Huonekasvit

Perliitissä juurrutus onnistuu!

Olen aikaisemminkin maininnut, että perliitti on erinomaista tavaraa pistokkaiden juurruttamiseen. Se on jopa niin hyvää tavaraa, että päätin kirjoittaa aiheesta ihan oman postauksen. Olen käyttänyt perliittiä esimerkiksi erilaisten vehkojen ja tyräkkien juurruttamiseen.

Perliitti on kuumentamalla paisutettua, valkoista, kevyttä ja huokoista vulkaanista lasia. Siinä on kivennäisiä ja hivenaineita, jotka edistävät juurten muodostumista ja kasvin kasvuun lähtöä. Monet pistokkaat innostuvat perliitissä juurtumisen lisäksi tekemään uutta kasvuakin.

Perliitti pitää huuhtoa ennen käyttöä. Kuivaa perliittiä käsitellessä kannattaa käyttää hengityssuojainta ja suojahanskoja. Vplux Oy myy myös valmiiksi pestyä perliittiä. Itse olen huuhtonut perliitin siivilässä.

Homeet, sienet ja bakteerit elävät huonosti perliitissä, joten se suojelee pistokasta mädäntymiseltä. Lisäksi sillä on suuri lämmöneristyskyky, mikä edistää juurtumista.

Koska perliitti pidättää vettä huonosti, kannattaa juurruttamista varten tehdä yksinkertainen semihydro. Sanaa semihydro ei kannata pelästyä, sillä se on erittäin helposti toteutettavissa. Tarvitset vain pari desiä pestyä perliittiä ja korkean lasin tai kertakäyttömukin.

Laita muki täyteen perliittiä ja kaada mukiin kädenlämpöistä vettä niin, että noin kolmasosa perliitistä jää vedenpinnan alapuolelle. Kaiva esimerkiksi puutikulla perliittiin pistokkaan varren mittainen kolo ja sujauta pistokas koloon. Pistokkaan alapään pitäisi jäädä vedenpinaan yläpuolelle ja lehtinivel, johon juuret halutaan, pitäisi jäädä perliitin alle. Veden määrää kannattaa seurailla parin päivän välein ja lisätä sitä tarvittaessa. Halutessasi voit laittaa veden joukkoon juurrutushormonia.

Nukkaköynnösvehka on tehnyt reilussa vikossa perliitissä pitkän juuren ja aktivoinut kasvupisteen.

Paras paikka juurtumiselle on lämmin, valoisa ja kostea. Esimerkiksi kirkas muovipussi kasvin päällä pitää kasvin olosuhteet kosteana. Itse pidän juurtujia kasviteltassa, jota pidän kosteana sumuttelemalla ja lämpimänä lämpömaton avulla. Suoraan auringonpaisteeseen pistokkaita ei kannata laittaa, vaikka pistokkaat valoa tarvitsevatkin. Paras aika juurruttamiseen on kevät ja kesä, mutta lisävalon alla se onnistuu talvellakin.

(2) Kommentit

  1. Anne says:

    Hei! Testasin tätä menetelmää pylvästyräkin pistokkaaseen. Pistokkaan otin ohjeidesi mukaisesti. Nyt kahden viikon jälkeen kurkkasin, eikä mitään ollut tapahtunut. Onko vielä toivoa? Itse pistokas on edelleen tosi hyvässä kunnossa.

    1. Hanna says:

      Tyräkillä vaihtelee juurtumisnopeus. Saattaa kestää, eli ei mitään hätää. Tsemppiä odottamiseen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *