Huonekasvit

Mitä on lehtiruokinta?

Lehtiruokinta on lannoitustapa, jossa ravinteet suihkutetaan sumuna lehtien alapinnoille. Lehtien alapinnoissa on imuputkia, jotka imevät vettä ja ravinteita. Näin kasvit selviävät kuivuudesta ja ravinnevajauksista paremmin.

Yleensä imuputket ovat auki valoisalla. Jotkin kuivassa viihtyvät kasvit avaavat imuputket usein vain öisin, jotta ne pystyvät paremmin estämään veden haihtumista kuuman päivän aikana. Esimerkiksi anopinkieli on tällainen kasvi. Yleensä siis lehtiruokinta kannattaa tehdä aamulla, kun imuputket ovat auki, mutta aurinko ei vielä paista liian kuumasti. Anopinkieli ja muut yöhengittäjät kannattaa lehtiruokkia myöhään illalla parhaan tehon saamiseksi.

Ecoverin sumutinpullo on saanut palvella kasveja tyhjentymisensä jälkeen.

Lehtiruokintaan voi käyttää mitä tahansa veteen liukenevaa lannoitetta tai merilevää. Sumutusliuokseen laitetaan lannoitetta kolmasosa kasteluannostuksesta. Veteen voi laittaa myös tipan Fairya pintajännitystä rikkomaan. Näin ravinteet ovat paremmin kasvin käytettävissä. Aina välillä kasvit kannattaa sumuttaa pelkällä vedellä. Mitä hienojakoisempaa pisaraa sumupullo tuottaa, sen parempi. Hyvään sumupulloon kannattaa satsata.

Lehtiruokinta nostaa paikallisesti ilmankosteutta, kun seoksen vesi haihtuu kasvien lehdiltä. Tämä taas lisää kasvin viihtyvyyttä, sillä oikeastaan kaikki kasvit pitävät korkeasta ilmankosteudesta. Käytä sumutukseen kädenlämpöistä vettä. Huomaathan, että jotkin lannoitteet voivat jättää väriä pinnoille. Itse sumuttelen kasvit kylpyhuoneessa, jos sumutteessa on esimerkiksi merilevää.

Käytän lehtiruokintaan joko merilevää tai Puutarhan Kesää kasvista ja vuodenajasta riippuen.

Olen lehtiruokkinut kasvejani näin talvella merilevällä ja kesällä Puutarhan Kesällä. Lannoitesumutuksen teen kerran pari kuukaudessa, muuten sumuttelen päivittäin pelkällä vedellä.

Miksi kasveja sitten lehtiruokitaan? Joskus kasvin veden- ja ravinteidenottokyky häiriintyy. Juuristo saattaa mädäntyä liikakastelusta tai kuivua liian vähäisestä kastelusta. Myös ruukun vaihdon jälkeen kasvilla voi mennä aikaa, ennenkuin juuret toimivat uudessa kasvualustassa normaalisti. Pistokkailla on pienet juuret, tai ei juuria ollenkaan. Näissä kaikissa tapauksissa voi kasvia ravita lehtiruokinnalla. Talvella ja kovin pienille pistokkaille kannattaa antaa laimeaa merilevää, kun taas isommille kasveille kesällä/ kasvukaudella voi käyttää jotain kasvuravinnetta, kuten esimerkiksi Puutarhan Kesää.

Olen huomannut, että kasvini usein piristyvät lehtiruokintapäivinä. Lehtiruokintaa ennen olen antanut kasville yhdellä kastelulla pelkkää vettä, jotta en vahingossa liikalannoita kasveja. Mitä useammin kasveja lehtiruokit, sitä laimeampaa liuoksesta kannattaa tehdä. Hyvin laimealla liuoksella merilevää lehtiruokkia voi vaikka päivittäin, mutta vahvempaa kasvuravinneliuosta kannattaa sumutella vain kerran parissa viikossa.

Ravinneliuos pitää sumuttaa nimenomaan lehtien alapinnoille, josta imeytyminen on suurempaa.

Kaikki kasvit eivät välitä lehtiruokinnasta. Kasvit, joilla on lehdissä nukkaa/karvoja eivät yleensä tykkää sumuttelusta, sillä vesi voi jäädä karvojen sekaan muhimaan ja kasvi mädäntyy. Samoin mehiruusukkeet, kaktukset ym kuivan kasvit voivat myöskin alkaa mädäntyä, jos vettä jää kasvin pintaan/koloihin.

(2) Kommentit

  1. Saija says:

    Tää oli loistava vinkki!!!! Kiitos tästä

    1. Hanna says:

      Hienoa, jos oli avuksi!!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *