Huonekasvit

Semihydrojen kuulumisia

Semihydro on vesiviljelyä, jossa ei käytetä vesipumppua, vaan pääliruukun pohjalla oleva vesi nousee sisäruukussa ylös kasvin saataville kapillaari-ilmiötä hyödyntäen. Kasvin juuret ovat pääsääntöisesti vesirajan yläpuolella. Sisempi reijällinen ruukku, johon kasvi istutetaan, täytetään kevytsoralla ja asetetaan pääliruukun sisään.

Laitoin alkutalvesta yhden kumipuuni semihydroon. Semihydro paljastui helppohoitoiseksi, joten laitoin reilu kuukausi sitten myös yhden laikkuvehkan semihydroon ja ajatuksissa on pistää muitakin kasveja veteen kasvamaan. Kumipuu oli juuri latvottu, kun siirsin sen pois kaupan kasvupohjasta ja laitoin hydrosoraan kasvamaan semihydrossa. Kumipuu teki aika nopeasti muutaman pienen uuden lehden, mutta kasvu tyssäsi lopputalvesta, vaikka kasvilla oli lisävaloakin. Nyt valo on ikkunoista lisääntynyt ja kumipuulla näyttäisi olevan uusi lehtirulla kasvamassa.

Laikkuvehka kotiutui semihydroon todella nopeasti. Juuria alkoi kurkkia reikäruukusta kolme päivää istutuksen jälkeen. Vehka on tehnyt kuukaudessa juurien lisäksi myös kaksi uutta lehteä ja lisää on tulossa.

En ole jaksanut vaihtaa vesiä kuin pari kertaa talven aikana. Olen antanut veden kulua lähes loppuun ennen kuin lisään uutta vettä. Talvella en lannoittanut kumipuuta, nyt olen antanut Puutarhan Kesää erittäin mietona liuoksena. Pikkuhiljaa kesää kohti lisään lannoitteen määrää. Nyt annan noin kolmasosan annostussuosituksesta ja seurailen, kuinka kasvit eri lannoitemääriin reagoivat.

Semihydrot ovat käteviä, sillä reissuun lähtiessä pääliruukkuun voi laittaa hieman enemmän vettä kuin yleensä ja kasvi pärjää ilman kastelua pitkänkin aikaa. Pääliruukussa seisova vesi myös haihtuu huoneilmaan, nostaen paikallisesti ilmankosteutta. Tämä lisää vieruskasvienkin viihtyvyyttä. Ajattelinkin laittaa lisää kasveja semihydroihin ja ripotella niitä kasviryhmien keskelle.

Kumipuun laitoin isorakeiseen hydrosoraan ja laikkuvehkalla käytin ruukkusoraa. Pienirakeisempi ruukkusora tulee osittain ulos reikäruukusta, joten jatkossa aion käyttää hydrosoraa, joka pysyy paremmin ruukussa.

(2) Kommentit

  1. Paula says:

    Hei! Tuo postauksen lopussa oleva linkki ei toimi, huomasin saman jossain toisessakin postauksessa.

    1. Hanna says:

      Huomasin eilen saman, että mobiilissa ei toimi linkit. Aikaisemmin tätä ongelmaa ei ollut, joten yritänpä selvittää, mistä moinen johtuu. Hyvä että ilmoitit, epäilin eilen, että mun puhelimessa on jotain vikaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *