Huonekasvit

Lechuza pon- kasvualusta

Olen törmännyt aina silloin tällöin netissä Lechuza pon- kasvualustaan ja nyt päätin tutustua aiheeseen paremmin, sillä sitä käyttävät kasviharrastajat hehkuttavat sen parhautta. Kaikki kasvit kuuluvat viihtyvän siinä erinomaisesti ja vaivatonkin se on, sillä sitä käytetään pääsääntöisesti semihydroissa ja altakasteluruukuissa, jolloin kastelua ei tarvitse hoitaa niin usein. Kunhan huolehtii, että vesisäiliössä tai ulkoruukun pohjalla on vettä. Semihydroista löydät lisätietoa blogista hakusanalla ”semihydro”.

Lechuza pon on saksalainen tuote, joka tuli markkinoille vuonna 2000. Yritys myy kasvupohjien lisäksi ruukkuja, kastelukannuja, huonekaluja ja maljakoita. Ruukut on suunniteltu juuri Lechuza ponia varten. Suomessa Lechuza ponia myy esimerkiksi Viherkauppa ja se maksaa vajaan 1,5 euroa litra. Myös Amazonin kautta sitä voi tilata. Kasvualustaa voi käyttää uudestaan ja uudestaan vuosien ajan, sillä se ei muutu miksikään.

Lechuza ponissa on pieninä rakeina hohkakiveä, mikä on lasiksi jähmettynyttä huokoista laavaa. Siitä tehdään muun muassa jalkaraspikiviä. Lisäksi seoksessa on niin ikään huokoista laavakiveä ja zeoliittia. Ainesosat yhdessä johdattavat altakasteluruukusta tai semihydron pohjalta vettä juuri sen verran, mitä mikäkin kasvi imee ja tarvitsee. Näin kasvien juuret voivat hyvin. Lechuza ponia käytetään sellaisenaan, eikä sitä kannata sekoittaa muiden kasvupohjien joukkoon.

Lecuza ponissa on hitaasti liukenevaa lannoitetta rakeina. Lannoite riittää kasvin puolen vuoden tarpeisiin. Tämä kannattaa huomioida istutusajankohdan kanssa. Lechuza poniin vaihto kannattaa tehdä keväällä tai alkukesästä, jotta kasvukautta on puoli vuotta jäljellä istutushetkestä eteenpäin. Itse istutin Lechuza poniin semihydroon kahvipensaan. Myöhäinen istutus näin heinäkuussa ei haittaa, sillä kahvipensaani pääsee talvella keinovalon alle, jolloin lannoitteesta ei ole haittaa kasville talvella.

Kahvi on ollut Lechuza ponissa muutaman päivän ja tuntuu pärjäävän erinomaisesti. Ennen Lechuza poniin laittoa, pesin kasvin juuret ja poistin kaiken mullan. Helpointa Lechuzaan on laittaa juurrutettu pistokas, jonka juurakkoa ei tarvitse puhdistaa mullasta. Juuristoon jäänyt multa altistaa kasvin juurimädälle, siksi se pitäisi yrittää kokonaan poistaa. Sisäruukuksi laittamani muoviruukun suuret pohjareiät peitin ympyräksi leikatulla hyttysverkolla. Näin estin kasvupohjan valumisen ulos istutusruukusta. Huuhtelin Lechuza ponin ennen istutusta kevyesti.

Alla olevasta linkistä pääset Lechuzan sivuille.

https://www.lechuza.world/home

(2) Kommentit

  1. Pertti says:

    Hei, miten olet järjestänyt lannoituksen Lechuza pon-ruukussa puolen vuoden jälkeen, kun rakeiden lannoite on kulunut pois?

    1. Hanna says:

      Kastelulannoitetta olen ihan käyttänyt. Tällä hetkellä käytössä Bionovan sarja. Joka toisella vedenantokerralla olen antanut pelkkää vettä ja joka toisella kastelulannoitevettä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

%d bloggaajaa tykkää tästä: