Magnesium (Mg) on kasvilla elintärkeä rakennusaine lehtivihreälle. Jos kasvi kärsii magnesiumin puutteesta, lehtivihreä vähenee ja yhteyttäminen häiriintyy. Tällöin kasvin kasvu hidastuu. Puutoksessa kasvi siirtää magnesiumia vanhoista lehdistä uusiin, jolloin vanhimpiin lehtiin alkaa ilmaantua ruskeita pisteitä ja kellertäviä laikkuja lehtisuonten väliin. Mahdollinen kukinta lisää oirehdintaa.
Magnesiumin puutos voi johtua muutamasta asiasta. Jos kasvin lannoitus unohtuu kasvukaudella, voi kasvi alkaa oirehtia. Saattaa myös olla, että käyttämässäsi lannoitteessa on liian vähän magnesiumia. Tällöin kasville kannattaa antaa magnesium- lisää. (Esim jokin CalMag-ravinne, jossa on myös kalsiumia.) CalMag-ravinteita löytyy viljelyn erikoisliikkeistä, kuten Vplux Oy. Luonnonvalon varassa olevia kasveja lannoitetaan helmikuulta marraskuulle, keinovalon alla olevaa kasvia voi lannoittaa myös talvella. Myös kahvissa on reippaasti magnesiumia, sitä voi antaa silloin tällöin laimennettuna kasteluveden sijasta. Itse laimennan kahvin suhteessa 1 osa kahvia ja 2 osaa vettä. Annostelussa olen maltillinen.
Liian märkä kasvupohja voi haitata magnesiumin kulkua kasviin. Pitkään jatkunut märkyys saattaa mädännyttää kasvin juuret, jolloin kaikkien ravinteiden saanti kasvilla häiriintyy. Tällöin kasvupohja pitää kuivattaa ja kastelua jatkossa vähentää. Jos juuret ovat huonossa kunnossa, voi kasvia lehtiruokkia sumuttelemalla sitä miedolla ravinneliuoksella. Jos kasvilla on magnesiumin puutosoireita, voi lehtiruokintaan käyttää Epson-suolaa eli magnesiumsulfaattia. Tuotetta saa ihan marketeista ja sitä laitetaan teelusikallinen litraan vettä. Kannattaa ensin kokeilla kasvin yhteen lehteen, ettei kasvi reagoi aineeseen negatiivisesti.
Liian hapan (pH alle 5) kasvupohja estää myös magnesiumin kulkua kasviin. Suomessa kuitenkin raanavesi on yleensä hieman emäksistä, joten huonekasveilla harvemmin on liian hapan kasvupohja.
Kasvi voi myös saada liikaa magnesiumia; tällöin kasvu on heikkoa ja kasvinosat tummuvat. Liika magnesium kasvupohjassa voi estää kaliumin imeytymistä kasvin juuriin, mikä taas vaikuttaa kaikkeen kasvuun heikentävästi.
Mä onnistuin hankkimaan mullattomille kasveille magnesiumin puutetilan jota lähdin korjaamaan calmag-tyyppisellä lisälannoitteella. Aiempi lannoite oli pelkkää NPK:tai. Jumittunut kasvu lähti ekasta kastelusta vauhtiin! Nyt mietinkin, että miten kauan puutoksesta kärsinyt kasvi reagoi vanhaan puutostilaan ja missä vaiheessa voin vähentää lisäapua, uusissa lehdissä on edelleen pieniä merkkejä jostain lannoituksen epätasapainoista .
Antaisin niin kauan, kun uusissa lehdissä näkyy puutosoireita. Ja sitten esim kerran kuussa, kasvia seuraillen.