Kun korona-aika joskus on ohitse, monella siintää silmissä lomamatka. Kasvihullun mielessä lomamatka kuitenkin aiheuttaa ylimääräistä päänvaivaa, sillä mitä pidemmäksi matka venyy, sitä ongelmallisemmaksi tulee kasvien hoito. Kannattaakin etsiä hyvä hovikastelija, joka ymmärtää edes hieman kasvien sielunelämää. Mikäli kastelijaa ei ole tai kastelija pääsee paikalle vain harvakseltaan, on muutamia konsteja huolehtia kasvien nestetasapainosta lomailun aikana.
Altakasteluruukut ovat paljon matkaavalle hyvä vaihtoehto, mutta ne tulevat kalliiksi varsinkin, jos kasveja on paljon. Myös semihydroissa kasvit pärjäävät helposti pari viikkoa ja pidempäänkin kastelematta.
Itse olen varautunut lomareissuun etukäteen niin, etten istuta kasveja kovin pieniin ruukkuihin. Isommalla ruukulla menee kauemmin kuivumiseen kuin pienellä. Liian isot ruukut tosin altistavat liikakastelulle, kun kasvupohja kuivuu hitaasti. Omilla kasveillani ruukut ovat pääsääntöisesti sen kokoisia, että yhdellä reippaalla kastelulla kasvit pärjäävät jotenkuten kaksi viikkoa kastelematta. Ennen matkaa voi testata, kuinka pitkään ruukuilla menee kuivuessa kunnon kastelun jälkeen. Lasittamattomassa, hengittävässä saviruukussa kasvupohja kuivuu nopeammin kuin muoviruukussa. Myös ilmava kasvupohja kuivuu nopeammin kuin tiivis ja vettä pidättävä.
Ennen reissuun lähtöä kasvit tietenkin pitää kastella kunnolla. Hukuttaa kasvia ei kuitenkaan kannata silloinkaan, vaan ennemmin pyytää jonkun ystävän käymään kastelemassa kasveja loman aikana, kuin uittaa kasveja liiassa vedessä matkalle lähtiessä. Ystävä kannattaa tietenkin perehdyttää kastelun saloihin esimerkiksi kirjallisilla ohjeilla ja yrittää tehdä hommasta helpompaa lajittelemalla kasvit ryhmiin kastelutarpeen mukaan. Kasvit kannattaa lannoittaa ennen reissua, jolloin hovikastelija voi kastella kasvit pelkällä vedellä. Näin pelastat kastelijan liialta vaivalta ja kasvisi mahdolliselta liikalannoitukselta ja kuolemalta.
Kuivan kasvupohjan ystäviä ei tarvitse kastella parin viikon reissun aikana ollenkaan, joten kasvivalinnoillakin voi vaikuttaa lomakastelun tarpeeseen. Esimerkiksi kaktukset, tyräkit, mehikasvit, anopinkielet, palmuvehkat, rönsyliljat ja traakkipuut sietävät hetken kuivuutta ihan hyvin. Pääsääntöisesti paksulehtiset kasvit kestävät kuivuutta paremmin kuin ohutlehtiset.
Kasvien vedenkulutusta ja veden haihtumista voi yrittää vähentää lomamatkan aikana. Huoneiston lämpötilaa voi hieman laskea ja varsinkin patterit, joiden vieressä on kasveja, kannattaa kääntää hieman pienemmälle. Kasveja voi siirrellä myös kauemmas kuumien pattereiden läheisyydestä. Eteläikkunalta kasvit voi kesällä nostaa kokonaan pois lomamatkan ajaksi tai laittaa ohuen verhon ikkunan eteen kasveja suojaamaan pahimmalta paahteelta.
Ruukun ja mullan pinnan voi vuorata muovilla, jolloin veden haihtuminen mullan pinnasta ja ruukun kyljistä vähenee. Myös kasvupohjan pinnalle asetellut simpukankuoret, kivet tai muut koristeet estävät veden haihtumista tehokkaasti.
Puutarhaliikkeista voi ostaa lasisia tai muovisia kastelupalloja. Pallo täytetään vedellä ja upotetaan multaan, jolloin pallo tarjoilee vettä hitaasti kasvin käyttöön. Pallot eivät maksa paljoa, mutta jos kasveja on paljon, voi kastelulaitteita tehdä itsekin tyhjistä limupulloista. Korkkiin tehdään reikä esimerkiksi naulalla, pullo täytetään vedellä, suljetaan korkki tiukasti ja pullo upotetaan multaan korkkipää alaspäin. Näin vesi valuu pullosta hitaasti kasvin käyttöön.
Voit myös rakentaa edullisen monen kasvin kasteluautomaatin. Kasvit sijoitellaan lattialle 10:n litran vesiämpärin ympärille. Jokaiseen ruukkuun tökätään paksun villalangan pää. Langan toinen pää upotetaan vesiämpäriin. Vesi kiipeää lankaa pitkin kapillaari-ilmiötä hyväksikäyttäen ämpäristä kasvupohjaan, jolloin kasvin kastelu hoituu loman aikana passiivisesti. Isoille kasveille lankoja voi laittaa useamman. Mitä paksumpi lanka, sitä enemmän vettä kulkeutuu. Langan pitää ylettyä ämpärin pohjalle, jotta veden tulo ei lopu, kun vesi vähenee.
Lomareissun aikana kukaan ei myöskään ole sytyttelemässä mahdollisia kasvivaloja. Valot kannattaakin laittaa ajastimen perään, se helpottaa muutenkin arkea kasvivalojen kanssa. Valaisimet, jotka kuumiavat käytössä, jättäisin sammuksiin matkan ajaksi ja siirtäisin kasvit muun valon alle. Mikäli et omista ajastimia, voi valot jättää kokoaikaisesti päälle reissun ajaksi.