Moni miettii kasveja istutellessa, kannattaako ruukkuun istuttaa yksi vai useampi kasvi. Itse kuulun siihen koulukuntaan, joka istuttaa ruukkuun yleensä aina vain yhden kasvin. Näin kasvilla on varmasti tilaa juurille ja ja uudelle kasvulle. Kun ruukkuun laittaa yhden kasvin, mutta haluaa kasvista tuuhean, kannattaa kasvi latvoa pari kertaa, ensin aika juuresta yhden kerran ja sitten seuraavasta kasvavasta lehtivälistä toisen kerran. Näin kasvin pitäisi haarautua neljään haaraan. Aina näin ei kuitenkaan käy, vaan kasvi jatkaa latvonnan jälkeen yhdellä varrella, jolloin tuuheus jää haaveeksi.
Kun ruukkuun laittaa useamman kasvin, ei kasveja tarvitse latvoa ja kasvi näyttää silti tuuhealta. Toki silloinkin voi kasveja latvoa halutessaan ja yrittää saada tuuheutta vielä enemmän. Usealla kasvilla voi kuitenkin tulla kilpailua samasta juuritilasta ja kasvit alkavat nopeammin oireilla liian pienestä ruukusta. Usealle kasville pitääkin laittaa paljon isompi ruukku kuin yhdelle kasville. Kasvit kannattaa istuttaa ruukkuun mahdollisimman väljästi, jotta niillä jokaisella on tilaa.
Montako kasvia ruukkuun laitetaan, riippuu myös kasvista ja sen sijoituspaikasta. Esimerkiksi köynnös, joka sijoitetaan amppeliin, saisi kasvaa ympäri ruukkua tasaisesti valuen joka ilmansuunnassa. Helpoimmin tämän saa aikaiseksi istuttamalla amppeliin kolme tai neljä kasvia. Jos köynnös laitetaan hyllyn reunalle, köynnöksen tarvitsee valua vain yhdellä puolen ruukkua. Silloin riittää yksi tai kaksi kasvia per ruukku.
Kannattaa huomioida, että kerran samaan ruukkuun istutettujen kasvien erottaminen toisistaan saattaa olla haasteellista, kun juuret ovat kietoutuneet toisiinsa. Toisin sanoen usean kasvin politiikasta voi olla vaikea siirtyä yhden kasvin politiikkaan, kun kasveja ei saa enää irti toisistaan. Myös kasvien kasvaminen pitää huomioida. Toisista kasveista voi tulla todella isoja ajan kanssa ja silloin ei välttämättä useampi kasvi mahdu yksinkertaisesti kasvamaan, jos niitä on useampi samassa ruukussa. Tällainen on esimerkiksi peikonlehti , joka on alkuun pienilehtinen, mutta hyvässä valossa kasvattaa lehtien kokoa nopeasti kasvaessaan. Peikonlehdellä on myös iso juuristo, joten jos niitä laittaa usean samaan ruukkuun, pitäisi ruukun olla todella iso.
Samaan ruukkuun voi laittaa myös kaksi eri kasvia. Itselläni kasvaa peikonlehden juurella kultaköynnös Skeleton Key. Ruukuksi laitoin heille melko ison ruukun. Kun kaksi erilajista kasvia laittaa samaan ruukkuun, pitää varmistaa, että kasvien hoito-ohjeet ovat samankaltaiset. Esimerkiksi kaktusta ja värinokkosta ei kannata laittaa samaan ruukkuun, koska niiden vedentarve on erilainen. Myös valon tarpeessa voi olla eroja; toinen kasvi viihtyy paahteisessa auringossa ja toinen taas kärähtää moisesta.