Itselläni lähes kaikki kasvit ovat mullattomissa kasvupohjissa. Olen taipuvainen liikakasteluun, joten hengittävät ja nopeasti kuivuvat kookospohjaiset kasvupohjat sopivat minulle paremmin. Varsinkin laiskat/ niukat ja osaavat kastelijat pärjäävät hyvin mullan kanssa. Mielestäni multaan kannattaa sekoittaa joukkoon kolmasosa/puolet perliittiä ja/tai kevytsoraa, jotta mullasta tulee kuohkeampaa ja vettäpäästävämpää. Mitä kuivemmassa kasvi viihtyy, sitä enemmän mullan sekaan sekoitetaan perliittiä ja/tai kevytsoraa. Mullan hyviin puoliin kuuluvat myös siinä valmiina olevat ravinteet sekä mikrobit ja muut eliöt, jotka edistävät juuriston hyvinvointia, kasvin kestävyyttä ja kasvua.
Multa pitäisi vaihtaa keväällä tai kesällä, sillä siinä on ravinteita, joita kasvi ei tarvitse talvella, kun valoa on vähän. Mikäli kasvi on keinovalon alla, ei mullan vaihdon ajankohdalla ole väliä. Uusi multa tarjoaa kasville ravinteita pariksi kuukaudeksi, jolloin kasvia ei tarvitse lannoittaa.
Kaupoissa on paljon eri multavaihtoehtoja. Löytyy omat mullat begonioille, tomaatille, ruusuille, välimerenkasveille sekä palmuille jne. Näitä voi käyttää niille tarkoitetuille kasveille, mutta muille joutuukin miettimään hieman, mikä multa olisi paras.
Puutarhaan tarkoitetut mullat ovat usein hyvin turvepitoisia ja niiden nesteenimemiskyky on korkea, jotta ulkokasveilla olisi hellepäivänäkin kosteutta tarjolla. Nämä mullat soveltuvat huonosti viherkasveille, juurikin niiden vedenpidättävyyden takia, varsinkin jos kasvien hoitaja on liikakastelija. Tunnetuin tuotemerkki puutarhamullista lienee Biolanin Mustamulta. Myös kasvuturpeet kannattaa mielestäni jättää kauppaan, mikäli etsit multaa huonekasveille.
Neudorfilla on täysin turpeeton välimeren- ja palmumulta, se on kuitenkin itseltäni vielä testaamatta. Haluan kokeilla sitä joillekin viherkasville, sillä turpeeton multa ainakin kuulostaa hyvältä vaihtoehdolta viherkasveille. Turpeen nosto aiheuttaa myös vahinkoa soille ja maapallolle, joten siitäkin syystä olisi kiva suosia turpeetonta multaa.
Havu-rodomulta on hapanta. Suuri osa viherkasveista viihtyy hieman happamassa kasvupohjassa, joten niille voi laittaa havu-rodomultaa. En kuitenkaan laittaisi kasveja pelkästään siihen, vaan sekoittaisin sitä hieman muun mullan joukkoon, sillä nämäkin mullat sisältävät paljon turvetta. Happamuutta saa lisättyä kasvupohjaan myös kaarnalla (esimerkiksi Kekkilän orkideamulta) tai kasville voi lorauttaa silloin tällöin laimennettua kahvia.
Itse valitsisin huonekasveille Kekkilän viherkasvimullan. Siinäkin on hieman turvetta, mutta lisäksi hiekkaa, joka tekee mullasta vettäpäästävämmän. Kuivassa viihtyville kasveille laittaisin kaktusmultaa, jossa on vielä enemmän hiekkaa. Kaktusmulta on vain kevyesti lannoitettua, joten se sopii myös pistokkaille ja siementen kylvämiseen ja kaikille hidaskasvuisille kasveille. Näidenkin sekaan sekoittaisin perliittiä ja/tai kevytsoraa.
Kylvämiseen on myös erikseen olemassa taimimultaa, jossa yleensä on mykorritsaa ja juurtumista edistäviä mikrobeja. Siinä on myös hillitysti ravinteita, jotta pienet herkät taimet eivät kärähdä liiasta lannoitteesta. Tätä multaa kannattaakin suosia kylvöissä.
Kukkamulta on tarkoitettu kukkiville kasveille. Valmistajat sanovat, että se käy myös viherkasveille, mutta siinä olevat ravinteet ovat optimaalisia kukinnan ylläpitämiseen ja lisäksi ainakin Kekkilän kukkamullassa on reilusti turvetta. Mikäli käytät tätä multaa, kannattaa sen sekaan sekoittaa reippaalla kädellä kevytsoraa ja/tai perliittiä, varsinkin jos olet taipuvainen liikakasteluun.
Altakastelumulta on suunniteltu nimensä mukaisesti altakasteluruukkuihin. Tämä mullan ominaisuuksiin en ole käytännössä tutustunut, sillä minulla ei altakasteluruukkuja ole. Altakastelumullan vedenjohtokyky on korkea, joten tämänkin mullan joukkoon sekoittaisin kevytsoraa tai perliittiä ja käyttäisin sitä vain altakasteluruukuissa. Mikään ei estä laittamasta Kekkilän viherkasvimultaa myös altakasteluruukkuun.
Multa kannattaa vaihtaa vähintään parin vuoden välein. Ajan kanssa multa haperoituu ja paakkuuntuu. Isoille kasveille voi vaihtaa pintamullan, mikäli koko mullan vaihto on liian hankalaa. Mullan tiivistymistä voi estää esimerkiksi paksuhkolla neulontapuikolla, jolla painellaan reikiä multaan esimerkiksi kasteluiden yhteydessä.
Hei, onko myytävänä valmiiksi sekoitetua mullatonta kasvialustaa?
Vplux myy ainakin