Huonekasvit

Viherkasveilla sisustaminen, käytännön vinkkejä

Itselläni on motto: mitä enemmän, sitä parempi. Jos kuitenkin haluaa, että jokainen kasvi erottuu silmään, ei niitä kannata tunkea liikaa yhteen paikkaan. Itse yritän laittaa vierekkäin mahdollisimman erinäköisiä kasveja. Eri korkuiset kasvit ja erimuotoiset ja -väriset lehdet erottuvat hyvin toisistaan. Toisaalta olen myös kerännyt saman kasvin eri lajikkeita samaan paikkaan. Tämä helpottaa kastelua, kun kasveilla on lähes samanlainen kastelutarve.

Kasvien sijoittelussa pitää huomioida valo-olosuhteet. Eteläikkuna on kesällä monelle kasville liian paahteinen paikka ja pohjoisikkuna taas talvella liian pimeä paikka. Itä-ja länsi-ikkuna on lähes kasville kuin kasville hyvä sijoituspaikka. Jotkut kasvit selviävät yllättävänkin hämärässä, mutta eivät juurikaan kasva, jos valoa on minimaalisesti. Mikäli haluat laittaa kasvin pimeään nurkkaan, sille pitää hankkia kasvivalo. Ilman kasvivaloa, kasvit kannattaa sijoittaa ikkunoille tai niiden läheisyyteen. Kasvivaloilla saa vapautta kasvien sijoitteluun.

Kasvivalo valaisee kasvin, joten katse kiinnittyy kasviin helpommin. Myös lehtien värit näkyvät paremmin hyvässä valaistuksessa. Kasvivaloksi kannattaa valita polttimo, joka valaisee vain yhteen suuntaan eikä sivuille, jolloin valaisin on silmäystävällisempi. Pyöreälle, joka suuntaan heijastavalle polttimolle voi hankkia varjostimen, jolloin valo ei häikäise silmiä. Itselläni on myös pyöreitä polttimoita ilman varjostinta ja olen tottunut melko hyvin häikimiseen. Samaa ei voi sanoa isännästä. 😀 Optimaalisin valon suunta on ylhäältä alaspäin. Näin kasvit eivät kasva vinoon. Jos valo tulee sivulta, kannattaa kasveja käännellä.

Jos kasveja haluaa mahdollisimman paljon ikkunoille, kannattaa laittaa kukkatasojen lisäksi kattoamppeleita. Amppeleita on monen näköisiä ja niitä voi tehdä myös itse. Mikäli kattoon ei voi laittaa koukkuja, voi ikkunan eteen laittaa hyllykön, mieluiten lasihyllyillä, jotta valo pääsee kaikkien kasvien lehdille. Alimmille hyllyille voi laittaa valot kasveille, mikäli ikkuna alkaa korkealta. Tai alimpia hyllyjä voi käyttää muuhun säilytykseen.

Kasvitasolla saa kasveille näkyvyttä kukkatelineillä. Näin kasveja voi asetella eri korkeuksille. Itse olen sijoitellut kasveja kirjapinojen päälle paremman telineen puutteessa. Näin saan kasvitasolla takana olevat kasvit korkeammalle; kasvit erottuvat toisistaan ja niillä on paremmin tilaa kasvaa.

Myös eri korkuisilla ruukuilla saa kasveille kerroksellisuutta. Kasvit voi istuttaa samanlaisiin ruukkuihin tai iloisesti erilaisiin. Itselläni on pääsääntöisesti savisia terrakottaruukkuja tai mustia Elhon muoviruukkuja. Ne ovat ok näköisiä ja edullisia.

Myös kasvien koolla on merkitystä. Isot kasvit sopivat parhaiten isoihin ja korkeisiin tiloihin. Kannattaa myös kasvia ostaessa miettiä, minkä kokoiseksi kasvi kasvaa. Kasvit eivät saisi olla kulkuväylien tiellä.

Talvella kannattaa muistaa, että kasvit ovat kylmänarkoja. Kasveja ei kannatakaan sijoittaa tuuletusikkunan tai ulko-oven viereen talvella. Kuuma patteri voi myös kuivattaa kasvin tai kasvin lehdet saavat siihen osuessaan palovammoja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *