Paras suoja ötököitä vastaan on terve ja hyvinvoiva kasvi. Kasvi pysyy terveenä, mikäli se saa sopivasti vettä, valoa, lannoitteita, lämpöä ja ilmankosteutta. Lisäksi kasvi tarvitsee sopivan kasvupohjan, joka pidättää vettä kasvin vedentarpeen mukaan. Kannattaakin aina tutustua kasvin hoito-ohjeisiin.
Korkea ilmankosteus saa kasvin voimaan hyvin ja huonontaa monien tuholaisten elinmahdollisuuksia. Tuholaisia syövät petopunkit taasen viihtyvät korkeassa ilmankosteudessa. Ilmankosteutta saa kohotettua ilmankostuttimella, sumuttelulla, vesiastioilla kasvin vieressä, asettelemalla kasvit isoiksi ryhmiksi ja pyykkiä kuivaamalla kasvien lähellä. Akvaariokin nostaa huoneen ilmankosteutta.
Järkevintä on yrittää ennaltaehkäistä ötökkäinvaasio. Ennen kasvin ostoa se kannattaa kaupassa tarkastaa ötököiden varalta ja pitää kasvi karanteenissa 2-4 viikkoa ostamisen jälkeen. Kannattaa myös opetella tunnistamaan viherkasvien yleisimmät tuhohyönteiset, joita ovat ripsiäiset, vihannespunkit, kirvat, kilpikirvat, villakilpikirvat ja jauhiaiset. Hyviä hyönteisiä ovat esimerkiksi hyppyhäntäiset.
Kun havaitset tuhohyönteisiä kasveissa, etkä halua ostaa myrkkyä, voit tehdä häätöaineita itse ja kokeilla muita konsteja kuin myrkytys. Näin voit kenties säästää rahaa ja toimia ekologisemmin. Muistathan kuitenkin, että monet itsetehdyt myrkyt tappavat myös hyviä hyönteisiä, joten puutarhassa suosittelen ehdottomasti petohyönteisten hankkimista myrkyttelyn sijasta.
Tuholaisia voi poistaa myös ilman myrkkyja mekaanisesti monella tapaa. Helpointa on viedä kasvi suihkuun ja pestä se kunnolla. Ennen suihkua ruukku kannattaa suojata muovipussilla, jotta tuholaiset eivät tippuisi/valuisi kasvupohjaan. Kasvinosat, joissa on ötököitä, kannattaa leikata pois, mikäli vain raaskii. Ötököitä voi myös nyppiä/rapsuttaa irti kasvista. Helpointa on nyppiä isoja tuholaisia, kuten kaikki kirvat. Kirvoja voi tappaa tökkimällä niitä alkoholiin tai kynsilakanpoistoaineeseen dipatulla Topsy-puikolla.
Mikäli on kesä, voit valmistaa nokkosvettä häätämiseen. Kerää noin 250g tuoretta nokkosta ja liota niitä 2 vrk litrassa vettä. Siivilöi neste ennen käyttöä ja sumuttele kasvit tällä vedellä useita kertoja muutaman päivän välein.
Myös chilikarkoitetta voi kokeilla. Yhteen litraan vettä lisätään kaksi ruokalusikallista chilijauhoa ja teelusikallinen mäntysuopaa. Voit käyttää myös murskattua tuoretta chiliä, kunhan siivilöit nesteen ennen käyttöä. Sumuttele kasvit tällä vedellä useita kertoja muutaman päivän välein.
Viinakarkoite saattaa myös toimia. Laita litraan vettä 0,5dl vodkaa tai Sinolia ja 2 tl mäntysuopaa. Sumuta kasvit nesteellä useita kertoja muutaman päivän välein. Varsinkin ohutlehtiset kasvit voivat kärsiä alkoholista. Kokeile aina ensin parille lehdelle, kestääkö kasvi viinakarkoitetta.
Mäntysuopaliuos on varmaankin yksi suosituimmista tavoista häätää tuholaisia. Litraan vettä laitetaan 0,3dl mäntysuopaa. Sekaan voi laittaa myös ripauksen suolaa ja ruokalusikallisen Sinolia tai vodkaa. Sumuttele liuoksella kasvit useita kertoja muutaman päivän välein. Sumuttelu kannattaa tehdä ulkona tai suihkussa, jotta saat pestyä mäntysuovat pois kasvin ympäriltä.
Kasvit voi myös upottaa hetkeksi kyseisiin liuoksiin esimerkiksi ämpärissä. Ruukku suojataan muovilla, jotta kasvupohja ei upottaessa karkaa ruukusta. Itse koen tämän hieman hankalaksi tavaksi, joskin kyllä sumuttelussakin oma hommansa on, mikäli kasveja on paljon. Kasvit kannattaa tarkastaa viikottain ötököiden varalta, jotta havaitsen invaasion ennen kuin kaikki kasvit on vallattu. Kun havaitset kasvissa tuholaisia, siirrä se heti mahdollisimman kauaksi muista kasveista ja tarkasta myös kaikki muutkin kasvit. Kasvinhoitajan käsissä ja vaatteissa tuholaiset voivat levitä kauaksikin saastuneesta kasvista.
Moikka,
Tarviiko mäntysuopaliuos poistaa lehdiltä? Haittaako jos sitä menee multaan?
Ei täydy poistaa, mutta itse olen vienyt jossain vaiheessa kasvin suihkuun. Muutama viikko myrkytyksen jälkeen. Ei pieninä määrinä haittaa kasvupohjassa.