Se milloin pistokas on valmis istutettavaksi, riippuu hieman kasvista. Todella nopeasti juurtuvat pistokkaat (esim. juoru) voi istuttaa vaikka heti leikkaamisen jälkeen. Suurilehtiset pistokkaat (esim. peikonlehti) kannattaa juurruttaa niin kauan, että juuria on useampi ja niillä on useita senttejä mittaa.
Monet pistokkaat voivat nuupahtaa juurrutuksen alkumetreillä. Yleensä pistokas alkaa kuitenkin virota sitä mukaa, kun juuret kasvavat ja pistokas saa taas itsensä nesteytettyä. Nuupahtanutta pistokasta ei kannata istuttaa, on parempi odottaa, että se saa nestejännityksen takaisin. Liian aikainen istutus voi saada lehden/lehdet kuoleentumaan ja jäljelle jää vain pelkkä varsitikku. Tikkukin juurtuu ja lähtee usein kasvuunkin, mutta yleensä paljon hitaammin kuin lehdellinen pistokas. Nuutunut pistokas kannattaa huputtaa läpinäkyvän muovipussin sisään ja sumutella pussin sisältöä silloin tällöin. Tämä auttaa pistokasta korjaamaan nestetasapainoaan.
Kun pistokas on saanut juuria tarpeeksi (Mitä enemmän, sen parempi), sen voi istuttaa lopulliseen kasvupohjaansa. Mikäli pistokas on juurrutettu esimerkiksi perliitissä tai sammalessa, kannattaa juuret varovasti puhdistaa ennen pistokkaan istutusta. Kasvupohjaan kannattaa mullan tai kookoksen kanssa sekoittaa jotain kuohkeuttajaa kuten perliittiä tai kevytsoraa. Näin seoksesta tulee ilmavampi, mikä saa juuret viihtymään paremmin. Toiset kasvattajat laittavat ruukun pohjalle esimerkiksi kevytsoraa salaojaksi. Tämä ei ole mielestäni väärin, mutta kannattaa huomioida, että samalla multatila vähenee. Salaojaa käytettäessä on järkevää valita hieman isompi ruukku. Olen testaillut sekä salaojallista ja salaojatonta istutusta, enkä ole huomannut eroa kasvien voinnissa.
Mitä syvemmälle pistokkaan istuttaa, sitä tukevammin kasvi tulevaisuudessa pysyy pystyssä. Pistokas pitää kuitenkin istuttaa niin, että alin lehti jäisi kasvupohjan pinnan yläpuolelle. Varsipistokkaasta pitäisi jäädä ainakin yksi kasvupiste kasvupohjan yläpuolelle. Kasvupiste sijaitsee yleensä aivan lehden varren kiinnityskohdan yläpuolella ja se näkyy pienenä pullistumana kasvin varressa. Usein juuret lähtevät kasvuun aivan alimman lehden alapuolelta, joten alin lehti jää väkisinkin hieman kosketuksiin kasvupohjan kanssa. Tälläinen lehti voi usein kuoleentua. Itse suosinkin kaksilehtisiä varsipistokkaita, joista poistan alimman lehden. Tällöin lehtihankaa ei tarvitse laittaa kiinni kasvupohjaan. Jotkut laittavat pistokkaan makaamaan kasvupohjan päälle ja upottavat vain juuret kasvupohjaan. Tällä tempulla voi välttää varren mätänemisen istutuksen jälkeen. Itse en tätä harrasta, sillä mielestäni kasvista tulee hutera, kun varsi ei ole upotettuna kasvupohjaan. Mutta sekään istutustapa ei ole väärin, kyseessä on makukysymys.
Istuttaessa kasvi on järkevä laittaa ruukun keskelle ja mahdollisimman suorasti pystyyn. Juuret kannattaa tarkistaa ennen istutusta ja poistaa kaikki huonokuntoiset juuret. Juuret on hyvä levittää mahdollisimman laajalle alueelle, jotta niillä kaikilla on tilaa kasvaa ympärillään. Itse istutan vain yhden kasvin kuhunkin ruukkuun. Mikäli haluaa istuttaa useamman kasvin samaan ruukkuun, tulee se huomioida valitsemalla isompi ruukku.
Kasvi kannattaa aina istuttaa pohjareijälliseen ruukkuun. Tällöin kastellessa liika vesi pääsee ulos ruukusta. Ruukku valitaan kasvin ja hoitotapojen perusteella. Jos olet liikakastelija, kannattaa valita pienempi hengittävä saviruukku. Mikäli kasvien kastelu unohtuu usein, kannattaa valita hieman isompi muoviruukku. Kuivemmassa viihtyvä kasvi viihtyy paremmin saviruukussa, kun taas juopolle kasville kannattaa laittaa muoviruukku.
Joskus käy niin, että kasvi nuupahtaa istutuksen jälkeen, vaikka juuret olisivat jo komeat. Tätä tapahtuu useimmin vedessä juurrutetuille pistokkaille. Tämä johtuu siitä, että vedessä juurruttaessa kasvi tekee ns. vesijuuria, jotka ovat sopeutuneet elämään vedessä. Istuttamisen jälkeen juurilla voi kulua hetki, että ne sopeutuvat uuteen kasvupohjaan. Jos kasvi nuupahtaa, kannattaa ruukku huputtaa läpinäkyvällä muovipussilla ja sumuttaa kasvia hieman pussin sisään. Näin pussissa on korkea ilmankosteus, mikä auttaa kasvia nesteyttämään itseään. Vastaistutettua pistokasta ei kannata laittaa suoraan auringon paisteeseen eikä myöskään kuumana posottavan patterin viereen. Valoa pistokkaalle pitää kuitenkin tarjota runsaasti.
Istutuksen jälkeen kasvupohja kannattaa kevyesti kastella. Aivan läpimäräksi ei kuitenkaan ole hyvä kastella, se altistaa juuret juurimädälle, kun ne vasta soputuvat uuteen kasvupohjaansa.