Kaupallinen yhteistyö Vplux Oy:n kanssa
Valosta puhuttaessa puhutaan lämpimästä ja kylmästä valosta. Valon värilämpötilan yksikkö on kelvin (K). Karkeasti voi sanoa, että mitä pienempi kelvin- arvo on, sitä lämpimämpää eli punaisempaa valo on. Taas mitä suurempi kelvin- arvo on, sitä kylmempää eli sinisempää valo on. Punainen valo näkyy ihmissilmään lämpimän keltaisena/punertavana ja sininen valo näkyy kylmänä valkoisena/sinertävänä valona. Ihmissilmä ei pysty havaitsemaan hyvin matalia kelvin -arvoja (infrapunasäteily) eikä myöskään hyvin korkeita kelvin- arvoja (UV-säteily).
Kasvien lehdet heijastavat infrapunavaloa, sillä muuten ne lämpiäisivät liikaa. Korkeat UV-arvot taas voivat kellastuttaa kasvin lehdet. Kasvit heijastavat hyvin myös vihreää valoa, jota ne sen takia pystyvät hyödyntämään melko huonosti. Lehdistä heijastuva vihreä valo kulkeutuu kuitenkin heijastuksen takia paremmin alaoksille kuin muun väriset valot ja hyödyttää näin kasvia.
Tärkeää kasvin kasvulle on sininen valo. Sinistä valoa antavat polttimot, joiden värilämpötila on yli 4000K. Kukkimiseen stimuloi punainen valo, jonka värilämpötila on alle 2000K.
Auringonpaisteen värilämpötila muuttuu vuorokauden ajan, sään ja auringon asennon mukaan. Auringonnousun värilämpötila on alle 2000K, täyden auringonpaisteen 6000K ja pilvisellä säällä värilämpötila voi olla jopa 18000K. Kasvit ovatkin sopeutuneet käyttämään hyväkseen ainakin joten kuten lähes kaiken väristä valoa, mitä aurinko tarjoaa.
Led tekniikan myötä on pystytty valmistamaan ns. täyden spektrin kasvivalaisimia, jotka tarjoavat sinisen ja punaisen valon lisäksi muunkin väristä valoa. Tällainen valaisin saa kasvit voimaan hyvin, kukkimaan ja kasvamaan nopeasti. Näiden valaisimien ongelmana on niiden korkeahko hinta. Niitä on myös huonosti tarjolla normaaleihin E14 ja E27 kantaisiin valaisimiin, mutta pikkuhiljaa niitä alkaa löytyä. Valaisimesta riippuen valo näyttää ihmissilmään violetilta tai valkoiselta.
Mikäli täyden spektrin lamppua ei ole saatavilla, seuraavaksi paras vaihtoehto on sini-punavalot. Ne stimuloivat kasvia sekä kasvamaan että kukkimaan. Näiden lamppujen ongelmana on niiden purppura väri, joka värjää asunnon bordellin väriseksi. Sinipunavalo ei mielestäni myöskään tuo kaikkien kasvien kauneutta esiin kovin hyvin.
Kolmanneksi paras vaihtoehto on sinistä valoa säteilevä ns. päivänvalolamppu. Valo näkyy silmään kylmän valkoisena. Näiden lamppujen kelvinien pitää olla yli 4000K. Näitä lamppuja alkaa olla tarjolla monenlaisia ja niistä on helppo löytää polttimot E14 ja E27 kantoihin. Tämä lamppu ei stimuloi kukkia kukkimaan niin tehokkaasti kuin lamppu, joka säteilee myös punaista valoa. Olen kuitenkin saanut sinisenkin valon alla kukkaan esimerkiksi paavonnukkumattia, laikkuvehkaa ja kolmiokäenkaalia. Näiden polttimoiden/valaisimien hyvä puoli on se, että niitä alkaa löytyä ihan peruskaupoista ja ne ovat yleensä edullisia. Itselläni lähes kaikki kasvilamput ovat näitä sinisen valon lamppuja ja kasvit ovat viihtyneet oikein hyvin.
Vaikka kasvi pystyy hyödyntämään parhaiten sinistä ja punaista valoa, on mikä tahansa lamppu parempi kuin ei mitään lamppua. Sähkön kulutusta ajatellen ledit ovat ainoita järkeviä ostettavia; ne pystyvät tuottamaan vähemmillä wateilla isomman valotehon kuin muut polttimot. Kannattaa hankkia tehokas led. Yksinkertaistetusti voi sanoa, että mitä enemmän watteja, sen parempi polttimo/valaisin on kasveille. Lamppu pitää myös sijoittaa mahdollisimman lähelle kasvia, ei kuitenkaan kiinni kasveihin. Osa lampuista kuumenee, joten se kannattaa ottaa huomioon lampun sijoittelussa suhteessa kasviin. Led tekniikka kehittyy koko ajan kovaa vauhtia ja uusia tuotteita tulee lisää markkinoille ja tuotteiden hinnat laskevat.
Esimerkki sinistä valoa säteilevästä edullisesta ja isotehoisesta polttimosta tavalliseen E27 kantaan:
https://www.vplux.fi/fi/product/kasvilamppu-iskra-led-30w-4000k-e27/12988
Lisävaloksi itä- tai länsi-ikkunalle talvella riittää Airamin sinistä valoa säteilevä E27 kantainen polttimo:
https://www.vplux.fi/fi/product/led-lamppu-airam-14-5w-840-e27-1921lm-a60/13080
Tämä suuritehoisempi led valaisin käy valoa paljon vaativille kasveille tai kun valaisinta ei saa kovin lähelle kasvia:
https://www.vplux.fi/fi/product/kasvihuonevalaisin-led-ufo-50w-6400k/11864
Kun haluat kasvien kukkivan kunnolla, eikä auringon valoa ole lainkaan saatavilla, valita kannattaa sinipunavalo:
https://www.vplux.fi/fi/product/kasvihuonevalaisin-led-kasvivalaisin-54w/554358
Esimerkki kohtuuhintaisesta 150W täyden spektrin led valaisimesta:
https://www.vplux.fi/fi/product/led-kasvivalaisin-jackson-150w-full-spectrum/13541
Moi, olit kuvannut tosi selkeästi valon värilämpöitlan vaikutuksen kasviin ja laittanut myös hyödyllisisä linkkejä kasvivaloista. Minulle nousi kysymys kahdesta ensimmäisestä E27 polttimoisesta valosta. Miksi https://www.vplux.fi/fi/product/kasvilamppu-iskra-led-30w-4000k-e27/12988 lamppu on puolet halvempi kuin https://www.vplux.fi/fi/product/led-lamppu-airam-14-5w-840-e27-1921lm-a60/13080 vaikka airamin lampussa on puolet vähemmän watteja ja hieman vähemmän valotehoa. Selittyykö asia sillä, että airamin lampussa on mainittu CRI80 ja hyvä valotehokkuus 100lm/w. Halvemmassa ei ollut mainintaa kummastakaan. Ja kuinka tärkeä ominaisuus CRI luku on, Ilmeisesti mahdollisimman suuri luku olisi ideaali. Käsittääkseni hehkulampussa CRI lukema on 99 tjsp.
yt Aapo 🙂
Kinkkisiä kyselet 😀 Ehkä se Airam-sana tuo hintaa tuohon toiseen lamppuun. Asiaa voi toki tiedustella Vpluxilta suoraan, voisivat osata vastata paremmin.