Huonekasvit

Perliitti, mitä se on?

Kaupallinen yhteistyö Vplux Py:n kanssa.

Oletko ihmetellyt, mitä valkoista kevyttä raetta on eksynyt puutarhamyymälöiden ja kukkakauppojen hyllyille. Samaan, styroksin näköiseen rakeeseen törmää silloin tällöin mullan seassa, kaupan kukkiin multia vaihtaessa. Mitä tämä rae on ja miksi ja miten sitä käytetään?

Perliitti on uusiutumatonta louhittua vulkaanista lasia, joka kuumennettaessa tuhat-asteiseksi, laajentuu noin kolmetoista-kertaiseksi, valkoiseksi rakeeksi. Siksi se on hyvin kevyttä sekä huokoista. Perliittiä tuotetaan muun muassa Kiinassa, Armeniassa, Ukrainassa, Turkissa, Kreikassa, USA:ssa ja Unkarissa. Suurin osa perliitistä käytetään teräksen valmistuksessa, suodattimissa, eristeenä, betonissa ja muissa rakennusalan kohteissa ja noin 15% käytetään maataloudessa ja viherkasviteollisuudessa. Perliitti on myrkytöntä ja sopii myös luomuviljelyyn. Homeet, sienet ja bakteerit elävät perliitissä huonosti.

Perliitissä on paljon erilaisia kivennäisiä ja hivenaineita kuten alumiini-, kalsium-, magnesium-, rauta-, kalium- ja natriumoksidit. Pelkässä perliitissä kasveja kasvattaessa ne voivat saada fluoriittiyliannostuksen ja kasvin lehtiin tulee ruskeita palojälkiä. Perliitti neutraloi kasvualustaa, joten happamassa viihtyville voi laittaa esimerkiksi havurodomultaa perliitin kaveriksi. Pölyävän piidioksidin takia perliittiä kannattaa käsitellä kostutettuna, jotta sitä ei eksy hengityksen mukana keuhkoihin. Myös hengityssuojainta ja hanskoja suositellaan. Markkinoilla on myös pölyämätön pesty perliitti, sitä myy VPLUX.fi

https://www.vplux.fi/fi/product/kasvualusta-perliitti-1l-pesty-ei-poliseva-/10912

Huokoisuudestaan johtuen perliitin vedenimemiskyky on suuri, mutta neste kuitenkin virtaa perliitin läpi. Niinpä se tekee kasvualustasta kuohkeamman ja vettä läpäisevämmän. Mullan joukkoon sitä voi ja kannattaa laittaa noin kolmasosa tai puolet, riippuen siinä kasvavan kasvin vedentarpeesta. Mitä kuivemmasta kasvi pitää, sitä enemmän perliittiä voi kasvualustaan laittaa. Mitä enemmän ruukussa on perliittiä, sitä useammin kasvia pitää ja voi kastella. Perliitti-multasekoitus sopii erittäin hyvin pienijuurisille kasveille, sillä pienten, ohuiden juurien on helppo kasvaa huokoisessa ja kevyessä perliitissä.

Itse olen lähinnä käyttänyt sitä viime aikoina mullan tai kookoksen seassa kasvista riippuen noin puolet/ kolmasosan verran. Seoksen alle ruukkuun olen laittanut hydrosoraa salaojaksi, mutta se ei ole pakollista.

Perliitissä olevat hivenaineet ja kivennäiset lannoittavat jonkin verran kasvupohjaa, joten sen lisäämisen jälkeen ei kannata hetkeen käyttää lannoitteita täydellä annostuksella. Perliitin hivenaineet ja kivennäiset lisäävät kasvin kasvua ja terveyttä, joten sen käyttö on senkin takia suositeltavaa. Mikäli et halua käyttää perliittiä, sen voi korvata multaseoksessa esimerkiksi ruukkusoralla, hydrosoralla tai lecasoralla.

Tein flamingonkukalle mullattoman sekoituksen perliitistä, kaarnasta ja kookoksesta noin viikko sitten. Kasvi voi tällä hetkellä oikein hyvin.

Perliitti käy myös vesiviljelyyn tai semihydroon hydrosoran tilalle.

Perliitillä voi tehdä myös katteen viherkasvin kasvualustan pinnalle. Se korostaa kauniisti tummalehtisten kasvien värejä, luovuttaa kivennäisiä kasvin käyttöön ja pitää kasvualustan lämpimänä. Lämmöneristävyyden takia siinä on myös hyvä idättää siemeniä tai juurruttaa pistokkaita. Mielestäni perliitti on yksi parhaista juurrutuspohjista. Pistokas ei mätäne helposti ja juuret ilmestyvät yleensä nopeasti. Perliittiä voi käyttää myös kukkasipulien talvisäilytykseen.

Peikonlehden pistokas on voinut oikein hyvin perliitissä jo viikon ajan.

(4) Kommentit

  1. Suvi Kuusinen says:

    Moi, mua kiinnostaa toi perliitissä juurruttaminen 🙂. Onko pelkässä perliitissä ja miten kastelet? Mun pitäisi laittaa muutama mehikasvin latva juurtumaan, niin sillä kiinnostaa 😁

    1. Hanna says:

      Moi moi! Laitan jonkun korkean läpinäkyvän astian, esim tuoppi, täyteen perliittiä. Sitten muutama sentti vettä pohjalle ja pistokas pystyyn perliittiin, niin ettei kosketa veteen.

      1. Suvi Kuusinen says:

        Kiitos vastauksesta! Eli tossa vesi nousee kapillaarisesti tuomissa ylöspäin? Mutta mitenkä toi pistokas missä ei ole vielä juuria saa vettä? Sopisko reiällinen ruukku, missä olisi perliitti ja vermikuliittiä ja sen kastelis aina läpi? 😀

        1. Hanna says:

          Kyl se vesi sieltä nousee ja ottaa varren leikkauspinnasta vettä. Ottaa kosteutta myös ilmasta lehtien avulla, eli sumuttelu ainakin alussa kannattaa. Voi laittaa myös kirkkaan muovipussin sisään, niin kosteus pysyy korkeana. Vermikuliitti imee hyvin nestettä, joten perliitti/vermikuliittiseos vois toimia reikäruukussakin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

%d bloggaajaa tykkää tästä: