Huonekasvit

Mitä on huonekasvin taantuminen?

Käytännössä huonekasvin taantuminen on sitä, että jokin haluttu ominaisuus kasvissa katoaa. Esimerkiksi lehtien muoto tai väritys muuttuu ei halutun laiseksi ja kasvi on erilainen kuin emokasvi.

Tämän kultaköynnös Marble Queenin yksi varsi on taantunut kokovihreäksi.

Monet ns. värivirheet kasvissa ovat geenimutaatioiden aiheuttamia. Mutaatio ei välttämättä kuitenkaan ole pysyvä, vaan kasvi alkaa tehdä vihreitä lehtiä ja sanotaan, että kasvi taantuu. Kerrotaan, että runsas valo auttaa värivirheiden säilyttämisessä. Tämä kuulostaa loogiselta, sillä kasvi yhteyttää vain vihreillä kasvin osilla. Kun valoa on vähän, tulee kasville luontainen tarve tehdä lisää lehtivihreää. Kannattaa kuitenkin muistaa, että värivirheelliset lehden osat ovat usein herkempiä auringonpolttamille kuin vihreät lehdet.

Tämä muulinkorva Panda teki väliin yhden lähes kokovihreän lehden, mutta jatkoi kauniisti kuvioiduilla. Tämä on myös yleistä, yhdestä vihreästä lehdestä ei kannata vielä säikähtää.

Monet kasvit ovat kahden eri kasvin risteytymiä. Tällöin esimerkiksi väritystä määräävät geenit tulevat kahdelta erilaiselta kasvilta. Risteymän ominaisuudet voivat muuttua kuitenkin seuraavissa sukupolvissa, kun resessiiviset geenit väistyvät dominoivien tieltä. Silloin haluttu värimuunnos ei ole välttämättä pysyvä.

Kirjavilla kasveilla, kuten variegata peikonlehdellä on usein myös kirjava varsi. Mikäli varsi kasvaa vihreäksi, ovat siitä kasvavat lehdetkin vihreitä. Tällöin kasvi pitää latvoa sellaisesta kohdasta, missä varsi on vielä kirjava. Kaikkien kasvien värivirhe ei näy varressa. Tällainen kasvi on esimerkiksi köynnösvehka Pink Princess. Mikäli tämä kasvi taantuu, pitää latvonta tehdä viimeisen vaaleanpunaista sisältävän lehden yläpuolelta.

Olen latvonut tätä taantunutta Pink Princessia rajulla kädellä kolme kertaa ja nyt se on tehnyt lehtiä, joissa on pinkkiä.
Myös värivirhe voi lisääntyä kasvissa liiaksi. Lehtivihreätön lehti ei yhteytä, joten jos kaikki lehdet ovat valkoisia, kasvilla on huonot edellytykset selvitä hengissä. Yhdestä valkoisesta lehdestä ei kannata vielä pelästyä, mutta jos valkoisia lehtiä tulee paljon, kannattaa kasvi latvoa viimeisen kirjavan lehden yläpuolelta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *