössä. Nyt sitten vierashuoneessakin on muutama kasvi. Jalkalamppu ja polttimo (1000 lumen, 4000K, E27- kanta) ostettiin Ikeasta. Lamppu maksoi muutaman kympin ja polttimo joitain euroja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *