Huonekasvit Puutarha

Osta leppäkerttuja! Biotus Oy myy!

Ovatko kirvat vallanneet ihanan puutarhasi? Vai onko vihannespunkki tai ripsiäinen ilmaantunut huonekasveihin? Oletko kyllästynyt jatkuvaan myrkyttelyyn? Etkö saa ongelmaa kuriin myrkytyksistä huolimatta? Näihin kaikkiin ongelmiin on helppo, myrkytön ja siedettävän hintainen ratkaisu, nimittäin Biotus Oy.

Kesäkukat olivat vihannespunkin suosikkeja.

Aikaisemmin harrastin myrkyttämistä mäntysuovalla ja tolulla. Myös etikkaa ja monenlaisia hyönteismyrkkyjäkin on tullut käytettyä. Myrkyt olivat kyllä tehokkaita, mutta tappoivat ilmeisesti myös kaikki petohyönteisetkin puutarhasta, sillä ongelma tuli aina takaisin entistä vaikeampana. Kirvat söivät kaikki kasvit näännyksiin ja vihannespunkki seititti koko kasvimaan ja kesäkukat. Mansikat olivat niin täynnä ötökkää, että kaivoin ne ylös ja laitoin biojäteastiaan. Jauhiaisia pöllähteli ilmaan aina, kun jotain kasvia hieman heilautti. Lopulta menin nettiin ja aloin etsiä uutta lähestymistapaa asiaan. Ratkaisu löytyi Biotus Oy:n nettisivuilta.

Muutama vuosi sitten Biotus oy on alkanut myydä torjuntaeliöitä ihan perus kuluttaja-asiakkaille. Tarjolla on petoja kaikkiin tyypillisimpiin tuholaislajeihin, joita puutarhoissa ja viherkasveissa esiintyy. Itse olen hankkinut petoja puutarhaa varten jauhiaisiin, kirvoihin, etanoihin, villakilpikirvoihin, mansikkapunkkiin ja vihannespunkkiin. Sisäkasveista olen häätänyt vihannespunkit ja ripsiäiset.

Kilpikirvoja varten ostin amerikanleppäpirkkoja kolme vuotta sitten, eikä kilpikirvoja ole näkynyt yhtään sen jälkeen. Jauhiaisille ostin petoja myös kolme vuotta sitten, eikä niitäkään ole sen jälkeen näkynyt. Aikaisemmin kilpikirvat tuhosivat lähes täysin yhden kukkapenkkini joka vuosi ja jauhiaiset näännyttivät alppiruusuni loppukesästä. Nyt näistä ongelmista ei ole tietokaan. Etanat ovat pysyneet hyvin hallinnassa sukkulamadoilla, joita levitän kerran kesässä, mikäli etanoita alkaa näkyä. Viime kesänä ei tarvinnut tilata sukkulamatoja ollenkaan.

Ruskoliljat olivat ennen aivan täynnä kilpikirvoja.

Tänä kesänä hankin vielä pedot hedelmäpuupunkkeihin, joita ilmeisesti lymyää omenapuussamme ja leppäkerttuja etupihalle, jonne niitä en ole vielä levittänyt. Omenapuussa on lisäksi jotain toukkia, jotka tekevät koteloita lehtien alapuolelle. Nämä ajattelin hoitaa aitomunakiilukaisella, mikäli kyse on perhostuholaisesta. Vielä en ole tutustunut tarkemmin, mikä otus tarkalleen on kyseessä. Kirvat ovat myös vaivanneet vielä rivitalomme etupihaa, mutta aion saada senkin alueen tuholaisvapaaksi vielä tänä kesänä.

Takapihalle olen tilannut leppäkerttuja kolmena vuonna peräkkäin. Nyt populaatio on iso, leppäkerttuun törmää takapihalla vähän väliä. Satunnaisia olen saanut siirrettyä etupihalle kukkapenkkiin ja omenapuun oksille. Lisäksi tekeillä on omenapuuhun kiinnitettävä ötökkähotelli, jotta saan pesäpaikkoja petohyönteisille. Ajattelin valmistaa ainakin leppäkertuille sopivan kodin muovisesta pohjareikäisestä kukkaruukusta, jonne kerään käpyjä ja jonka laitan roikkumaan omenapuun oksasta. Näin leppäkertut voivat kävellä pesään ja takaisin puuhun kätevästi ja sadevesi pääsee reikien läpi pois astiasta.

