Huonekasvit

Raparperista makeampaa?

Uudesta pihastamme löytyi kuukausi sitten raparperi. Itsellä raparperin käyttö ruuaksi on ollut vähäistä, sillä se on makuuni liian väkevän ja karvaan makuinen. Joskus olen käyttänyt sitä mehun keitossa, mutta juuri muuta siitä ei ole tullut tehtyä.

Luin alkukeväästä lehdestä, että raparperista saa makeampaa, kun se joutuu kasvamaan ämpärin alla pimeässä. Ämpäri pitäisi laittaa raparperin päälle heti, kun se alkaa puskea ylös maasta. Itse hieman myöhästyin ja raparperi oli jo 15cm korkeaa, kun laitoin sen päälle muovisen laatikon.

Olin hieman epäuskoinen vinkin suhteen, varsinkin kun olin lähdössä jo myöhässä. Laatikko ehti olla raparperin päällä vain parisen viikkoa, kun raparperi kasvaessaan alkoi nostaa laatikkoa ilmaan. Päädyinkin keräämään korkeimmat raparperit pois laatikon alta niin, että laatikko taas lepäsi kiltisti maata vasten, eikä valoa päässyt laatikon sisään. Laatikkoon jäi useampi matala varsi odottamaan seuraavaa sadonkorjuuta. Kerätyillä raparpereilla oli komeat, melko vaaleat varret, mutta lehti oli pieni, vaalea ja osittain aukeamaton.

Kannoin kerätyt raparperit keittiöön huuhdeltaviksi ja rohkeasti maistoin raparperin vartta. Toden totta, raparperi ei ollut karvaan makuista. Ei sitä oikein makeaksikaan voinut sanoa, mutta maku oli selkeästi pehmeämpi ja jopa hieman vaisu. Pureskelin koko varren, eikä edes kuori ollut kirpeää.

Laitoin varret ilman lehtiä jääkaappiin, kunnes seuraavana päivänä isäntä valmisti raparperipiirakan. Hän löysi netistä hyvän oloisen reseptin (Makuja, Maisemakahvilan raparperipiirakka). Pilkoin raparperin ohkaisiksi viipaleiksi ja isäntä valmisti taikinan. Isäntä käytti hieman vähemmän sokeria, kuin ohjeessa neuvottiin, koska käytetty raparperi oli normaalia makeampaa. Piirakkaa tuli ohjeesta pellillinen. Kun piirakka oli hieman jäähtynyt, leikkasin siitä ison palan ja söin sen vaniljajäätelön kanssa. Piirakka oli tosi hyvää, suosittelen ämpäriraparperia ja Maisemakahvilan reseptiä kaikille!

(2) Kommentit

  1. Kokeilin tuota pimeässä kasvattamista kerran. En muista mitä siinä tapahtui sen jälkeen, kun alkoi kasvaa vaaleaa kasvustoa, mutta emme tainneet päästä lainkaan maistamaan sitä. Olisikohan käynyt juuri noin, että sanko nousi ja valoa pääsi sisään. Hyvä tietää, että siitä on oikeasti hyötyä maussa. Ensi keväänä siis uudelleen kokeiluun ja paino sangon päälle tai painava saviruukku varjostajaksi.

  2. Lisa Kauvosaari says:

    👍

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *