Huonekasvit

Varo huonekasvin paleltumista

Pikkuhiljaa ulkona kylmenee ja ensimmäiset yöpakkaset saatiin Tampereelle. Kylmä ilma kismittää ja niin kismittää kasviakin, mikäli se joutuu sille alttiiksi. Kun ilman lämpötila on lähellä nollaa, huonekasvit alkavat saada vaurioita. Jo 5°C voi olla trooppiselle kasville liian kylmä ilma, varsinkin, jos se altistuu viimalle.

Tyypilliset paleltuman merkit ovat mustuneet lehdet tai mustat laikut lehdillä. Toisilla kasveilla lehdet menevät veltoiksi ja ”vetisiksi”. Mikäli kasvi paleltuu, paleltuneet kasvinosat kannattaa poistaa ja kasvi siirtää lämpöisempään paikkaan.

Yleensä kasvit ovat turvassa kylmältä sisällä asunnossa, mutta vaaran paikkoja on sielläkin. Ulko-oven tai tuuletusikkunan viereen ei kannata talvella sijoittaa kovin arkoja kasveja. Jo lyhyt hetki pakkasilmaa voi palelluttaa kasvin maanpäällisiä osia. Kasvi kuitenkin voi vielä lähteä uuteen kasvuun juurakostaan. Mikäli tuuletusikkuna on pitkään auki pakkasilla kasvin vieressä, voi juurakkokin paleltua. Silloin kasvi on menetetty. Pakkasilla ei kannata pitää ovea tai ikkunoita kauaa auki, mikäli omistat huonekasveja. Itselläni ulko-oven vieressä on tyräkkejä ja kaktus, jotka eivät pientä kylmyyttä heti pelästy. Peikonlehteni aikoinaan paleltui oven vieressä jo ennen pakkasia.

Myös ikkunan pinnat voivat olla kylmiä. Ikkunaan koskeva lehti saattaa tummua, mikäli ulkona on paljon pakkasta. Kesällä viilentämään laitettu ilmalämpöpumppu tai ilmastointi voi myös palelluttaa kasvin, jos se on jätetty alttiiksi kylmälle ilmavirralle. Vanhoista ikkunoista voi vetää, jolloin ikkunalaudalla voi käydä liiallinen huiku huonekasveille.

Kasville on myös vaaraksi sen matka kaupasta kotiin. Yleensä kasveja myyvistä kaupoista löytyy jonkinlainen kasvien pakkauspöytä. Sitä kannattaa kylmillä ilmoilla hyödyntää, sillä kasvi voi paleltua, vaikka juoksisit sen kanssa kaupasta autolle. Kun lämpöasteita on alle 8, kannattaa kasvi suojata parilla kerroksella paperia. Näin suojaat kasvin mahdolliselta kylmältä viimalta. Kun lämpötila menee pakkasen puolelle, voi parin paperin lisäksi laittaa paperia ainakin yksi kerros per pakkasaste. Kun pakkasta on yli -15°C, en ehkä ostaisi kasvia, vaan odottaisin lauhempaa ilmaa. Jos olet liikkeellä autolla, ei kasveja kannata kylmällä ilmalla kuljettaa takaluukussa tai pakun takaosassa. Lämmin auton sisätila sopii kasville paljon paremmin.

Kun tilaat kasveja kylmällä ilmalla nettikaupasta, kannattaa tarkistaa, kuuluuko postimaksuun lämpöpakkaus vai pitääkö se ostaa nettikaupasta erikseen. Ulkomailta ei kannata kovin kylmällä ilmalla kasveja tilata, sillä matka voi kestää niin kauan, että lämpöpakkaus ehtii kylmentyä. Kotimaan paketit kulkevat yleensä niin nopeasti, että lämpöpakkaus pysyy koko postireissun ajan lämpimänä. Oikein kovilla pakkasilla lämpöpakkauskaan ei anna takeita, etteikö kylmä ilma pääse paketin sisälle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *