Minulla on viimeisen puolentoista vuoden aikana ollut huonekasveissa villakilpikirvoja, ripsiäisiä ja vihannespunkkeja. Puoliviattomia harsosääskiä kasveissani on myös ollut. Lisäksi puutarhassa on kokemusta kirvoista, kilpikirvoista, jauhiaisista ja monista muista tuholaisista.
Ötököistä on sitä helpompi päästä eroon, mitä aikaisemmassa vaiheessa havaitsee kasvin saastumisen. Silloin tuholaiset eivät ole levinneet vielä kaikkiin kasveihin ja kasville aiheutuneet tuhot eivät ole vielä kuolettavia.
Ötököitä huonekasveihin voi tulla monella tapaa:
- Uuden kasvupohjan mukana
- Ulkoa vaatteiden tai käsien mukana
- Vasta ostetusta viherkasvista
- Leikkokukista
- Hedelmistä
- Yrteistä ja vihanneksista
- Kausikukka-asetelmista
- Ovista tai ikkunoista
Toisin sanoen ötököitä voi tulla mistä vain. Siksi onkin tärkeää tehdä kasveille ötökkätarkastus aina silloin tällöin, ellei halua kasviensa tuhoutuvan. Itse teen tarkastuksen noin kerran viikossa kaikille kasveille. Lisäksi tarkistan aina kellastuvat lehdet heti, kun ne alkavat oireilla. Myös nuupallaan oleva kasvi saattaa olla ötököiden valtaama. Uuden kasvin tarkistan ostamisen jälkeen parin päivän välein, ainakin kahden viikon ajan.
Ötökkätarkastukseen tarvitaan valoa. Otsalamppu on todella kätevä valon lähde tarkastuksen ajaksi. Myös kännykän valoa voi hyödyntää. Suurennuslasi on erittäin hyvä apuväline, sillä ötökät voivat olla todella pieniä. Puhelimeen voi ladata suurennuslasi- applikaation tai voit käyttää puhelimen kameran zoomia.
Kasveista etsin ötököitä sekä niiden munia ja toukkia, vioituksia lehdissä ja tiivistä seittiä. Seittiä tekevät myös harmittomat hämähäkin, mutta se on yleensä harvempaa kuin vihannespunkkien tekemä seitti.
Tarkistan ensin lehtien ja lehtivarsien liittymäkohdan, molemmin puolin lehteä. Sen jälkeen katson läpi lehdet ylä- ja alapuolelta ja lopuksi tarkistan lehtivarret ja rungon ja oksat.
Helpointa on yrittää välttää ötököiden tuloa kasveihin. Uudet viherkasvit kannattaa ötökkätarkastaa jo kaupassa ja laittaa kasvi muutamaksi viikoksi ötökkäkaranteeniin oston jälkeen. Hedelmät, vihannekset ja yrtit on järkevä säilyttää kaukana huonekasveista, sillä eksoottisissa hedelmissä on usein villakilpikirvoja ja vihanneksissa muita tuholaisia. Leikkokukkia tai kausikukka-asetelmia en ole enää kotiini kauheasti ostanut, sillä niissä voi myös olla ötököitä. Kesällä en tee huonekasvien hoitoa samoilla vaatteilla kuin puutarhanhoitoa. (Tiedän, ihan hullun kuuloista, mutta, kun kasveja on pitkälle toista sataa, niihin ei halua ylimääräisiä kulkijoita.)
Jos ötököitä löytyy, kasvi kannattaa heti eristää muista kasveista, esimerkiksi huoneeseen, jossa ei ole muita kasveja. Ötökät kannattaa kuitenkin yrittää tunnistaa ennen muita toimenpiteitä. Netistä löytyy hyviä kuvia kaikista öttiäisistä. Joskus ötökkä voi paljastua vaarattomaksi kasveille, joten tunnistus on tärkeää, ettet suotta myrkyttele harmittomia tai jopa hyödyllisiä hyönteisiä tai hämiksiä.