Huonekasvit

Muulinkorvan lisääminen jakamalla

Kasvin jakaminen tarkoittaa sitä, että kasvi ja sen juurakko jaetaan pienempiin osiin ja jokainen osa istutetaan omaan ruukkuunsa. Näin saadaan lisää kasveja, pidetään emokasvi tarvittaessa pienenä ja näin juurilla sekä koko kasvilla on taas tilaa kasvaa ruukussaan. Paras ajankohta jakamiselle on kevät tai kesä.

Joitakin kasveja ei voi lisätä lehti- tai varsipistokkaista, vaan ne jaetaan. Tällaisia kasveja ovat muun muassa maijat ja alocasiat. (Toki siemenistä saa näitäkin lisättyä.)Tässä stoorissa kerron, kuinka jaoin muulinkorvan. Kasvia ei olisi vielä tarvinnut jakaa, mutta olin luvannut siitä ystävälle jakopalan, joten jaoin kasvin hieman ennenaikaisesti.

Hieman kasvista ja juurakosta riippuen jaan juurakon joko käsin tai kireimmissä tapauksissa käytän apuna terävää puukkoa tai skalpellia. Muulinkorvan jakaminen on mielestäni helpointa paljain käsin. Näin versot saa irroteltua nätisti toisistaan. Skalpellilla autan irroitusta tarvittaessa.

Ennen jakamista kastelin muulinkorvan kunnolla edellisenä iltana. Näin kasvi irtoaa helpommin ruukustaan ja on kunnolla nesteytetty. Jaoin kasvin aamupäivällä, kun se oli täynnä nesteitä ja kestää paremmin jakamisesta aiheutunutta stressiä.

Irroitin kasvin ruukustaan ja putsasin juurakon vanhasta kasvupohjasta. Kasvi on ollut mullattomassa kasvupohjassa, joka irtosi helposti juurakosta, eikä hommassa tarvinnut olla tarkka. Juurakon putsaaminen mullasta on hankalampaa. Mikäli käytät uudelleenistutuksessa multaa, ei juurakkoa tarvitse puhdistaa kokonaan vanhasta mullasta, mutta jos laitat jakopalat mullattomaan sekoitukseen, pitäisi juurakko puhdistaa mahdollisimman hyvin. Apuna kannattaa käyttää vettä, johon juurakko upotetaan ja huljutellaan sormilla auttaen puhtaaksi mullasta. Samalla kannattaa poistaa kaikki huonot juuret ja kasvinosat.

Muulinkorvallani oli useita versoja, joiden taipuvavarsiset lehdet irrottelin ensin varovasti irti toisistaan. Sitten käytin skalpellia juuren katkaisemiseen, jotta sain versot irti emokasvista. Jaoin kaikki versot omiin ruukkuihinsa. Yritin saada kaikkiin versoihin mukaan ainakin hieman juuria. Mikäli muulinkorvasta irtoaa verso ilman juuria, voi sen laittaa silti suoraan kasvupohjaan, sillä yleensä muulinkorva on nopea juurtuja. Toki verson voi juurruttaa myös vesilasissa ennen istutusta.

Laitoin muulinkorville mullattoman seoksen, johon tuli noin puolet kookosta ja loput perliittiä, kaarnaa ja kevytsoraa. Istutuksen jälkeen sekoitin kasvupohjan pintaan lusikallisen matokakkaa ensiravinteeksi. Kastelin muulinkorvat läpikotaisin ja annoin kaikille lorauksen merilevää. Kasvit pääsivät muutamaksi päiväksi kosteaan, valoisaan ja lämpimään kasvitelttaan toipumaan. Varsinaisen lannoituksen aloitan parin viikon päästä Puutarhan Kesällä.

Parasta kasvin jakamisessa on se, että saa paljon kasveja ystäville annettavaksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *