Useimmat meistä ostavat huonekasvin kaupasta ja laittavat sen suoraan paikoilleen hyllyn reunalle. Harva etsii käsiinsä edes kasvin hoito-ohjeita. Ilman ohjeita kasvi saattaa mennä aivan väärään valoon tai saatat kastella sitä liian usein tai harvoin. Väärässä valossa ja kosteudessa kasvu näivettyy, kasvi kellastuu, värit haalistuvat, lehdet tippuvat ja kasvit ovat alttiimpia tuholaisille ja sairauksille ja voivat jopa kuolla. Mitä kaikkea sitten pitäisi oikein tehdä, kun tuo uuden viherkasvin kotiinsa?
Sanotaan, että kasville pitäisi antaa jonkin verran sopeutumisaikaa uudessa kodissa, ennen kuin menee vaihtamaan kasville ruukun ja mullat. Itse olen toiminut tietenkin aivan päinvastoin ja hoitanut mullanvaihdot heti, kun olen tuonut kasvit kotiin. Syy tähän on kuitenkin selkeä: tuholaisten munat ja toukat, jotka saattavat lymyillä mullassa. Tuhohyönteisiä kuten ripsiäisiä, kirvoja ja vihannespunkkeja voi tulla minkä tahansa kukkakaupan kasveista, niiltä ei välty yksikään kukkakauppias eikä kovin moni kasvien kerääjäkään. Onpahan eteen tullut jauhiaisia ja etanoitakin. Kun kasveja on paljon, tuholaisriski kannattaa minimoida, jotta kasvit eivät suotta saastuisi. Ongelma on sitä hankalampi hoitaa, mitä useampaan kasviin se on levinnyt.
Nopeat ohjeet kuuluvat näin:
- Tarkista kasvi jo kaupassa, varsinkin lehtien alapinnat ja lehtihangat.
- Etsi netistä kasvin hoito-ohjeet.
- Suihkuta kasvi suihkussa läpikotaisin, varsinkin lehtien alta ja lehtihangoista. Etsi liikkuvia otuksia.
- Mullan poisto ja ohjeiden mukainen uusi kasvupohja tilalle.
- Karanteeni: Pidä kasvi 2-4 viikkoa huoneessa, jossa ei ole muita kasveja.
- Päivittäinen tarkkailu: Varsinkin lehtihangat ja lehtien alapinnat.
- Lopuksi laita kasvi hoito-ohjeiden mukaiseen valaistukseen.
Karanteeni pidetään siksi, että kasvissa mahdollisesti olevat ötököiden munat kuoriutuvat neljän viikon sisällä. Myrkytykset eivät välttämättä tuhoa muna ja toukka-asteita, joten vaikka ötököitä ei näy ostohetkellä, voi tilanne olla viikon päästä jo toinen.
Viljelmillä istutetulla viherkasvilla voi myös olla juurakossaan vaikka mitä tavaraa, kuten pesusientä, rautalankaa, erilaisia verkkoja ja kuminauhoja. Nämä pitäisi poistaa, kun kasvin tuo kotiin, muuten kasvi saattaa kuolla jonkin ajan kuluttua.
Kastelutarpeen minimoimiseksi monesti kasvit ovat kaupassa hyvin vettä pitävässä turpeessa tai savessa, mikä saattaa mädännyttää kasvin juuret, jos sen juuristo ei pääse kuivumaan koskaan ja kasvi kuolee jonkin ajan kuluttua ostamisesta. Niinpä turve ja savi pitäisi poistaa juurakoista, ainakin niin hyvin kuin onnistuu, kun kasvi tuodaan kotiin. Hommassa pitää vain varoa, ettei juuria katkeile liikaa. Turvepaakun liottaminen vedessä voi auttaa. Lähes kaikille kasveille käy helposti valmistettava multa-hydrosora sekoitus, joka tekee kasvialustasta hieman ilmavamman. Itse suosin mullatonta kookos, perliitti, kaarna, hydrosora-seosta.
Kasveja on myös hyvin usein ruukussa kahdesta viiteen kappaletta. Nämä kannattaa yleensä laittaa osa tai kaikki omiin ruukkuihinsa mullan vaihdon yhteydessä. Näin kasvit viihtyvät ja kasvavat paremmin ja sinä saat yhdestä kasvista monta kasvia. Näitä on kiva jaella vaikka ystäville. Tämä sääntö ei päde tietenkään kaikkiin kasveihin, muun muassa juoruja kannattaa istuttaa samaan ruukkuun useita, jotta kasvista tulee tuuhean näköinen.