Huonekasvit

Vanhan huonekasvin hoito

Lukijan toiveaihe

Eräs lukija halusi tietää, mitä vanhan kasvin hoidossa pitää ottaa huomioon. Pitkään mietin, miten vanhan kasvin hoito eroaa nuoren kasvin hoidosta vai eroaako mitenkään. Muutamia asioita tuli kuitenkin mieleeni, kun asiaa tarpeeksi pohdiskelin.

Usein vanhalla kasvilla alkaa olla tunnearvoa. Se on ehkä peritty tai saatu joltain rakkaalta, siihen liittyy jotain erityisiä muistoja tai kasvi on kestänyt kaikki muutot elämän varrella. Kasvi voi olla jotakin vanhaa kantaa, mitä ei ole helposti enää saatavilla. Tai toki vanha kasvi voi olla myös rahallisesti arvokas. Usein vanha kasvi on myös iso ja näyttävä ja sillä on sisustuksellista arvoa. Toiset kasvit kukkivat vasta ikääntyessään, mikä lisää kasvin esteettistä arvoa ja siitä saatua iloa.

Kaikista yllä mainituista syistä johtuen vanhalle kasville halutaan antaa hyvät kasvuolosuhteet eikä sen haluta missään nimessä kuukahtavan. Mitä siis vanhan kasvin hoidossa pitää huomioida?

Mikäli vanha kasvisi näyttää voivan hyvin, älä noudata seuraavia ohjeita vaan jatka kasvin hoitamista, kuten olet sitä ennenkin hoitanut. 😀 Vanhalle kasville olosuhteiden muutokset ovat stressaavia. Kasvi on saattanut olla paikallaan vuosia ja yhtäkkiä esimerkiksi muuton takia olosuhteet, kuten valon määrä, muuttuvat. Kannattaakin yrittää järjestää vanhalle kasville saman tyyliset olosuhteet uudessa kodissa kuin vanhassakin oli ollut. Jos kasvi on ollut itäikkunalla, optimaalisinta olisi, että se pääsisi itäikkunalle myös uudessa kodissaan. Olosuhteiden muutos voi saada herkimmät kasvit tiputtamaan kaikki lehtensä ja uusien lehtien tekeminen voi kestää kauan.

Vanha kasvi voi olla suuri ja sitä on hankala käsitellä esimerkiksi ruukun vaihdossa tai suihkuun viedessä. Kasvin alle kannattaa laittaa pyörillä liikkuva alusta, kun kasvia liikuttelee. Kasvi voi olla hyvin tuuhea ja runsaslehtinen, minkä vuoksi lehtien pitäminen puhtaana pyyhkimällä voi olla työlästä. Kasvi kannattaa käyttää silloin tällöin suihkussa, mikäli sen liikuttelu onnistuu. Mikäli liikuttelu suihkuun on hankalaa, olen suojannut lattian kasvin ympäriltä sanomalehdillä ja sumuttanut kasvin sumupullolla märäksi, jolloin pöly valuu veden mukana sanomalehtien päälle. Tarvittaessa olen pyyhkinyt osan lehdistä pehmeällä liinalla, mikäli pelkkä sumutusvesi ei ole riittänyt poistamaan pölyä lehtien pinnalta.

Mikäli vanha kasvi on iso ja tuuhea, saattaa se tarvita kesällä paljon vettä. Kasvia voikin helteellä joutua kastelemaan usein. Monissa tapauksissa vanhan kasvin kasvu on hitaampaa kuin nuorella kasvilla. Poikkeuksen tekevät köynnöskasvit, jotka tuntuvat voivan jatkaa kasvuaan loputtomiin. Hitaasti kasvava vanha kasvi ei tarvitse suhteessa niin paljon lannoitetta kuin lujaa kyytiä kasvava nuori kasvi. Kannattaakin olla maltillinen lannoituksen kanssa.

Usein vanha kasvi tarvitsee tukea, ettei se kaadu tai katkeile. Tukikepeiksi suosittelen metallisia tai muovisia tukikeppejä, sillä puu-, bambu-ja rottinkikepit maatuvat ja katkeilevat. Kookos- ja sammaltuet ovat tukevia, jos kasvi on isokokoinen ja/tai kiipeävä. Kasvin voi kiinnittää tukikeppiin esimerkiksi narulla. Mikäli valo tulee sivusta, kasvia kannattaa silloin tällöin pikkuisen käännellä, jotta se kasvaa tasaisesti joka puolelta.

Jos vanha kasvi on ränsistynyt ja harvalehtinen, kannattaa se suosiolla pilkkoa pistokkaiksi ja aloittaa kasvin kanssa alusta. Leikattu emokasvi kannattaa myös säilyttää, sillä hyvin usein alas leikattu kasvi innostuu nopeasti kasvamaan, mikäli vain valoa riittää. Mikäli kasvistaan haluaa tuuheamman, kannattaa sitä latvoa, jolloin se alkaa hyvin usein haaroittua. Latvoessa on hyvä miettiä, mistä kasvin haluaa haaroittuvan, jotta kasvi on tasapainoisen näköinen.

Kun vanhan kasvin ruukku alkaa täyttyä juurista, on sen kanssa kaksi vaihtoehtoa. Joko juuripaakun jakaa pienempiin osiin tai hankkii kasville isomman uuden ruukun. Juuripaakkua kannattaa aukoa ennen uudelleenistutusta, ja yrittää saada uutta kasvupohjaa täytteeksi juurien sekaan. Isolle kasville uudeksi ruukuksi kannattaa valita reilusti vanhaa ruukkua isompi ruukku, jotta kasvia ei tarvitse siirtää taas hetken päästä uuteen ruukkuun. Uudelleenruukutus on vanhalle kasville stressaava tilanne. Vanhaa kasvia ei kannatakaan vaihtaa uuteen ruukkuun, ellei siihen ole juurien puolesta tarvetta. Mikäli käytät multaa, voi vanhaa multaa keväällä kuoria ruukun pinnasta mahdollisimman paljon pois ja laittaa tilalle uutta tuoretta multaa.

Ison kasvin kaatuilua voi estää painavalla ruukulla. Saviruukku on muovista tukevampi ja pysyy paremmin pystyssä. Iso kasvi tarvitsee ison ruukun. Kastellessa pitää huomioida, että veden valuttaa tasaisesti joka puolelle ruukkua. Näin koko juuristo saa kosteutta tasaisesti. Iso ruukku kuivuu keskeltä hitaasti, kasvupohjaan olisikin siksi hyvä laittaa jotain vettäpäästävää, kuten perliittiä tai kevytsoraa.

Ison kasvin kanssa pitää huomioida, saako koko kasvi tasaisesti valoa. Ison kasvin alaoksat saattavat jäädä kokonaan ilman valoa, mikäli se on esimerkiksi lattialla ikkunan edessä. Tällöin kannattaakin harkita lisävaloa alaoksille. Mikäli koko kasvi on keinovalon alla, voi isolle kasville laittaa useamman lampun eri puolille ja korkeuksille.

Kaiken tämän lisäksi vanha kasvi tarvitsee osakseen lämpöä, kosteutta ja roimasti rakkautta.

Toivokaa jatkossakin rohkeasti kirjoitusaiheita, mikäli jokin asia mietityttää!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *