Ruokakasvien siemenet ovat ilmainen tapa saada lisää kasveja kotiin. Huonekasveja voi kasvattaa lukemattomista eri syötävistä kuten appelsiini, sitruuna ja muut sitrushedelmät, chili, paprika, kumkvatti, papaya, pitaija, melonit, avokado, kiivi, passion, mango, tamariini, karanbola ja viikuna. Mikään ei estä myöskään kasvattamasta esimerkiksi omenapuuta, kirsikkaa tai luumupuuta siemenestä huonekasviksi. Bataattia, perunaa, kurkumaa ja inkivääriä voi kasvattaa juurta istuttamalla. Myös erilaisia pähkinöitä voi istuttaa huonekasveiksi.
Itse päätin laittaa kokeeksi sitruunan siemeniä kasvamaan ja yllätyksekseni kolmesta siemenestä kaksi lähti itämään ja vieläpä alle parissa viikossa. Luomusitruunan siemen itää kuulemma paremmin kuin tavallisen sitruunan. (Omani eivät olleet luomusitruunasta) Paras ajankohta istuttamiseen on kevät tai kesä, jolloin valoa ja lämpöä on riittävästi. Tuore siemen itää varmemmin kuin kuivunut. Kuivunut siemen kannattaakin kostuttaa liottamalla sitä vuorokausi vesilasissa ensin istutusta.
Omat siemeneni keräsin noin kuukausi sitten ja ensin puhdistin ne hedelmälihasta ja huuhtelin ne hyvin juoksevan veden alla. Laitoin siemenet märän käsipaperin väliin, jonka sujautin pieneen muovipussiin. Pussin sijoitin viikoksi kylmään jääkaappiin. Kylmäkäsittely lisää siementen itävyyttä. Jääkaappisäilytyksen jälkeen istutin siemenet kolmeen ruukkuun parin sentin syvyyteen, kastelin hyvin ja laitoin ruukut kirkkaan muovipussin sisään. Idätyspaikka on pohjoisikkunalla, joten taimet ovat 50w led keinovalon alla. Laitoin ruukut vielä lämpömatolle, mikä edistää juurtumista ja kasvuunlähtöä.
Kasvupohjaksi lätkäisin omalleni kookosta, kaarnaa, perliittiä ja kevytsoraa. Mikäli käytät multaa, kannattaa sekoittaa yhteen hiekansekaista viherkasvi- tai kaktusmultaa ja havu-rodomultaa noin saman verran ja laittaa vielä perliittiä tai kevytsoraa 15% jatkeeksi. Kevytsora/perliitti tekee kasvupohjasta kuohkeampaa ja ilmavampaa. Havurodomulta tekee kasvupohjasta happamamman, mikä miellyttää sitruunaa.
Omalleni laitoin kaarnaa kasvupohjaa happamoittamaan. Parin kuukauden välein annettu laimennettu kahvi pitää kasvupohjan happamana. Myös havurodolannoitetta voi antaa. Sitruunalle on olemassa omiakin lannoitteita. Honkasen puutarhalta nappasin käteeni Neudorffin sitruslannoitetta ja olen jo antanutkin sitä miedoksi laimennettuna. Lannoitetta voi antaa keväällä ja kesällä. Talvella lannoitetaan vähemmän, ellei kasvi ole kasvilampun alla ja kasva. Sitruunalannoitteessa ja havurodolannoitteessa on vähemmän fosforia, kuin tavallisessa viherkasvilannoitteessa.
Sitruuna alkaa kukkia aikaisintaan kolmevuotiaana, joten kärsivällisyyttä tarvitaan, mikäli mielii saada kasvistaan joskus hedelmiä. Kukat voi pölyttää pienellä maalisudilla, jolloin kukkien tilalle alkaa kehittyä hedelmiä. Lämpimillä seuduilla sitruuna kukkii ympäri vuoden, meillä keväällä tai kesällä ellei kasvi ole hyvän kasvilampun alla.
Sitruuna rakastaa korkeaa ilmankosteutta. Sumuttelu päivittäin pitää kasvin tyytyväisenä ja kasvi hyötyy myös ilmankostuttimesta. Aivan kiinni kuivattavaan patteriin kasvia ei kannata laittaa. Mikäli kasvupohja on ilmavaa, voi kasvin viedä muutaman viikon välein suihkuun. Kastella tulisi kerralla reippaasti ja antaa kasvupohjan kevyesti kuivahtaa kasteluiden välissä.
Sitruuna tarvitsee paljon valoa. Eteläikkuna onkin sille oivallinen kasvupaikka. Aivan pientä sitruunan taimea kannattaa kuitenkin suojella paahteelta, mutta aikuista kasvia voi pitää auringossa keskipäivälläkin. Kesäksi sitruunan voi laittaa myös ulos valoisalle paikalle. Talvella sitruuna voi tarvita lisävalon tai se alkaa tiputella lehtiään.
Ruukun pitäisi sitruunalla olla laakea, eli leveyttä saisi olla enemmän kuin korkeutta. Sitruuna sopii myös bonsai- puuksi, mikäli haluaa itselleen haastetta. Sitruunan kasvattaminen siemenestä on myös mainio projekti lapselle, sitruunan siemen on helppo käsitellä ja istuttaa, kun se on niin iso. Siemenet lähtevät itämään nopeasti ja nopeaa kasvua on mukava seurata. Kasvin mahdollisesti kuolema on helppo korvata uudella siemenellä, vaikka jostain muusta hedelmästä.
Edit 5.4.2022 Jätin itselleni yhden sitruunan ja se on nyt puolisen metriä korkea. Pari alinta lehteä kuivui jossain vaiheessa, mutta kasvi on muuten pirteän näköinen.
Sain hyvin alkuun sitruunani mut nyt on kasvu pysähtynyt täysin,tää keinovalon alla talviaikaa
No mitähän se oikein mietiskelee. Voi keskittyä juurien kasvattamiseen.
Vastuullinen viherpeukslo ei kasvata esim tomaattia ja paprikaa kaupasta ostetuista vihanneksista otetuista siemenistä, vaan ostaa tutkitusti terveet siemenet kaupasta. Kaupasta ostetun paprikan ja tomaatin mukana saa huonolla onnella kasvitaudin mukana. Siksi pitäisi käyttää vain varmasti puhtaita siemeniä.
Sitruunapuun voi toki kasvattaa myös itse siemenestä asti, mutta jos haluaa puun tuottavan myös satoa kannattaa taimi ostaa puutarhaliikkeestä. Suomessakin on jo paljon sitruksiin keskittyneitä harrastajia, monilla on myös siemenestä kasvatettuja puita, useamman vuoden ikäisiä. En ole koskaan kuullut, että kukaan olisi saanut tuotettua hedelmiä tälläusestä itse istutetusta puusta.
Hyviä huomioita!
Olipa kiva teksti! Liippasi kovin läheltä omiani, tervetuloa kurkistamaan
http://www.rampsu.fi/?p=426&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=siemenesta-sitruunaksi
http://www.rampsu.fi/?p=528&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=uusi-elama-pikkutaimille