Huonekasvit

Syksyn merkkejä huonekasveilla

Luonnonvalo vähenee kovaa kyytiä ja sen huomaa luonnonvalon varassa olevista huonekasveista. Monet kasveistani ovat keinovalon alla ympäri vuoden, eikä vuodenajat näy näissä välttämättä mitenkään. Osa pattereista on jo päällä ja huoneilma kuivenee. Olenkin laittanut ilmankostuttimet pöhöttämään kevyesti pariin paikkaan kasvien keskelle.

Itäikkunalla olen jo pilvisimpinä päivinä pitänyt lisävaloa muutaman tunnin, mutta muutamista kasveista itäikkunalla huomaa, että talvilevolle tekisi jo mieli.

Caladiumit ovat kuivattaeet vanhimpia lehtiään jo kolmisen viikkoa. Osa uusistakin lehtirullista on kuivuneita. Uusia lehtiä tulee vielä, sillä olen antanut lannoitetta miedolla annoksella. Uudet lehdet jäävät kuitenkin pienemmiksi kuin kesällä. Olenkin nyt lopettamassa Caladiumien lannoittamisen ja annan niiden kuivua ilman kastelua jonkin aikaa. Maanpäällisten osien kuihduttua, nostan mukulat kasvupohjasta ja laitan ne paperipusseihin talveksi.

Kolmiokäenkaali itäikkunalla alkoi myös kuolettamaan lehtiään. Laitoin kasville lisävalon ja yritän saada sen uudelleen kukoistamaan ilman talvilepoa. Itäikkunalla ilman lisävaloa luultavasti loputkin lehdet kuolisivat, eikä uusia syntyisi ennen seuraavaa kevättä, sillä ikkunan ulkopuolella on valokate, joka kerää lunta ja blokkaa auringonvalon. Kiltti isäntä kyllä poistaa lumen katteelta sitä pyytäessäni.

Olen syksyn mittaan vähentänyt luonnonvalon varassa olevien kasvieni lannoittamista. Se ja vähentynyt valo on saanut kasvien kasvun hidastumaan. Marraskuusta eteenpäin en lannoita enää ollenkaan. Annan kuitenkin silloin tällöin merilevää myös talvella.

Kasviterraarioni saa jonkin verran luonnonvaloa länsi-ikkunasta, mutta terraariolla on ollut lisävalo vuoden ympäri. Luonnonvalo on vähentynyt, joten maaorkideani ovat alkaneet kukkia, niinkuin niiden talvella kuuluukin. Ensimmäisenä kukinnan aloitti Ludisia discolor ja nyt myös Macodes petola Gold on tehnyt nupun.

Täysin keinovalon alla olevat kasvit saavat mietoa lannoitetta myös talvella. Kesällä lannoitan jopa joka kastelulla, talvella vain joka toisella. Ikkunoista tulee niillekin kesällä jonkin verran valoa, mikä saa nekin kasvamaan kesällä enemmän kuin talvella. Kesällä on myös hellepäiviä ja sisätiloissa korkeampi ilmankosteus kuin talvella, mikä saa osaltaan kasvit viihtymään.

Myös kastelua on saanut vähentää luonnonvalossa olevien kasvien osalta. Olenkin saanut jo muutamia lehtiä kellastumaan liialla kastelulla. Kesä on tällaisen liikakastelijan unelma-aikaa, kun kasvit kestävät vedellä luttaamista paremmin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *