Huonekasvit

Varo kevätaurinkoa

Vihdoin näyttäisi siltä, että kevät alkaa. Auringonpaistetta on luvattu runsaasti tuleville päiville. Huonekasvit pitävät valosta, mutta ovat talven jäljiltä vielä hieman talvimoodissa, mikäli eivät ole saaneet keinovaloa. Varsinkin eteläikkunalla aurinko paistaa jo kuumasti ja ulkona oleva lumi heijastaa runsaasti auringonvaloa. Niinpä eteläikkunan kasvit ovat alttiita palamiselle.

Auringon porottamisen lisäksi, ikkunoiden alla voi olla patterit, jotka lisäävät kasvien veden haihduttamista ja lisäävät osaltaan kärähtämisen vaaraa. Liiallinen aurinko saa kasvin lehdet haalistumaan, palamaan valkoiseksi tai nuupahtamaan varsinkin, jos kastelukin unohtuu. Kesällä eteläikkunalla olevat kasvit tarvitsevat yleensä paljon enemmän vettä kuin talvella.

Kasvit kannattaa totuttaa porottavaan aurinkoon pikkuhiljaa. Puolenpäivän jälkeen aurinko paistaa kuumimmillaan. Ikkunoista voikin näin keväällä laittaa puoleltapäivin verhon kiinni tai mahdolliset sälekaihtimet voi avata vain raolleen tai sulkea hetkeksi kokonaan.

Eteläikkunalle kannattaa myös valita kasveja, jotka kestävät aurinkoa hyvin. Kaktukset, tyräkit ja mehikasvit reagoivat aurinkoon positiivisesti, mutta nekin kannattaa varmuuden vuoksi totuttaa siihen talven jäljiltä pikkuhiljaa. Itse olen koonnut toisen eteläikkunani eteen pari tyräkkiä, spiraalikaktuksen, aloe veran, anoppeja, kliivian, kahvin, traakkipuun ja samettilehden. Yhden muulinkorvan ja köynnösvehkan olen ikkunalle myös laittanut, mutta nämä ovat muiden kasvien takana, jolloin aurinko siivilöityy edessä olevien kasvien lehtien takaa, vähentäen palamisvaaraa.

Toisen eteläikkunan eteen olen ollut pakotettu laittamaan kasveja, joille keskipäivän paahde voi olla liikaa. Pidänkin sälekaihtimia koko päivän rakosallaan ja se on tuntunut olevat toimiva metodi. Kasvit kasvavat vauhdilla, eikä palojälkiä ole näkynyt. Ikkunalla on punalehteä, köynnösvehkoja, alocasia, muuleja, kirjo- ja laikkuvehkat, hienohelma, yksi monstera ja enkelinsiipi sekä Begonia medora. Auringolle arimmat kasvit, kuten laikkuvehkat, olen laittanut tälläkin ikkunalla muiden kasvien taakse.

Myös kasvien sumuttelun kanssa kannattaa olla maltillinen silloin, kun aurinko paistaa lehdille. Vesitipat lehdillä ja aurinko voivat yhdessä aiheuttaa pyöreitä palojälkiä lehtiin. Sumuttelu kannattaakin tehdä silloin, kun aurinko on jo laskenut.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *