Aloitin suljetun kasviterraarion rakentelun vasta reilu kuukausi sitten. Paljon on kuitenkin ehtinyt tapahtua näin lyhyessä ajassa. Sain tytärpuolen kauhusta kankeaksi kertomalla, että terraarion lähelle ei saa vielä mennä, kun siitä puuttuu kansilasit ja siellä oleva myrkyllinen hämähäkki voi häiriintyä. 😀 Kerroin hänelle kuitenkin lopulta, ettei terrassa ole mitään eläimiä.
Valehtelin itseasiassa hiukan, sillä terraariohan kuhisee elämää. Toivottua ja ei toivottua. Nimittäin harsosääsket löysivät kostean terraarion nopeasti. Laitoin terran sisälle keltaisia liima-ansoja ja ne täyttyivät yhden päivän aikana ötököistä. Liima-ansat vähensivät öttiäisiä tehokkaasti, mutta eivät saaneet kaikkia kiinni ja näyttävätkin rumilta terraariossa.
Niinpä tilasin Biotukselta isosukkulamatoja, joita olen laittanut myös huonekasveilleni hyvin tuloksin. Mikroskooppisen pienet madot tunkeutuvat muun muassa harsosääskitoukkien ja ripsiäiskotiloiden sisään tappaen ne erittämillään bakteereilla. Samalla kun ne hävittävät harsosääsket, ne siis toimivat ennaltaehkäisevästi myös ripsiäisiin. Matojen pitäisi tulla huomenna ja ne levitetään kasteluveden mukana kasvualustaan. Isosukkulamatojen vaikutus alkaa näkyä melko pian ja harsosääsket vähenevät nopeasti.
Ei mennyt montaa päivää terraarion rakentamisesta, kun sinne alkoi myös muodostua hometta. Paransin terraarion tuuletusta ja laskin ilmankosteutta siksi aikaa, kun odotin Reptilemaniacsilta tilaamiani hyppyhäntäisiä. Ne syövät kasvupohjasta muun muassa homeita, leviä, bakteereita ja orgaanista jätettä. Samalla tilasin pienen kosteusmittarin terraan, jotta voin seurata sen ilmankosteuden tasoa.
Hyppyhäntäiset tulivat postissa nopeasti ja ne oli helppo levittää terraarion ravistelemalla pakastusrasiaa, jossa ne tulivat. Jätin rasian terraan viikoksi, välillä vaihdellen sen paikkaa ja ravistellen sitä. Lopulta hyppyhäntäisiä ei juurikaan näkynyt enää rasiassa. Hyppyhäntäiset hyppäävät pitkälle häirittynä ja pakastusrasian ravistelu sai ne hyppäämään. Nyt kun tarkkaan katsoo, niin voi nähdä pienen pieniä valkoisia ötököitä vipeltämässä maan pinnalla. Olen nostanut terran kosteuden noin 80%-90%:n eikä hometta ole oikeastaan ollenkaan enää muodostunut. Olen siis erittäin tyytyväinen ostokseeni, sillä hyppyhäntäiset maksoivat vain noin 5€. Sumuttelen terraarion noin joka toinen ilta, riippuen terran ilmankosteudesta.
Suurin osa kasveista kotiutui terraan nopeasti. Vain kuningasbegonia mädännytti itsensä kokonaan parissa viikossa. Myös pieni kannukasvi näytti pahalta, mutta sinnittelee vielä ja on ehkä piristymään päin. Kaarisulkasaniainen kellastutti muutaman oksansa, mutta näyttäisi nyt rauhoittuneen.
Yksi ilmakasvi alkoi kukkia heti, kun pääsi terraarioon. Parissa ilmakasvissa näkyy uutta kasvua, joten kostea terraario näyttää olevan useimmalle mieleen. Terrassa on myös kuivan kasvuympäristön ilmakasveja, mutta nekin näyttävät ainakin vielä sietävän terran kosteaa ilmaa. Ilmakasveja on kätevä poistaa terraariosta, kun juurelliset kasvit kasvavat ja tarvitsevat lisää tilaa.Terrassa näyttäisi viihtyvän ainakin isoleopoldinkukka, joka on tehnyt uusia lehtiä, kuten muulinkorvakin. Myös unelma kurottelee jo pitkin terrariota.
En ollut tyytyväinen Reptilemaniacsilta ostamaani sammaleeseen, jolla vuorasin kasvupohjan kauttaaltaan. Halusin terraan vihreämpää ja monimuotoisempaa sammalkasvustoa. Olenkin puhdistanut takapihalla sammaleesta ulkoportaat ja muut kivet ja laatat ja siirtänyt sammalta ulkoa terraan. Ennen terraan laittoa olen huuhdellut sammalen runsaalla kuumalla vedellä. Vihreä tuore sammal näyttää paljon paremmalta ja kiinnittyy alustaan paljon helpommin kuin ostamani kertaalleen kuivattu sammalmatto.
Valoksi terraario sai kaksi Bauhaussista ostamaani polttimoa, 4000K 2200lm, jotka laitoin kahteen Ikeasta ostamaani kattovalaisimeen.
Hei
Kiitos terrario kuulumisista, mitä kasveja suosittelette terrarioon ns. päällikasviksi eli sitäisivöt kasvivaloa hyvin, mutta eivät villiintyisi liiaksi
Moi! Pidän itse kasvit pieninä melko ahkeralla latvomisella ja lannoittamalla melko harvakseltaan. Pitsilehti ja maaorkideat esimerkiksi pysyvät matalina. Myös muulinkorvat ovat pienehköjä, ei tarvitse kovin usein latvoa. Myöskään laikkuvehkaa ei ole tarvinnut paljoa latvoa, olisinkohan latvonut sen kerran kuluneen vuoden aikana. Itsellä on terrassa herttaköynnösvehka ja kultaköynnös neon, eikä niitäkään ole tarvinnut jatkuvasti parturoida. Ilmakasvit ovat myös jees, niitä saa vapaasti sijoiteltua terraan. Ilmakasveissa kannattaa terraan hankkia kostean paikan ilmakasveilla. Ne ovat yleensä vihertävämpiä, kuin kuivaan ilmastoon sopeutuneet ilmakasvit, jotka ovat usein harmaita.