Kasvupohjissa voi olla monenlaista elämää. Homeet, sienet ja harsosääsken toukat ovat asioita, joita iso osa kasvien kasvattajista ei halua koteihinsa. Tällöin kasvupohja voidaan ”desinfioida” ja helpointa se on tehdä kuumuudella. Itse olen laiska kuumakäsittelemään kasvupohjia, mutta esimerkiksi allergiakodissa se kannattaa.
Homeet ovat usein ongelmana kasvupohjassa. Itselläni on joka ruukkuun levinnyt hyppyhäntäisiä, jotka pitävät homeet poissa syömällä niitä. Mikäli kasvupohjan kuumakäsittelee, muun muassa nämä hyödyllisetkin otukset kuolevat. Hyppyhäntäisillä on taipumus kuitenkin palata takaisin nopeasti, mikä on tietenkin hyvä asia.
Jos haluat kuumakäsitellä kasvupohjia, alla on siihen muutama vinkki.
Kaarnan voi uunittaa ihan tavallisessa uunissa. Kaarna levitetään uunipellille. Uuni asetetaan 150°C:n lämpöön ja kaarnaa tulisi uunittaa puolen tunnin ajan. Mikäli uunitat Kekkilän orkideamultaa, kannattaa sen seassa oleva sammal kerätä pois, ettei se kärähdä uunissa.
Hydrosoran tai muun kevytsoran voi huuhtoa kuumalla vedelle. Veden tulisi olla yli 50°C lämpöistä, jotta siitä on hyötyä. Mikäli hanasta ei tule tarpeeksi kuumaa vettä, voi kuuman veden sekaan sekoittaa kiehuvaa vettä. Helpointa huuhtelu on ämpärissä, jonka pohjaan on porattu paljon reikiä. Soraan voi kaataa myös suoraan pelkkää kiehuvaa vettä, kunhan varoo saamasta palovammoja kiehuvan veden kanssa pelatessa.
Kookoksen voi turvottaa kuumalla vedellä. Veden pitäisi olla reilusti yli 50°C lämpöistä, sillä vesi jäähtyy nopsasti kookoksen turvotessa. Jälleen, veden sekaan voi sekoittaa kiehuvaa vettä, mikäli hanasta ei tule tarpeeksi kuumaa. Mikäli turvotusastia kestää, voi kookoksen turvottaa myös kiehuvalla vedellä.
Ruukussa olevan kasvupohjan voi myös huuhtoa 50°C vedellä. Kuumempaa vettä ei kannata kasvupohjaan laittaa, ettei ruukussa oleva kasvi vahingoitu. Ennen tähän ryhtymistä, kannattaa hankkia veteen upotettava lämpömittari, jotta nesteestä saa oikean lämpöistä. Muuten on iso vaara, että vesi onkin liian kuumaa tai kylmää.
Kasvupohja kannattaa myös huuhdella kuumalla vedellä, mikäli kasveissa on ötököitä ja ryhdyt niiden häätöhommiin. Ötökät voivat tippuilla kasvupohjan sekaan kasvien lehdiltä, siksi myös kasvupohja kannattaa huuhtoa, mikäli ötököitä löytyy. Toinen vaihtoehto on vaihtaa kasvupohjien pinta-aines. Mikäli kasvi on umpiruukussa, ei huuhtomista voi tehdä.
Perliitin voi myös huuhtoa pohjareijällisessä ämpärissä kuumalla vedellä. Homeet elävät huonosti perliitissä, mutta perliitti kannattaa aina kastella ennen käyttöä, jotta se ei pölise. Samalla, kun perliitin huuhtoo, voi sen tehdä yli 50°C:lla vedellä.
Myös seramiksen tai imeytysrakeen voi huuhtoa kuumalla vedellä ennen käyttöä. Tällöin sekin tulee huuhdeltua pölystä ja mahdolliset ötökät kuolevat.
Hei! Mahtaakohan kuumakäsittely auttaa myös mikäli kasvupohjassa olleella kasvilla on ollut juurimätää. Eli uskaltaako käsitellyn kasvupohjan käyttää uudestaan kuumakäsittelyn jälkeen?
Itse olen käyttänyt ilman uunitustakin uudestaan, joten luulisin, että uunituksen jälkeen ei ainakaan ole mitään ongelmia.