Tilaan yleensä leppäkertut heti, kun kirvoja alkaa näkyä. Levitän ne kolmen ryhmissä, jotta ne voivat lisääntyä toistensa kanssa. Laitan niitä takapihamme ötökkähotelliin ja saastuneisiin kasveihin esiintymien päälle. Leppikset kannattaa levittää suoraan sinne missä on ruokaa, muuten ne voivat lähteä lentoon ja karata naapuriin aterioimaan. Luultavasti tarvitsen niitä enää etupihalle, takapihalla niitä näyttää olevan jo tarpeeksi. Ulkona petojen käyttö on helppoa. Pedot yksinkertaisesti levitetään saastuneille alueille ja annetaan niiden hoitaa asiat kuntoon.

Sisätiloissa petohyönteisiä saattaa joutua auttamaan jonkin verran lisääntymispuuhissa, sillä niiden munat eivät välttämättä kehity kuivassa huoneilmassa kunnolla. Niinpä kosteusolosuhteita pitää muuttaa kosteampaan suuntaan erinäisillä vippaskonsteilla. Helpoin ratkaisu on ostaa ilmankostutin, jonka ympärille kokoaa saastuneet ja petohyönteisillä käsitellyt kasvit. Edullisempi keino on sumutella kasveja mahdollisimman usein suihkepullolla.

Pedot voi ostaa myös pusseissa. Mikäli pedot tarvitsevat kostean ilman, petopussi kiinnitetään pienen muovipussin sisään, jossa on tilkka vettä pohjalla. Petopussin alareuna jää vedenpinnan yläpuolelle. Koko hökötys laitetaan roikkumaan kasvin oksalle tai johonkin tukikeppiviritykseen, mitä nyt ikinä sattuu keksimään. Muovipussin saa tukikeppiin ja petopussiin kiinni jeesusteipillä. Tarkoitukseen erinomainen on esimerkiksi litrainen minicrippipussi, jonka sisään petopussi sujahtaa helposti. Pussin suun pitää olla auki ja kasvin oksan suuaukossa kiinni, jotta pedot löytävät tuholaisten luo.

Kasvien ympärille voi laittaa myös lautasia, joihin laittaa vettä. Haihtuva vesi kostuttaa ilmaa kasvien luona. Kasvualustat voi pitää häätöaikana hivenen kosteampina, kuin yleensä, tietenkin kasvien vedentarve huomioiden. Tarkemmin olen kertonut tuholaisten hävittämisestä omista sisäkasveistani artikkelissa Kehrääjäpunkit eli vihannespunkit ja artikkelissa Ripsiäiset.

Pedot eivät tule sen kalliimmaksi kuin myrkytkään. Biotuksen toimitukset ovat tulleet aina luvatussa ajassa ja otukset ovat olleet oikeita ja eläviä. Niiden teho on ollut silmiinpistävää. Takapihani on rehevä, kasvimaa on tuottanut suurempaa satoa, kasvitaudit ovat vähentyneet, kukat kukkivat pitkään ja suurin kukinnoin ja marjasadot ovat kasvaneet. Ja mikä parasta, itse voi vain nauttia kauneudesta. Ei tarvitse tehdä itse mitään, kun pedot hoitavat puutarhaa!

Kirvojen väheneminen villitsi villiviinin kasvamaan joka paikkaan.

(3) Kommentit

  1. Emilia Säteri says:

    Haluan leppäkertun

  2. Henna Elina Lassila says:

    Hei.. Haluaisin ostaa leppäkerttuja.
    Minulla on jatkuva kirvaongelma kasvihuoneessa..

    Mikä neuvoksi???
    Mistä niitä leppiksiä saa?
    Onko joku tilauskaavake?

    1. Hanna says:

      Biotus Oy myy, netistä löytyy Biotus Tarhurinapu googleen, niin pitäis löytyä. Harsosääsken toukat toimivat myös, niitäkin saa Biotukselta. Ne syövät muitakin tuholaisia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *